Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019

12322 - Νικόδημος Αγιοπαυλίτης: «Καμία κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε εχθρικά στο Άγιον Όρος»

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις δηλώσεις του Ιερομόναχου Νικόδημου Λαυριώτη στη συνάντηση που είχαν οι αγιορείτες, την Τετάρτη 24 Ιουλίου με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, ο Μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης μιλάει αποκλειστικά στο ethnos.gr και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Να θυμίσουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση της Ιεροκοινοτικής Επιτροπής του Αγίου Όρους μετείχαν οι Πατέρες Νικόδημος από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, Νικόδημος από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και Αντώνιος από την Ιερά Μονή Ιβήρων.
Όπως τονίζει ο π. Νικόδημος, «λέχθηκαν εν τη ρύμη του λόγου διάφορα εκεί, αλλά κάποια πράγματα απομονώθηκαν. Ως Άγιον Όρος είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική Πολιτεία γιατί, λίγο πολύ, όλοι έχουν δείξει ενδιαφέρον. Δεν ξεκινάει το

12321 - Ηγούμενος Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα: «Ο γηραιός Άθως είναι πάντοτε Οικουμενικός»


Του Αρχιμ. Τύχων στην Romfea.gr
Καθηγουμένου της Ι.Μ. Σταυρονικήτα
Τὸ Ἅγιον Ὄρος, «τὸ Περιβόλι τῆς Παναγίας», ἦταν καὶ παραμένει τόπος ἱερὸς ὅπου πραγματοποιεῖται καὶ βιώνεται ἡ ἀλήθεια τοῦ Εὐαγγελικοῦ λόγου καὶ ἡ, κατὰ τὸ δυνατόν, τελείωση τοῦ ἀνθρώπου.
Τὸ ἐργαστήρι αὐτὸ τῆς ἀρετῆς ἔχει πλαισιωθεῖ σὺν τῷ χρόνῳ μὲ θαυμάσια μνημεῖα ἀρχιτεκτονικῆς, εἰκονογραφίας καὶ λοιπῶν πολιτιστικῶν ἀγαθῶν.

12320 - Το Άγιον Όρος στον σύγχρονο κόσμο

Ιερομόναχος Νικόδημος
Λαυριώτης
Η ομιλία, που ακολουθεί, έγινε στις 14 Μαρτίου 2006 από τον Ιερομόναχο Νικόδημο Λαυριώτη σε εκδήλωση του IΣΤΑΜΕ (Iνστιτούτο Στρατηγικών και Aναπτυξιακών Mελετών)
Πανοσιολογιότατε, εκπρόσωπε της αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και κυριάρχου Επισκόπου κυρίου Χριστοδούλου, κύριοι Υπουργοί, κύριε Πρέσβη, κυρίες και κύριοι, θερμές εκφράζω τις ευχαριστίες προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ για την ευγενή πρόσκληση να μιλήσω από το βήμα αυτό προς την αγάπη σας.
Το θέμα επιγράφεται «το Άγιον Όρος στο σύγχρονο κόσμο». Η διατύπωση ίσως δεν βοηθάει απολύτως στην αυτοτελή ανάπτυξή του και τούτο γιατί το Άγιον Όρος ως μοναστική πολιτεία έχει ενιαία διαδρομή από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, η οποία δύσκολα μπορεί να κατατμηθεί σε χρονικές περιόδους.
Θα μου επιτρέψετε να παρομοιάσω την πορεία αυτή του Αγίου Όρους με

12319 - Βίντεο από την υποδοχή του Επισκόπου Αλικαρνασσού στο Βατοπαίδι


Υποδοχή του Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου κατά τον εορτασμό της Συνάξεως πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων, 22 – 23 Ιουλίου 2019.

12318 - Άγιον Όρος. Το Περιβόλι της Παναγίας


Καταγραφή και σκηνοθεσία: Νέστορας Μάτσας

12317 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 26η Ιουλίου

Svetog Savu trećeg arhiepiskopa srpskog