Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019

12548 - Πάτημα των σταφυλιών και Αγιασμός του μούστου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας (βίντεο)


Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας πραγματοποιήθηκε το πάτημα των σταφυλιών (βιντεο πάνω), ενώ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε ο Αγιασμός του μούστου από τον Ιερομόναχο Πέτρο Λαυριώτη, ένα Τυπικό που κρατάει από το 963, έτος ίδρυσης της πρώτης κοινοβιακής Μονής του Αγίου Όρους (βίντεο κάτω).

12547 - Μεγαλύτερο πλοίο στη γραμμή Ουρανούπολη - Άγιο Όρος


      Ένα Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ανοιχτού τύπου αγοράστηκε πρόσφατα από την εταιρεία Αγιορείτικες Γραμμές Ν.Ε., με σκοπό να δρομολογηθεί στη γραμμή της Ουρανούπολης για τα λιμάνια του Αγίου Όρους, ενώ το νέο του όνομα είναι «Παναγία Εγγυήτρια».
Το ανοιχτό φέρι το οποίο είναι ναυπηγημένο στην Ελλάδα το 2002, δεν είναι άλλο από το Νηρέας που πραγματοποιούσε δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα.

12546 - Ιερομόναχος Χρυσόστομος Διονυσιάτης (1860 - 28 /9/ 1933)


[…] Κατά τον μακαριστό ηγούμενο Γαβριήλ Διονυσιάτη (†1983): «ούτος ο μακάριος εις τόσον ύψος ταπεινώσεως ήρθη, ώστε να ερωτά πάντοτε τους αδελφούς και διά τα μηδαμινά πράγματα, η δε απάθειά του κατέστη παροιμιώδης εν τη αδελφότητι της Μονής μας και εν Αγίω Όρει γενικώς. Ουδέποτε τον είδε τις εν Καρυαίς ως αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος ή καθηγητήν εν τη Αθωνιάδι οργιζόμενον, πολύ δε περισσότερον αξιούντα έστω και παραμικράν τιμήν και ότε τω απενεμήθη υπό της γαλλικής κυβερνήσεως το παράσημον της λεγεώνος, αμέσως το αφιέρωσεν εις την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, το “Άξιόν έστιν”, προειπών ότι “πάντα όσα έχει ο αγιορείτης μοναχός ανήκουν εις την μεγάλην Μητέρα του την Παναγίαν”[…] Περισσότερα