Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

12456 - Η Δεκάφωνος πνευματοκίνητος σάλπιγξ του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού


Ομιλία του Ομότιμου καθηγητή Κωνσταντίνου Σκουτέρη, στο συνέδριο «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Άγιον Όρος. Φιλοκαλική Εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-24 Οκτωβρίου 2004 στην Αθήνα.

12455 - Η επιστολογραφία του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού (ηχητικό)


Ομιλία του Ομότιμου Kαθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Νικολαΐδη, στο συνέδριο «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Άγιον Όρος. Φιλοκαλική Εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-24 Οκτωβρίου 2004 στην Αθήνα.

12454 - Η επιστολογραφία του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού

Νίκος Ι. Νικολαΐδης, Ομότ. Καθηγητής Πατερικής Θεολογίας 
της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Γέρων Ιωσήφ αναντίλεκτα αποτελεί ιστορικό σταθμό στην ορθόδοξη πνευματική ζωή και στη βιωματική εμπειρία της ζωής της Εκκλησίας. Η «Επιστολογραφία» του συνιστά σημαντικό κεφάλαιο για την επιστήμη της θεολογίας αλλά και για την όλη ζωή της Εκκλησίας.
Συνολικά έχουν δημοσιευθεί από την Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους ογδόντα μία επιστολές του, «Προς Μοναστάς και κοσμικούς» (Μέρος Α΄), και μία εκτενής, «Προς ησυχαστήν ερημίτην» (Μέρος Β΄) [1]. Η τελευταία αυτή επιστολή διαιρείται σε δεκατρία αυτοτελή κεφάλαια.
Αναμφίβολα υπάρχουν και άλλες απωλεσθείσες ή και ανέκδοτες επιστολές, πράγμα που και ο ίδιος πολλές φορές σημειώνει στις σωζόμενες επιστολές του [2]. Στην

12453 - Ο γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής και η ανάκαμψη του αγιορείτικου μοναχισμού

Γεώργιος Ι. Μαντζαρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Η σταθερή ανάκαμψη του αγιορειτικού μοναχισμού, που παρατηρείται σήμερα, άρχισε να επισημαίνεται στατιστικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Από στατιστική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1972, διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των μοναχών του Αγίου Όρους ανερχόταν στους 1.146. Ο αριθμός αυτός ήταν υψηλότερος κατά μία μονάδα από τον αριθμό των μοναχών, που παρουσίαζε για το προηγούμενο έτος (1971) το περιοδικό Irénikon [1], όπου δημοσιεύονταν κατά καιρούς στατιστικά στοιχεία των αγιορειτών μοναχών. Έκτοτε η σταθερή πτώση του αριθμού των μοναχών της Αθωνικής Πολιτείας μεταβλήθηκε σε σταθερή ανάκαμψη, που έγινε πλέον εντυπωσιακή.
Στην ανάκαμψη αυτή συνέβαλαν ασφαλώς πολλοί παράγοντες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι ομαδικές προσελεύσεις συνοδειών από μονές εκτός Αγίου

12452 - Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής τηρεί την υπόσχεσή του και επισκέπτεται μετά θάνατο τον παπα-Χαράλαμπο!

Ο άγιος Γέροντας [Μοναχός Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1898-1959)] του παπα-Χαράλαμπου, όταν ήδη επληροφορήθηκε παρά Θεού ότι ήλθε η ώρα ν’ αναχωρήση για τον ποθούμενον, μεταξύ άλλων υποσχέθηκε στα τέκνα του:
– Αν τέκνα μου βρω παρρησίαν ενώπιον Κυρίου, υπόσχομαι ότι δεν θα σας εγκαταλείψω.
Όμως μετά την αισθητήν σωματικήν απουσίαν του, το πένθος αναπόφευκτα ήταν βαρύ. Καθημερινά όλη η αδελφότητα, παρά την μεγάλην συμπαράστασιν του άλλου μεγάλου Γέροντος Αρσενίου, πενθούσαν την μεγάλην ορφάνιαν.
Στην τεσσαρακοστήν ακριβώς ημέραν όπου ετοίμαζαν το καθιερωμένο μνημόσυνο, ο παπα-Χαράλαμπος, ενώ προσευχόταν, για μια στιγμή, είτε ξύπνιος είτε κοιμώμενος, Κύριος οίδε, βλέπει τον Γέροντά του, εντός του μικρού ναΐσκου του Τιμίου Προδρόμου της καλύβης του.

