Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019

12539 - Ανέκδοτα ψαλτοτράγουδα συναχθέντα παρά Κυρίλλου Μοναχού Κουτλουμουσιανού

φθόνος το διαβόλου ες τν ταβν τν κολοκυθιν
(λάσθητί μοι Σωτήρ)

Τ κολοκύθια λαμπρά, * λλ μως τσικνίλες μύριζαν, *
κι βραστα ν ταυτ * ξαναμαγειρεύονται *
βάσκανος νέργεια, * φθόνος το διαβόλου *
ν μν τ καλοχωνεύσωμεν.

12538 - O Επίσκοπος Κερνίτσης Χρύσανθος στο Άγιον Όρος (φωτογραφίες)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερντίτσης κ. Χρύσανθος μετέβη κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, στο Άγιον Όρος.
Ο Θεοφιλέστατος εκλήθη δια να τελέσει την Ιερά Πανήγυρη (με το π.η) της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Την Τρίτη ν.η. 24/9, ο Θεοφιλέστατος, συνοδευόμενος από τον ιεροδιάκονο π.Αλέξανδρο Παναγόπουλο και τους πατέρες από το Ιερό Κελλί των Αρχαγγέλων (Αβερκαίων), μετέβησαν κατά την τάξη και την παράδοση στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους προκειμένου να υποβάλλουν σεβάσματα στην Ιερά Επιστασία και να παραλάβουν το συστατήριο γράμμα από τον άγιο Πρωτεπιστάτη Γερ. Συμεών.

12537 - Το Άγιο Όρος καλεί την Υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει τα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών και να αποσύρει τους «Φακέλλους Μαθήματος Θρησκευτικών»


12536 - Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (†1938)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Σεπτεμβρίου
Ο όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες φυσιογνωμίες του αγιορείτικου και γενικότερα του ορθοδόξου μοναχισμού.
Γεννήθηκε το 1866 στη Ρωσία από γονείς ευσεβείς. Ύστερ' από διάφορες μεταπτώσεις των πρώτων νεανικών του χρόνων, ένα αποκαλυπτικό όραμα της Υπεραγίας Θεοτόκου τον έκανε να μετανοήσει βαθιά και να ποθήσει την ισάγγελη μοναχική πολιτεία.
Το 1892 ήρθε στο Άγιον Όρος, στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Μικρόσχημος μοναχός έγινε το 1896 και μεγαλόσχημος το 1911.
Η ζωή του στον Άθωνα, διαποτισμένη από τη διαρκή μνήμη του Θεού, ξεχώριζε για τη συνέπεια και την ακρίβειά της τόσο στους πνευματικούς αγώνες όσο και στις