Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

12300 - Όταν ο Άγγελος Σικελιανός προσκύνησε την άφθαρτη χείρα της Αγίας Μαγδαληνής

Στην Ιερά Μονή της Σιμωνόπετρας φυλάσσεται το λείψανο του αριστερού χεριού της αγίας Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής που σήμερα 22 Ιουλίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της. Μάλιστα, εξαιτίας των θαυμάτων της, η αγία Μαρία η Μαγδαληνή θεωρείται ως δεύτερος κτήτορας της αγιορείτικης μονής. Μάρτυρας της θαυματουργής παρουσίας της υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ο μεγάλος μας ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
«Μαγδαληνή, Μαγδαληνή, του πόθου μέγα αστέρι·
σε μοναστήρι ανέβασες κ’ εμένανε πιστό,
για να φιλήσω λείψανο το ατίμητό Σου χέρι·

12299 - Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης: Η μάρτυρας της Αναστάσεως Αγία Μαρία η Μαγδαληνή       Ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης μιλάει για το έργο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στη διάδοση του Ευαγγελίου και τη μαρτυρία της Αναστάσεως.

12298 - Σαν άλλη κτητόρισσα

Του Βασίλη Χαραλάμπους
Αψηλά στη Σιμωνόπετρα
παρεμπρός στην Άγια Εικόνα
με τον Άγιο Σίμωνα τον Μυροβλήτη
και τη Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή
τούτο το βυζαντινομονάστηρο προσφέρουν.
Καθόλου μη διαπορείς
γιατί μαζί με τον Άγιο Σίμωνα
η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή
στην εικόνα το Μοναστήρι  κρατεί
στον Κύριο της Δόξης προσφέροντας
σαν άλλη κτητόρισσα.
Από την ποιητική  συλογή «Άθωνος κόντιον»

12297 - Στο Βελβεντό, στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, ο Γέροντας Ιγνάτιος από τη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους

Άρωμα από αγιορείτικο, απλό, άδολο και καθαρό βλέμμα έφερε ως δρόσος Αερμών με την παρουσία του (18-7-2019) στο Βελβεντό Μακεδονίας, στο αρχονταρίκι του Ι. Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ο Γέροντας Ιγνάτιος (82 ετών) από τη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους.
Ο Γέρων Ιγνάτιος ήρθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου συνοδευόμενος από τον Βασίλη Καρανώτα και τον υποδέχτηκε ο εφημέριος του Ναού π. Κωνσταντίνος Ι. Κ.
Ο Γέροντας κατάγεται από τη Νικήσιανη Καβάλας και μονάζει στη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους από το 1956. Είναι σήμερα 82 ετών. Υπήρξε υποτακτικός στο Γέροντα Μακάριο των Παπακυριλλαίων. Η Νέα Σκήτη έχει 30 Καλύβες και γύρω στους 50 Μοναχούς. Ο επικεφαλής της Σκήτης λέγεται Δικαίος, εκλέγεται από τους μοναχούς της Σκήτης με θητεία ένα χρόνο και διακονεί με υπευθυνότητα και αγάπη τη λειτουργικότητα της Σκήτης σε όλα. Στην υποδοχή και διαμονή προσκυνητών, στις ι. Ακολουθίες στο Κυριακό: ‘’Πρώτος πάει στο Ναό, τελευταίος

12296 - Ο Αγιορείτης Μητροπολίτης Κώου Ιεζεκιήλ (1913 - 22/ 7/ 1987)

[…]Υπήρξε φιλομόναχος κι ένθερμος φιλοαθωνίτης. Επισκεπτόταν συχνά για πολλά χρόνια τις μονές και τις σκήτες του Αγίου Όρους. Λάμπρυνε τις πανηγύρεις, χειροτονούσε ιερείς, αποσυρόταν σε Κελλιά προς μελέτη και προσευχή. Τον διέκρινε πραότητα και καλοκαγαθία. Τα προβλήματά του εναπέθετε στα χέρια του Θεού προς καλύτερη επίλυση. Στις μακρές αγιορείτικες αγρυπνίες παρέμενε στύλος ακλόνητος. Ανακαίνισε το Ξενοφωντινό Κελλί του Αγίου Τρύφωνος, αλλά δεν πρόλαβε να το χαρεί πολύ. Όταν πάντα καταδεκτικός, με καρδιά μικρού παιδιού, πρόθυμος να συνδράμει κάθε αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο. […]
Το 1984 παρητήθη για λόγους υγείας και αποσύρθηκε στο Άγιον Όρος.
Βιογραφικά του στοιχεία εδώ