12451 - Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εις την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους

Mε την δέουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη, εορτάσθηκε εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους, η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Των Ιερών Ακολουθιών εφέτος, κατόπιν προσκλήσεως του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ και σεπτής ευλογίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, προεξήρχε ο Σεβασμιώ-

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

12450 - Μοναχός Γεδεών Κολιτσιώτης (1894 - 30 Αυγούστου 1979)


[...] Το 1920 αναχώρησε για το Άγιον Όρος. Προσήλθε στο Κελλί του Αγίου Γεωργίου της Καψάλας υπό τον Γέροντα Γεράσιμο. Το 1925 εκάρη μοναχός με τ’ όνομα Γεδεών. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρουμανία για εράνους υπέρ του Κελλιού τους, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια. Επέστρεψε με πολλά χρήματα και πολλά ονόματα για μνημόνευση, τα οποία παρέδωσε στον Γέροντά του. Με την ευλογία του Γέροντός του μετοίκησε το 1929 στο Κελλί του Αγίου Τύχωνος. Λίγο αργότερα συνδέθηκε με τους αδελφούς Γυμνάσιο (†1965) και Διονύσιο (†2004), που ζούσαν πολύ φτωχικά και του υποτάχθηκαν με αφοσίωση. Το 1933 έγιναν υποτακτικοί του και άλλοι οκτώ μοναχοί. [...] Περισσότερα

12449 - Ιερομόναχος Νεκτάριος Καυσοκαλυβίτης· ο Πνευματικός (1904 - 30 Αυγούστου 1989)


[…] Αργότερα, το 1930, μαζί με άλλους πατέρες, ήλθε στο Άγιον Όρος, όπου εγκαταβίωσε στο ησυχαστικό Κελλί του Αγίου Ευθυμίου, πάνω από τη σκήτη των Καυσοκαλυβίων, πλησίον του σπηλαίου του Αγίου Νείλου του Μυροβλύτου, όπου εκάρη μεγαλόσχημος το 1931. Χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς και κατεστάθη Πνευματικός το 1937. Ευλαβέστατος, ευσεβέστατος, σεβάσμιος ο Γέροντας Νεκτάριος αγάπησε υπέρμετρα τον Θεό, τον μοναχισμό, την ησυχία και τον συνάνθρωπο. Πένης, ασκητικός, ησύχιος και ταπεινός παρέμεινε στο ερημικό Κελλί του. Έστελνε παραμυθητικές επιστολές σε πολλούς πονεμένους. Προσευχόταν για όλους. Εκεί τον γνωρίσαμε κι εμείς στη δύση του βίου του να μας νουθετεί αγιοπατερικά, νηφάλια, ψυχωφελέστατα. […] Περισσότερα

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

12448 - Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου


Κατά την Αγιορείτικη τάξη και με βυζαντινή μεγαλο-πρέπεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ναό του Πρωτάτου. Προεξάρχων των Ακολουθιών ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος. Ο ναός ήταν κατάμεστος από πατέρες του Αγίου Όρους και πιστούς κάθε ηλικίας οι οποίοι έσπευσαν στο Άγιον Όρος να προσευχηθούν στην Παναγία.

12447 - Άγιον Όρος. Βαδίζοντας στη β´ χιλιετία: 5 Η αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους


Παραγωγή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος, Βαγγέλης Σερντάρης
Κείμενο: Νίκος Μουτσόπουλος
1979
Σχετικά:

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

12446 - Χειροτονία στην Ιερά Μέγιστη Μόνη Βατοπαιδίου

Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας, κ. Αλέξιος προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία που ετελέσθη το πρωί στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε τον συνονόματό του μοναχό Αλέξιο ο οποίος έλκει μάλιστα την καταγωγή του αφού είναι Έλληνας δεύτερης γενεάς από την Ατλάντα της Αμερικής.
Κατά την διάρκεια της χειροτονίας προσφώνησε κατάλληλα το νεοχειροτονούμενο και ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ.  Βατοπαιδίου,

12445 - Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής (1897-1959)· 60 χρόνια από την κοίμησή του


Ο Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής κοιμήθηκε οσιακά το 1959, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την οποίαν μαζί με τον Υιόν της εις τέλος αγάπησε. Η Πεμπτουσία κορυφώνει το αφιέρωμά της για τα 60 χρόνια από την κοίμηση του Πατρός που απετέλεσε την πνευματική ρίζα εκατοντάδων μοναστών εντός και εκτός του Άθωνος με την αποκλειστική συνέντευξη του σεβαστού καθηγουμένου της Ιεράς και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ.

