Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

12306 - Ομιλία του Γέροντα Επιφάνιου Μυλοποταμινού σε Συμπόσιο με θέμα «Διατροφή στο Μέλλον», στη Βουλγαρία (φωτογραφίες)

Στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων στο χωριό Гигинския της Περιφέρειας Πέρνικ βρέθηκε από τις 11 έως τις 16 Ιουλίου ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός συμμετέχοντας στο Συμπόσιο που διοργανώθηκε με θέμα «Διατροφή στο Μέλλον».
Ο Γέροντας Επιφάνιος αρχικά επισκέφτηκε και πήρε την ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτου (φωτ. αριστερά)
Στο Συμπόσιο, στο οποίο παραβρέθηκε η Υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας κα Ντεσισλάβα Τάνεβα, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, κληρικοί και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης με επικεφαλής την Δήμαρχο κα Βιάρα Τσερόβσκα.
Πέραν του Συμποσίου στον περιβάλλοντα χώρο της πανηγυρίζουσας Μονής έλαβαν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εμποροπανήγυρις με παρουσία χιλιάδων επισκεπτών.
Οι εκδηλώσεις ήταν υπό την ευλογία του Επισκόπου κ. Πολυκάρπου και παραβρέθηκε η Αν. Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Κοινοβουλίου, κα Ιρένα Σοκόλοβα.
Ακολουθεί η ομιλία του Γέροντα Επιφάνιου στο Συμπόσιο και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις.

12305 - Λαμπρός εορτασμός της Συνάξεως των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων

12304 - Πρόγραμμα Υποτροφιών «Ευγένιος Βούλγαρις» με την υποστήριξη της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου

Πρόγραμμα Υποτροφιών Προχωρημένων Σπουδών
στην Ορθόδοξη Πνευματική Ζωή και Θεολογία 
«Ευγένιος Βούλγαρις»

Πρόγραμμα Υποτροφιών
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
To Iνστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός με την υποστήριξη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου συστήνει το Πρόγραμμα Υποτροφιών «Ευγένιος Βούλγαρις». O Ευγένιος Βούλγαρις (1716-1806) χρημάτισε Σχολάρχης της Αθωνιάδος Σχολής, την

12303 - Μοναχός Γεώργιος Αγιοπαυλίτης (1910 - 23 Ιουλίου 1998)

[...]Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής φυγάδευσε αρκετούς καταδιωκομένους και τους έσωσε. Για τη δράση του αυτή είχε την ευλογία του ηγουμένου του, συνελήφθη όμως από τις γερμανικές αρχές και οδηγήθηκε για να δικαστεί στο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης. Απολογούμενος κι ερωτώμενος είπε ότι ό,τι έκανε το έκανε κατά τον ευαγγελικό λόγο περί υπερασπίσεως των αδικουμένων και όχι των αδικούντων. Καταδικάσθηκε σε θάνατο. Αναμένοντας την εκτέλεση στις φυλακές είδε τους προστάτες άγιους της μονής Γεώργιο και Παύλο και συνομίλησε μαζί τους. Μάλιστα τη συνομιλία άκουσαν και οι συγκρατούμενοί του, τη θεώρησαν όμως παραλήρημα του πυρετού του.[...] 

12302 - «Των Θεοφόρων ημών Πατέρων ο χορός», 23/10 Ιουλίου, Δοξαστικό Βατοπαιδινών αγίων (Ξενοφωντινός Χορός)

Η Σύναξη των Βατοπαιδινών αγίων τιμάται πανηγυρικά κατ’ έτος στις 10 Ιουλίου (π.η. 23 Ιουλίου) στην Μονή τους  με αγρυπνία. Στην ηχογράφηση που ακολουθεί πατέρες της Ι.Μ. Ξενοφώντος αποδίδουν το δοξαστικό των αίνων με λαμπρότητα και μελωδική χάρη, τιμώντας τη μνήμη των θεοφόρων βατοπαιδινών αγίων. Πρόκειται για ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στην πανήγυρη του 2013, όταν παράλληλα με τους βατοπαιδινούς αγίους εορτάστηκε η Παναγία η Οδηγήτρια, που έφτασε από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου φυλάσσεται εδώ και αιώνες.

Δόξα. χος πλ. δ.
Τν Θεοφόρων μν Πατέρων  χορός, κ διαφόρων μέν πατρίδων προελθών, ν δέ τ περιωνύμ Μάνδρ Βατοπαιδίου, καί τν πέριξ  ατς θεοφρόνως οκήσαντες, τ παρά φύσιν πέλιπον, τήν κατά φύσιν τήρησαν γωγήν, καί τς ν θεωρί πέβησαν

12301 - «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός 1.7.1921 - 1.7.2009». Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 4ο


Σχετικά: