Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

12311 - Αλικαρνασσού κ. Αδριανός: Τιμώμεν εν ευφροσύνη και αγαλλιάσει την μνήμη των Βατοπαιδινών Αγίων


Ομιλία του Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού κατά τον εορτασμό της Συνάξεως πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων στο Συνοδικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου τον Ιούλιο του 2019.

12310 - Στρατηγικής σημασίας συνάντηση Υπουργού Ανάπτυξης και εκπροσώπων Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους για το μεγαλύτερο σύμβολο της Ορθοδοξίας

Συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους είχε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στη συνάντηση παρέστη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «λάβαμε την ευλογία τους και ξεκινήσαμε μία συνεργασία, διότι ασφαλώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν και των εντολών του πρωθυπουργού, δεν θα μπορούσε να αδιαφορεί για το μεγαλύτερο σύμβολο της Ορθοδοξίας που υπάρχει στην πατρίδα

12309 - «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός 1.7.1921 - 1.7.2009». Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 5ο


Σχετικά:

12308 - Το υδραγωγείο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους (φωτογραφίες)


...Τω 1617 εγένετο έναρξις της κατασκευής του υδραγωγείου, όπερ επερατώθη τω 1619 επί Γαβριήλ Ηγουμένου, δαπανηθέντων εξακισχιλίων άσπρων εκτός των τροφών, επί πατριάρχου Τιμοθέου Β΄ και Σουλτάνου του Οσμάν Β΄. Τω 1626 επί Ηγουμένου Ιερεμίου εύρον άλλην πηγήν, ης το ύδωρ συνήνωσαν μετά του εκ του κελλίου των αγίων 40 Μαρτύρων... (Από το βιβλίο:  ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  του Γερασίμου Σμυρνάκη, 1903).
Δείτε φωτογραφίες του υδραγωγείου στην ενδιαφέρουσα ανάρτηση του φίλου Wim Voogd στη σελίδα του https://athosweblog.com

12307 - Μοναχός Κοσμάς Καυσοκαλυβίτης (1874 - 24 Ιουλίου 1952)

Γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ήλθε στην Καλύβη του Αγίου Μεθοδίου της σκήτης των Καυσοκαλυβίων το 1899. Μόναζε επί μισό αιώνα δίχως ποτέ να εξέλθει στον κόσμο. Ακολουθούσε την αυστηρή άσκηση του περιβόητου ασκητού Χατζη-Γιώργη, που είχε ισόβια νηστεία. Τον ονόμαζαν «αλάδωτο».
Κατά τον έκδοτη Σ. Σχοινά: «Ήτο από τους νηπτικούς γέροντας, το σέμνωμα των Καυσοκαλυβίων. Την κηδείαν του γενομένην την 25ην Ιουλίου, ημέραν της εορτής της Αγίας Άννης, παρηκολούθησαν πολλοί πατέρες, εκ συμπτώσεως δε και πολλοί πατέρες εξ άλλων Σκητών ελθόντες εις την πανηγυρίζουσαν Καλύβην της Αγίας Άννης του Γέροντος πατρός Ιωακείμ Παπαπαύλου, μεταξύ των οποίων και ο γράφων». Ανεπαύθη στις 24.7.1952. 
Διαβάστε περισσότερα »