12444 - Δεκαπενταύγουστος στο Άγιο 'Ορος

Ἑορτάζει σήμερον ἂπας ὁ Ἂθως τήν σεπτήν μετάστασιν τῆς Θεομήτορος Ἁγνής μετ' ἐυφροσύνης κραυγάζοντες Χαῖρε Παρθένε, Χριστιανῶν τό καύχημα.
πάνσεπτος Ναός το Πρωτάτου καί σεβασμία Μονή τν βήρων λλά καί λες ο ερές Μονές καί Σκήτες καί Κελλιά καί Καλύβες καί Ασκητήρια καί ρημητήρια συμμετέχουν στήν μεγάλη ορτή τς Παναγίας.
Δεκαπενταύγουστος στό γιο ρος, χιλιάδες προσκυνητν χουν προσέλθει καί γρυπνούν καί προσεύχονται καί παρακαλούν τήν Θεοτόκο.
KAΘE ΘEOMHTOPIKH ΓIOPTH EINAI KAI ΔEΣΠOTIKH ΓIOPTH THΣ OPΘOΔOΞIAΣ EINAI ΠANHΓYPI EINAI AΓPYΠNIA ΠOY MAΣ BΓAZEI ΣTHN ANEΣΠEPH MEPA THΣ ΘEIAΣ ΛEITOYPΓIAΣ
MAΣ OΔHΓEI ΣTHN ΘEOTOKO THN AKOIMHTON ΣTO NA ΠPEΣBEYEI TON YIO THΣ ΓIA THN OMOPΦIA OΛOY TOY KOΣMOY KAI TH ΣΩTHPIA MAΣ 

12443 - Ιερός Ναός Πρωτάτου. Βίντεο από την Αγρυπνία για την Κοίμηση της Θεοτόκου



12442 - Πανηγυρικός Εσπερινός και ομιλίες επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βατοπαίδι (βίντεο)

 

12441 - Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βατοπαίδι (φωτογραφίες)

Με την Αγιορείτικη τάξη και την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ξεκίνησε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Προεξάρχων των Ιερών Ακολουθιών φέτος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος προσκεκλημένος της Ιεράς Μονής.
Το Καθολικό της Μονής ήταν κατάμεστο από πατέρες του Αγίου Όρους και ιερείς από διάφορα μέρη και πιστούς κάθε ηλικίας οι οποίοι έσπευσαν να προσευχηθούν και να αποθέσουν τις ελπίδες τους στη χάρη της Παναγίας.

12440 - Μοναχός Ιωσήφ Ησυχαστής (1898 - 15/28 Αυγούστου 1959)

Γεννήθηκε τὸ ἔτος 1898 εἰς τὸ χωρίον Λεῦκες τῆς Πάρου. Ἡ Πάρος εἶναι ἕνα μικρὸ καὶ ἤρεμο νησὶ τῶν Κυκλάδων. Οἱ γονεῖς του ἦσαν πτωχοὶ καὶ ἀναγκάζονταν νὰ ἐργάζωνται πολὺ διὰ νὰ συντηρήσουν τὴν οἰκογένειά τους. Ὁ πατέρας του ὠνομάζετο Γεώργιος καὶ ἀπέθανε πολὺ ἐνωρίς. Ἡ μητέρα του Μαρία ἀνέλαβε τὴν προστασία ὅλης τῆς οἰκογενείας. Ἡ μητέρα του ἦταν εὐλογημένη ψυχὴ καὶ εἶχε ἁπλότητα καὶ ἀκεραιότητα χαρακτῆρος καὶ ἐπήγαμε πολὺ συχνὰ εἰς τὴν Ἐκκλησίαν διὰ νὰ λειτουργηθῆ, ἀλλὰ καὶ διὰ νὰ περιποιηθῆ τὸν Ἱερὸν ναόν.
ταν μικρς Φραγκίσκος -ατ ταν τ κοσμικν νομα το Γέροντος ωσφ- φυγε δι ν γίν μοναχς μητέρα του επε ες τος συγγενες της: «Τ γνώριζα πς θ γίν μοναχς π τν γέννησίν του. ταν γέννησα τν Φραγκίσκον μου κα μουνα κόμη ες τ κρεββάτι μ τ μωρ δίπλα φασκιωμένο, εδα ν νοίγη στέγη το σπιτιο κα νας φτερωτς κα πολ ραος νέος, πο μόλις μποροσα ν τν ντι-

