Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019

12489 - π. Δανιήλ Κατουνακιώτης. 90 χρόνια από την κοίμησή του.

Συμπληρώνονται σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, 90 χρόνια από την κοίμηση του Γέροντα, Ιερομονάχου, π. Δανιήλ Κατουνακιώτη (1846-1929). Μιας ξεχωριστής αγιορειτικής φυσιογνωμίας του 20ού αιώνα, με πνευματικούς δεσμούς μέσα και έξω από τον Άθωνα.
Η συνετή και αγιοπνευματική διακριτική του παρουσία στο Άγιον Όρος συνδέεται με την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και την ίδρυση της αδελφότητας των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια. Βρέθηκε όμως και στην Θεσσαλονίκη και την Μονή της Αγίας Αναστασίας, και μάλιστα ως εξόριστος από το Άγιον Όρος, -αλλά όχι παροπλισμένος πνευματικά-

12488 - Με λαμπρόητα εορτάσθηκε η Γέννηση της Θεοτόκου στο μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, στο Σοχό

Με την πρέπουσα λαμπρότητα τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η πρώτη Θεομητορική Εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποινίς ημών Θεοτόκου.
Επίκεντρο της εορτής ήταν η Ιερά Γυναικεία Μονή της Παναγίας της Θεοσκεπάστου Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχιο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Δοχειαρίου  Αγίου Όρους, όπου το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου ε.έ., ετελέσθη σύμφωνα με το  Αγιορείτικο Τυπικό, η πανηγυρική

12487 - Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

12486 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Αθανάσιος ο Κουλακιώτης (†1774)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

12485 - Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης (1846 - 8 Σεπτεμβρίου 1929)

Ο Γέροντας Δανιήλ γεννήθηκε στην Σμύρνη το ίδιο έτος με τον άγιο Νεκτάριο (1846). Το κατά κόσμον όνομα του ήταν Δημήτριος Δημητριάδης. Ήταν ο μικρότερος γιος μιας ευσεβούς, πολύτεκνης οικογένειας και αριστούχος της περίφημης Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης. Έχοντας διακαή πόθο να μονάσει έφυγε σε νεαρή ηλικία (19 ετών) από την οικογένεια του και επισκέφθηκε στην αρχή, μετά από συμβουλή του Αγιοταφίτη πνευματικού του, διάφορα μοναστήρια στην Πελοπόννησο και στα νησιά (Ύδρα, Τήνο, Πάρο, Ικαρία), όπου γνώρισε σπουδαίους και φημισμένους για την αγιότητα τους Γέροντες.
Αποφασιστική ήταν η συνάντηση του στην Πάρο με τον πνευματικό Αρσένιο, τον όσιο Αρσένιο της Πάρου, ο όποιος στην παράκληση του νεαρού Δημητρίου να μείνει και να ασκητεύσει κοντά του, του συνέστησε να μεταβεί στο περιώνυμο τότε και ακμάζον κοινόβιο του αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος. Προέβλεψε μάλιστα προφητικά ότι θα πεθάνει στις υπώρειες του Άθω. Διαβάστε περισσότερα »

12484 - Μοναχός Γεώργιος Παλιομοναστηριώτης (1920 - 8 Σεπτ. 1972)

[…] Τ’ απαραίτητα για να ζει τα εξοικονομούσε φτιάχνοντας σκούπες. Ήταν πάμπλουτος με την έσχατη πενία του. Μέσα στην κακουχία και τη στέρηση ζούσε μία υπέροχη χαρά. Χαιρετούσε τους επισκέπτες του με το «Χριστός Ανέστη» όλο τον χρόνο. «Είμαστε παιδιά της Αναστάσεως», έλεγε. «Εμείς οι μοναχοί χωρίς τη χαρά της Αναστάσεως δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε ούτε να σωθούμε». 
Ο φίλος του και βιογράφος του Γέροντας Μητροφάνης Χιλανδαρινός (†1999) έλεγε: «Απ’ αυτή την πνευματική του χαρά καμιά φορά προερχόταν και κατάλληλο και οικοδομητικό χιούμορ, το οποίο χειριζόταν πάντα στους αγώνες του με τον πειρασμό, τον διάβολο».
Ο μορφωμένος και πολύγλωσσος αυτός μοναχός είχε κάλους στα γόνατα και τα χέρια από τις αμέτρητες γονυκλισίες. Λέει ο Γέροντας Χερουβείμ της μονής του Παρακλήτου που τον γνώρισε: […] Περισσότερα