Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

12499 - Ένα εξαιρετικό και αποκαλυπτικό βιβλίο για την Μονή Βατοπαιδίου και την Λίμνη Βιστωνίδα!

Πασχάλης Ανδρούδης, Μοναχός Κοσμάς Σιμωνοπετρίτης (Παναγιώτης Κυρανούδης)
Μονή Βατοπεδίου και λίμνη Βιστωνίδα κατά την βυζαντινή και οθωμανική περίοδο. Η μαρτυρία των πηγών και των αρχείων
Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης
ISBN: 978-960-267-288-4
Τιμή: 21.20 €
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκης το ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο “Μονή Βατοπεδίου και λίμνη Βιστωνίδα κατά την βυζαντινή και οθωμανική περίοδο, Η μαρτυρία των πηγών και των αρχείων”.
Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Πασχάλης Ανδρούδης, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Μοναχός Κοσμάς Σιμωνοπετρίτης

12498 - Πάλι για την αγάπη (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Η αγάπη δεν απομονώνει, μοιράζεται.
Η αγάπη δεν στερεί, μοιράζει.
Η αγάπη δεν κάνει «μούτρα», χαμογελά.

Αλλάξαμε τον κόσμο μας. Τον γεμίσαμε με ταραχή, οργή, θυμό, εκδίκηση. Χάσαμε την αγάπη. Αν τυχόν μιλήσεις για αγάπη είσαι γραφικός, «αγαπούλης». Ακούγεται η έκφραση: «πάλι για την αγάπη;» Ναι, πάλι για την αγάπη μιλάμε. Είναι η μόνη αλήθεια, είναι η μόνη λέξη που πρέπει να κυριαρχεί, και λείπει από το λεξιλόγιό μας.
Η αγάπη είναι τρόπος ζωής και λείπει από την ζωή μας.
Η αγάπη είναι η απάντηση σε κάθε δυσκολία και πειρασμό που αντιμετωπίζουμε.
Χωρίς αγάπη δεν ζεις, πεθαίνεις.
Χωρίς αγάπη τυφλώνεις και τυφλώνεσαι.

12497 - «Χαριτωμένες παραινέσεις», μια νέα ενότητα στο «Διακόνημα»!

Γράφει ο Στέλιος Κούκος
Ο ελληνικός 20ός αιώνας με τις ποικίλες ιστορικές του περιπέτειες, θριάμβους και τραγωδίες (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μικρασιατική τραγωδία, έπος του ’40, γερμανική κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, ενωτικός αγώνας της Κύπρου, εισβολή των Τούρκων στην Μεγαλόνησο κτλ), μοιάζει να αποτελεί συγχρόνως και ένα τεράστιο εργαστήριο πνευματικότητας και αγιότητας!
Ένας γαλαξίας αγίων, γερόντων και ευλαβών λαϊκών που έζησαν τις αγωνίες

12496 - «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός 1.7.1921 - 1.7.2009». Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 16ο

Σχετικά:

12495 - Το Τίμιο Ξύλο και το Άφθαρτο Χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, από την Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αντιρρίου

Ο Άγιος Νικόλαος Αντιρρίου θα υποδεχθεί την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00 το απόγευμα από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, το Τίμιο Ξύλο και το Άφθαρτο Χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση εκ του Ιερού Ναού, αναφέρει τα εξής:
Κατόπιν τς ελογίας το Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί γίου Βλασίου κ.κ. εροθέου, θά μεταφερθον,

12494 - Τιμάται αύριο (29.8/ 11 Σεπτεμβρίου) στο Άγιο Όρος η Αποτομὴ της Κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου. Πανηγυρίζει το Ιερό Κουτλουμουσιανό Κελλί Διονυσίου του εκ Φουρνά στις Καρυές

ερομόναχος Διονύσιος κ Φουρν τν γράφων, μέγας διδάσκαλος τς γιογραφικς τέχνης καί συγγραφέας το περισπούδαστου ργου «ρμηνεία τς ζωγραφικς τέχνης», παρέδωσε σέ μας τό στορικό κελλί φιερωμένο στή μνήμη το Τιμίου Προδρόμου τό ποίο μέ τά πολλο κόπου νήγειρε καί προσωπικς εφαίδρυνε μέ λαμπρές τοιχογραφίες, μνημεο ρίστου κάλλους.
ορτάζοντες τήν μνήμη το Τιμίου Προδρόμου τελούμε τήν τησίαν πανήγυριν μέ μνους καί δές πνευματικές. Ες τήν πανήγυριν εναι προσκεκλημένοι σεπτήν ερά πιστασία μέ

12493 - Μοναχός Νεόφυτος Νεοσκητιώτης (1866 - 10 Σεπτεμβρίου 1949)

Ο κατά κόσμον Νικόλαος Μαργαρίτης του Κωνσταντίνου και της Αικατερίνης γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας το 1866 από ευσεβείς γονείς.
Νέος προσήλθε προς μονασμό, το 1884, στην Καλύβη της Ζωοδόχου Πηγής της Νέας Σκήτης. Εκάρη μοναχός το 1885. Απόκτησε τρεις υποτακτικούς: τον μοναχό Παΐσιο (†1956) και τους κατά σάρκα αδελ­φούς Κύριλλο (†1960), τον εξαίρετο ξυλογλύπτη, και τον ιερομόναχο Νεόφυτο (†1975) τον Πνευματικό. Στα τέλη του ήλθε και μόνασε πλη­σίον τους και ο πατέρας τους Γεώργιος, που για την απλότητά του και ταπείνωσή του αξιώθηκε να δει στο ναό της Καλύβης τους την Παναγία με τον Χριστό ως βρέφος. Διαβάστε περισσότερα »

12492 - Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός (1882 - 10 Σεπτ. 1969)

Ο κατά κόσμον Αντώνιος Ζάμαρος του Δημητρίου και της Καλλιόπης γεννήθηκε στο χωριό Δρυόπη της νήσου Κύθνου των Κυκλάδων το 1882. Στον κόσμο ήταν σεβαστός και αγαπητός. Είχε πολλά πνευματικά τέκνα. Είχε φήμη εναρέτου κληρικού.
Στην Ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε ηλικιωμένος το 1961. Κατέφυγε στο Άγιον Όρος, ως έλεγε, γιατί διάβασε και άκουσε ότι στο Περιβόλι της Παναγίας η Υπεραγία Θεοτόκος είναι άγρυπνη πρέσβειρα και ασφαλής μεσίτρια για τη σωτηρία όλων των προσφευγόντων στον ιερό Άθωνα. Διαβάστε περισσότερα »