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

12439 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για την Κοίμηση της Θεοτόκου



Απόψε τελείται Αγρυπνία στο Άγιο Όρος για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου (15/28 Αυγούστου). 
Πανηγυρίζουν ο Ιερός Ναός του Πρωτάτου, η Ιερά Μονή Ιβήρων, η Ιερά Σκήτη Βογορόδιτσα, και πολλά κελλιά και καλύβες, που είναι αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

12438 - Η εκκλησιαστική συνείδηση του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού


Ομιλία του Πανιερωτάτου Μητρ. Λεμεσού κ. Αθανασίου, στο συνέδριο «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Άγιον Όρος. Φιλοκαλική Εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-24 Οκτωβρίου 2004 στην Αθήνα.

12437 - Πατήρ Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Αντώνιος – Αιμίλιος Ταχιάος
Αντώνιος – Αιμίλιος Ταχιάος, Σλαβολόγος
Η δεκαετία του 1950 ήταν εκείνη κατά την οποία άρχισε να διαγράφεται σαφώς μία περίοδος παρακμής στο Άγιον Όρος. Η παρακμή αυτή δεν αφορούσε τόσο στην ποιότητα και πνευματικότητα της αθωνικής μοναστικής ζωής, η οποία βεβαίως στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια παρουσίαζε οπωσδήποτε μεγάλη πτώση, όσο στον αριθμό των μοναχών, που έρχονταν να εγκαταβιώσουν στον Αθω. Οι γέροντες μοναχοί πέθαιναν ο ένας μετά τον άλλο, και αυτοί που έρχονταν να τους αντικαταστήσουν ήσαν ελάχιστοι. Εκείνη ακριβώς την εποχή συνήψα και εγώ τη γνωριμία μου με το αγιώνυμον Όρος, μία γνωριμία που υπήρξε καθοριστική για τις καταβολές που κατατέθηκαν στην ψυχή μου και για τη θεώρηση της κοσμικής

12436 - Η νοερά προσευχή κατά τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή


Ομιλία του Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Σκρέττα, στο συνέδριο «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Άγιον Όρος. Φιλοκαλική Εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-24 Οκτωβρίου 2004 στην Αθήνα.

12435 - Ιερομόν. Θωμάς Μικραγιαννανίτης (1942 - 27 Αυγούστου 2016)

Ο Γέρων Θωμάς Μικραγιαννανίτης γεννήθηκε το 1940 στο Στεφανοβίκι Βελεστίνου Βόλου (κατά κόσμον Κύκλος Αντώνιος). Σε μικρή ηλικία (1952) βρέθηκε στο Άγιον Όρος στη γνωστή Αφελφότητα των Θωμάδων, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, όπου και έγινε μοναχός (1958) και όπου εγκαταβιώσε μέχρι της εκδημίας του. Υπήρξε Γέρων της ίδιας Αδελφότητας.
Τα πρώτα μουσικά διδάχθηκε από τον Γέροντα Παύλο της συνοδείας των Θωμάδων, κυρίως όμως μαθητής του γνωστού Αγιορείτη μουσικού και δασκάλου Δοσιθέου Κατουνακιώτη. Ακροατής επίσης και συμψάλτης των παλαιών αγιορειτών ψαλτών Ιωσήφ, παπα-Χρυσοστόμου, Παντελεήμονος Κάρτσωνα και πατρός Διονυσίου Φιρφιρή, αλλά και της γειτνιάζουσας μουσικής Αδελφότητας των Δανιηλαίων.
Έψαλλε σταθερά, και διά βίου, στις μεγάλες Αγρυπνίες και Πανηγύρεις των Κελιών και των Μοναστηριών (συχνά και εκτός Όρους) ως εξάρχων ή με τη μικρή ψαλτική συνοδεία

12434 - Ιερομόναχος Αβέρκιος Αγιαννανίτης (1822 - 27 Αυγούστου 1915)

Ιερά Σκήτη Αγίας Άννης
Με μεγάλη υπακοή ζούσε στην Καλύβη του Τιμίου Προδρόμου της σκήτης της Αγίας Άννης. Ο Γέροντάς του ήταν αρκετά αυστηρός, ο σπουδαίος Πνευματικός Γρηγόριος Μικραγιαννανίτης († 1899). Νέος ήλθε από την Αγχίαλο της Βουλγαρίας. Ήταν ανεψιός του ενάρετου μητροπολίτη Σμύρνης Βασιλείου (1882-1910). Μιλούσε άριστα τα βουλγαρικά και τα ελληνικά.
Στους υποτακτικούς του έλεγε: «Ο μοναχός ο Αγιαννανίτης δεν επιτρέπεται να έβγει έξω από τη σκήτη, διά να μη χάση τον δρόμον της πρακτικής αρετής, η οποία ανεβάζει τον μοναχόν εις τα ύψη της εσωτερικής εργασίας». Πολλοί έφθαναν στο κελλί του για να εξομολογηθούν. Συνήθιζε να λειτουργεί συχνά και ανυπόδητος. Λόγος απρόσεκτος δεν βγήκε ποτέ από το στόμα του. Δεν άφηνε περαστικό να μην τον φιλοξενήσει, να μην τον παρηγορήσει με λόγους αγίων πατέρων. Άλλοτε άφηνε το κέρασμα, πέντε-έξι σύκα ξερά κι ένα ποτήρι νερό στην είσοδο, έκανε υπόκλιση και αναχωρούσε, για να μην περιπέσει σε αργολογία. Διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

12433 - «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός 1.7.1921 - 1.7.2009». Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 14ο


Σχετικά:

12432 - Άγιον Όρος. Βαδίζοντας στη β´ χιλιετία: 4 Ο Θεοφάνης και η Κρητική σχολή Αγιογραφίας


Παραγωγή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος, Βαγγέλης Σερντάρης
Έτος παραγωγής: 1981

Σχετικά:

12431 - Φωτογραφίες από το Κτιτορικό Μνημόσυνο στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος


Δείτε τις 104 φωτογραφίες εδώ »

12430 - Επίσκεψη στην Νέα Σκήτη (Iούλιος 1955) και δίωρη ευλογημένη μαθητεία στον μακαριστό πατέρα Ιωσήφ την Ησυχαστή

Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος (μοναχός Γεράσιμος Δοχειαρίτης),
Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών († 2012)
Είχα την ευλογία να γνωρίσω τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή στο τέλος Ιουλίου του 1955. Ακριβέστερα, είχα την ευλογία να με δεχθεί για συζήτηση, όπου, φυσικά, εγώ μόνο κάπου-κάπου ρωτούσα και μιλούσε συνεχώς εκείνος. Συνέβη αυτό σε μια εποχή ηθικιστικής εξάρσεως, στην Ελλάδα, που συνοδευόταν από βαθιά περιφρόνηση προς τον μοναχισμό και την ασκητική ζωή. Στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τότε σπούδαζα, δίδασκαν μερικοί επιφανείς καθηγητές, ένας των οποίων, ο μακαριστός Ιωάννης Καρμίρης, με διευκόλυνε, μέσω και του Υπουργείου Εξωτερικών, να πάω στο Άγιον Όρος προς αντιγραφή κάποιων, ανέκδοτων τότε, χειρογράφων νηπτικών συγγραφέων. Μ’ ενθάρρυνε, μάλιστα, στην διάθεσή μου αυτή, μολονότι πολύ αργότερα ήθελε να

12429 - Ιερομόν. Δανιήλ Κατουνακιώτης (1880 - 26/13 Αυγούστου 1951)

Προερχόμενος από το Φρένελι Κυδωνιών της Μικράς Ασίας ήλθε περί το 1900 στο Άγιον Όρος, αφού εργάσθηκε για ένα διάστημα στο Κάϊρο της Αίγυπτου κοντά στους θείους του, στην υπακοή του πολυεναρέτου Γέροντος Δανιήλ του Σμυρναίου (†1929), στο ησυχαστήριο των Όσιων Αγιορειτών Πατέρων-Δανιηλαίων στα Κατουνάκια. Εδώ εκάρη μοναχός και χειροτο-νήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε Πνευματικός.
Διακρινόταν για την απλότητα των τρόπων του, την ευκοσμία των ηθών, τη χρηστότητα και την τέλεια αμνησικακία του.  Περισσότερα

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

12428 - Ο εγκλεισμός και η ησυχία του νοός κατά τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή


Ομιλία του μακαριστού Γέροντα Μάρκελλου Καρακαλληνού, στο συνέδριο «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Άγιον Όρος. Φιλοκαλική Εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-24 Οκτωβρίου 2004 στην Αθήνα.

12427 - Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής συνεχιστής της ησυχαστικής και φιλοκαλικής παραδόσεως


Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Δημήτριου Τσελεγγίδη, στο συνέδριο «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Άγιον Όρος. Φιλοκαλική Εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-24 Οκτωβρίου 2004 στην Αθήνα.

12426 - Η Αγία Γραφή στη ζωή και τη διδασκαλία του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού


Ομιλία του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Χρήστου Καρακόλη, στο συνέδριο «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Άγιον Όρος. Φιλοκαλική Εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-24 Οκτωβρίου 2004 στην Αθήνα.

12425 - Mία αλησμόνητη συνάντηση

Αρχιμανδρίτης Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος
Την άνοιξη του 1954, τέλη Απριλίου, ο θεολόγος της Αδελφότητος «Ζωή» Αθανάσιος Φραγκόπουλος, ιεροκήρυξ τότε στην Θεσσαλονίκη μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Λεωνίδα Παρασκευόπουλο, με κάλεσε να μετάσχω σε ένα προσκύνημα στο Άγιον Όρος, στο οποίο επρόκειτο να λάβουν μέρος πενήντα θεολόγοι, κατηχητές και φοιτητές. Εδέχθηκα μετά χαράς, διότι δεν είχα επισκεφθεί το Όρος μέχρι τότε και διότι δεν συνηθίζονταν συχνά τέτοια προσκυνήματα. Ήταν ένα από τα πρώτα παρόμοια ιερά ταξίδια, όπως και το άλλο που έγινε εκείνα τα χρόνια με την Θεολογική Σχολή Αθηνών και επικεφαλής τον Καθηγητή Π. Τρεμπέλα.

12424 - Συναξάρι Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού

Μοναχός Λουκάς Φιλοθεΐτης
Φωτογραφία: Gavrilakis George
Μοναχός Λουκάς Φιλοθεΐτης
Διαβαίνουν κάποιοι άνθρωποι από την γήν με τον ουρανόν εις τα μάτια των και με τον Ποιητήν του ουρανού και της γής εις την καρδίαν των. Και με το διάβα των αφήνουν κάτι το ουράνιον οπίσω των ανάμεσά μας και μέσα μας. Κάτι ωσάν αυτό το οποίον κατά την ώραν αυτήν την εύσημον, την ειρηνικήν, μας συνήγαγεν αρμονικώς επί το αυτό, διά να τιμήσωμεν ένα εξ αυτών· ένα ο οποίος διά του θαυμαστού βίου του ετίμησεν, εδόξασε τον ένα εν Τριάδι Θεόν και την Αειπάρθενον Θεοτόκον επί της γής, και αντιδοξάζεται παρ’ αυτών από του νύν και εσαεί εν ουρανώ και επί γής.
Ο εις εύφημον μνείαν επαξίως προκείμενος Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ο της ησυχαστικής πράξεως και θεωρίας ένθεος εραστής, ανέτειλεν εις τον αιγαιοπελαγίτικον ορίζοντα εκ της κυκλαδικής νήσου Πάρου, δύοντος του 19ου αιώνος, και εσελάγισεν εις το Αθωνικόν στερέωμα ως απλανής φιλοκαλικός αστήρ, μεσούντος και φθίνοντος του μακαρία τη λήξει ήδη γενομένου 20ου αιώνος.
Η Πάρος τον εγέννησε σωματικώς. Το Άγιον Όρος τον ανεγέννησε πνευματικώς.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

12423 - Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής και η ανάκαμψη του αγιορείτικου μοναχισμού


Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Γεώργιου Μαντζαρίδη, στο συνέδριο «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Άγιον Όρος. Φιλοκαλική Εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-24 Οκτωβρίου 2004 στην Αθήνα.
Σχετικό (η ομιλία σε πεζό λόγο):

12422 - «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός 1.7.1921 - 1.7.2009». Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 13ο


Σχετικά:

12421 - Ιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός (†1779)








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Αυγούστου

Σχετικά:

12420 - Ιερομόν. Νικόδημος Καυσοκαλυβίτης (1880-24 Αυγούστου 1936)



[…] Κατά τον παπα-Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη: «Επροχώρησε ανδρείως τον δρόμο της αφιερωμένης ζωής. Κάθε σαρκική κλίση και επιθυμία εσφάγη στον βωμό του πνεύματος».
Οδηγήθηκαν τα βήματά του στην έρημο των Καυσοκαλυβίων, στην αγιοτόκο σκήτη με τα λαμπρά πρότυπά της. Κοντά στις αρετές, θαυμαστά ήσαν και τα έργα της μεγάλης υπομονής του, τα εξαιρετικά και πολυσύνθετα ξυλόγλυπτα, τα οποία μαζί με τον Γέροντά του και τον παραδελφό του μοναχό Αρσένιο τεχνούργησαν υπογράφοντας: «Έργον Συνοδείας Νικοδημαίων». […] 

12419 - Μοναχός Βησσαρίων Διονυσιάτης (1878 - 24 Αυγούστου 1952)

[…] Ευρισκόμενος στα μετόχια της μονής προαισθάνθηκε να πλησιάζει το τέλος του. Αποχαιρέτησε φίλους και γνωστούς κι επέστρεψε στη μονή για να πεθάνει. Με χαρά έφθασε στη μονή. Ευχαριστούσε θερμά τον Τίμιο Πρόδρομο που τον συνέδραμε και σε αυτή του την επιθυμία, να τελειώσει δηλαδή τον βίο του στη μονή της μετάνοιας του. Μετά την επιστροφή του έμεινε επί διήμερο, αφού αποχαιρέτησε όλους τους πατέρες και συγχωρέθηκε μαζί τους. Ήταν γενναίος, αληθινός, τίμιος, φιλότιμος και ατόφιος. Στα μετόχια κάποτε προκαλούσε άφοβα τους Τούρκους να τον σκοτώσουν, για να συμπεριληφθεί στους μάρτυρες της πίστεως. Απέβη όμως ένας καθημερινός μάρτυρας της συνειδήσεως.[…] 

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

12418 - Το Άγιο Όρος δεν προσφέρεται για βολέματα

Η διοίκηση του Αγίου Όρους (ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ)
Η κυβέρνηση θα κληθεί να τοποθετήσει, το επόμενο διάστημα, νέο πολιτικό διοικητή στο Άγιον Όρος ή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στον σημερινό. Ενα γαϊτανάκι ονομάτων έχει στηθεί ήδη γύρω από το πρόσωπο που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ασκεί την εξουσία του κράτους, ως προς το διοικητικό μέρος, στην Αθωνική Πολιτεία, με τον κατάλογο των «υποψηφίων» να περιλαμβάνει, μέχρι στιγμής, από θεολόγους πανεπιστημιακούς έως αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές, και κάθε λογής «δικούς μας».
Όμως η επιλογή του εκπροσώπου της πολιτείας από το ΥΠΕΞ  δεν θα πρέπει να γίνει με ρουσφετολογικά κριτήρια, όπως, με εξαιρέσεις, συνηθιζόταν έως τώρα. Γιατί το Άγιον Όρος, ως θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της ελληνικής επι-

12417 - Ο Rostropovich στην Ελλάδα και το Άγιον Όρος


Το 1993 ο διεθνούς φήμης βιολοντσελίστας και διευθυντής ορχήστρας Mstislav Rostropovich (1927-2007) επισκέφτηκε την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού πραγματοποίησε προσκύνημα στις μονές του Αγίου Όρους (σημ. από το 19:35 και μετά), ειδικότερα τις Καρυές, τη Μεγίστη Λαύρα και το Ρωσικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη που έδωσε στη Μεγίστη Λαύρα όχι μόνο για θέματα που αφορούν τη ζωή του ως διακεκριμένου μουσικού, αλλά και για την προσωπική του ζωή.

12416 - Ο Γέροντας Ιωσήφ Ησυχαστής τήρησε την «καινήν εντολή»

Αν και η πρόθεση προς τιμή και εγκωμιασμό είναι θερμή, η δύναμη όμως είναι ελαχίστη. Διότι πώς είναι δυνατό, όχι μόνο να ανταμείψουμε αλλά να περιγράψουμε τη θέση της πατρότητας των πνευματικών εκείνων αναστημάτων, οι οποίοι έφθασαν μέχρι τρίτου ουρανού και ενώνονταν διά της αγάπης τους και της Χάριτος με τον Θεό, και μετά έστρεφαν το βλέμμα τους κάτω στη γη, για να προσέχουν εμάς τους ευτελείς;
Πώς, λοιπόν, είναι δυνατό μία τέτοια θυσία, την οποία μόνο ο Λόγος του Θεού, διά της κενώσεώς του προσέφερε, θα μπορούσαμε εμείς οι ευτελείς να περιγράψουμε; Και τούτο, το λέγω, ενθυμούμενος την ιδιαίτερη στοργή με την

12415 - 60 χρόνια από την κοίμηση του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού

Νικόλαος Κόϊος, Σύμβουλος Έκδοσης – Πεμπτουσία
Ο εικοστός αιώνας ήταν ο αιώνας των κοσμογονικών αλλαγών στο παγκόσμιο κοινωνικό, οικονομικό, επιστημονικό, τεχνολογικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Τον χαρακτήρισαν οι δύο φονικότεροι πόλεμοι στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι οποίοι άλλαξαν τον χάρτη της Γης. Σημαντικές προσωπικότητες διαδραμάτισαν καθοριστικούς ρόλους για τα πεπρωμένα της ανθρωπότητας, τέτοιους που τους προσέδωσαν μεγάλη φήμη, αρνητική ή θετική.
Στα μέσα αυτής της πολυτάραχης και τόσο ανατρεπτικής περιόδου γεννήθηκε, έζησε και πέθανε ένας άνθρωπος του οποίου η προσωπικότητα ελάχιστα θα μπορούσε να απασχολήσει τους μελετητές και αναλυτές των γεγονότων που γέννησαν την σημερινή εποχή. Στον χώρο όμως του Πνεύματος η παρουσία του έμελλε να σημαδέψει ανεξίτηλα την γενεά εκείνη, η οποία κόντρα στο ρεύμα της ηδονοθηρίας και του

12414 - Αναμνήσεις από την επίσκεψιν μου στον γέροντα Ιωσήφ τον ησυχαστή

Δρ. Κωνσταντίνος Καβαρνός(*), Βυζαντινολόγος
Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί,
Θα ήθελα να σας ειπώ πού, πότε, και πώς εγνώρισα τον σπουδαίον τούτον Αγιορείτην μοναχόν, τον Γέροντα Ιωσήφ, αλλά και να σας περιγράψω εν ολίγοις τί μου είπε κατά την επίσκεψίν μου εις το ησυχαστήριόν του εις την Νέαν Σκήτην του Αγίου Όρους, όσον αφορά την πνευματικήν ζωήν.
Εγνώρισα τον Γέροντα κατά το τρίτον προσκύνημά μου εις το Άγιον Όρος, το οποίον επραγματοποίησα κατά τον Μάϊον του 1958. Είχα επισκεφθή το Άγιον Όρος πρώτην φοράν το 1952, και δευτέραν φοράν το 1954. Δεν ξαναείδα τον Γέροντα. Είχα την ζωηράν επιθυμίαν να τον ξαναεπισκεφθώ, αλλά εκοιμήθη εν Κυρίω τον Αύγουστον του επομένου έτους, πριν πραγματοποιήσω το τέταρτον προσκύνημά μου εις το Όρος. Ο Γέρων Ιωσήφ εκοιμήθη τη 15η Αυγούστου 1959 (π. ημ.), περίπου δύο μήνας μετά την έκδοσιν του

12413 - «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός 1.7.1921 - 1.7.2009». Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 12ο


Σχετικά:

12412 - Προσκυνηματική επίσκεψη της Σχολής Υπαστυνόμων στο Άγιο Όρος, τον Ιούλιο του 1957


Διαβάστε το χρονικό της επίσκεψης εδώ: Αρχιμανδρίτης Ν., Άθως, το Άγιον Όρος

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

12411 - Η Παναγία, φάρος στην ζωή μας

Μέσα στην πολύβουη εποχή μας, την εποχή της ταχύτητας και του αυτοματισμού, ο άνθρωπος στέκει αμήχανος να αντιδράσει και αδύναμος να δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, που συσσωρεύονται γύρω του. Αδυνατεί να αντέξει και να ερμηνεύσει το πλήθος των δεδομένων, που δέχεται καθημερινά στο μυαλό του, με αποτέλεσμα να έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο.
Ομοιάζει με ναύτη χωρίς πυξίδα, ναυαγό χωρίς σανίδα σωτηρίας. Έχει βρεθεί μεσοπέλαγα και δεν ξέρει ποια πορεία και κατεύθυνση να πάρει. Η απελπισία του έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη και η αμφισβήτηση ξεθεμελιώνει μέσα του και το τελευταίο «στεγανό», από το οποίο θα αντλούσε δύναμη.
Είναι δυνατόν, όμως, ο άνθρωπος, το κορυφαίο δημιούργημα και η κορωνίδα της δημιουργίας, να έχει βρεθεί σε τέτοια κατάσταση;
Είναι δυνατόν να ζει μέσα στο σκοτάδι αυτός, ο οποίος είναι πλασμένος να ζει μέσα