Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019

12261 - Βίντεο έκπληξη: Mount Athos 1917-1918, από την Αγιορειτική Ταινιοθήκη


(από το 1:53 και μετά)
http://athosmoviearchive.blogspot.com

12260 - Επί τρεις ημέρες εορτάστηκε ο Όσιος Παΐσιος στην Κόνιτσα

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr
Με λαμπρότητα, επί ένα τριήμερο, και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κόνιτσα, τίμησε τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, του οποίου η ζωή δεν ήταν ένα καράβι αταξίδευτο, είχε προορισμό, είχε κατεύθυνση, τη θέωση.
Και δεν παρασύρθηκε κατά την πλεύση από την ηδονή, τον πλούτο, τη δόξα, το ναρκιισσιμό.
Η εδραιωμένη πίστη του ότι ο Χριστός ήταν δίπλα του σε κάθε στιγμή του, του εξασφάλισε ένα επίγειο ταξίδι, που "άξιζε τον κόπο".
Ένα ταξίδι, που πάνω απ΄ όλα και πέρα απ' όλα ξεχώρισε για την φωτεινότητά του, αφού δεν στιγματίστηκε από τη μικρότητα και την αβεβαιότητα του κόσμου, αλλά καθορίστηκε από το μεγαλείο και τη βεβαιότητα του Θεού. Διαβάστε περισσότερα »

12259 - Γέροντα, πως θα φτιάξουμε εργοστάσιο καλών λογισμών;


Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος μιλάει στην εκδήλωση παρουσίασης του τόμου με τίτλο: «Σύγχρονες Μορφές της Εκκλησίας». Η βιβλιοπαρουσίαση έλαβε χώρα τη Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (όπισθεν Βήματος Απ. Παύλου) στο πλαίσιο των ΚΓ΄ Παυλείων της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Τον τόμο επιμελήθηκε ο Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Χρυσόστομος Παπαδάκης.

12258 - Μνήμη, του Α.Ν.Παπαβασιλείου

Ιερό Σταυρονικητιανό Κελλί Τιμίου Σταυρού
Το τσάι
και να εσπερίσουν του Σταυρού.
Βήματα του στεναγμού
κι ο διάκος απορεί
με το πέρα δώθε της οδύνης.

Σε εκείνο το τροπάρι
-Μαρία μήτηρ Θεού της ευωδίας το σεπτόν σκήνωμα-
άλλαξαν όλα.

Το καντήλι Της.
Το φως κι εκείνη η
αλήθεια που μπήκε
-αίφνης.
Εξήγησε, μια και καλή,
το ¨αύρα λεπτή¨.

Σώπασε
σου είπε
με τα μάτια.
Τα άλλα τα ανέλαβε
η Κυρά.
Αντώνης Ν. Παπαβασιλείου
Γρεβενά, 12.7.2019

12257 - Ημέρα της κοιμήσεως του Οσίου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου

Μια άπό τίς μεγάλες μέρες καί γιορτές δωδεκάτη ουλίου, μέρα τς κοιμήσεως το σίου Πατρός μν Παϊσίου το γιορείτου «καί γιά μάς τούς Κουτλουμουσιανούς, το παππο μας».ορτάζει μεγαλοπρεπς ερά Μονή το γίου ωάννου το Θεολόγου που καί τάφος το γίου Παϊσίου μέ «πανύχιον γρυπνίαν». 
Στό γιον ρος μνήμη το σίου Πατρός μετατίθεται ες λλη μερομηνία νάλογα μέ τήν τάξη τς κάθε ερς Μονς διότι κατά τήν σήμερον εναι ορτή τν γίων ποστόλων Πέτρου καί Παύλου. Καί τούτο, γιά νά ορταστεί μνήμη το γίου μεγαλοπρεπέστερα. 
φωτογραφία εναι πό τήν πίσκεψη το σίου τήν τρίτη μέρα το Πάσχα στό ερό Κελλί το Τιμίου Προδρόμου - Διονυσίου το κ Φουρν κατά τήν λιτανεία τς θαυματουργο εκόνας τς Παναγίας τς «Φοβερς Προστασίας» τς ερς Μονς τς μετανοίας μας το Κουτλουμουσίου. Διαβάστε περισσότερα »

12256 - Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 12 Ιουλίου

12255 - Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας

12 Ιουλίου
Εορτάζει η Παναγία η Τριχερούσα

Την θείαν Εικόνα σου, εκ Παλαιστίνης ημίν, ο Σάββας ο ένθεος, ην Τριχερούσαν Αγνή, καλούμεν μετήνεγκεν, ήνπερ Χιλανδαρίου, η Μονή κεκτημένη, ύμνον σοι Θεοτόκε, αναμέλπει βοώσα.
Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.

Σχετικά:

12254 - Μοναχός Βασίλειος Βιγλιώτης (1889 - 12 Ιουλίου 1980)

Υπήρξε μόνιμος νοσταλγός του Θεού. Γεννήθηκε στην ένδοξη Αδριανούπολη το 1889. Τα λίγα γράμματα που έμαθε του ήταν αρκετά για τον αγιασμό και τη σωτηρία του. Με την ευχή των γονέων του ήλθε στο Περιβόλι της Παναγίας. Μετέβη στη Λαυριώτικη Βίγλα, στο ερημικό ησυχαστήριο του Αγίου Βασιλείου, στην υπακοή του αυστηρού Γέροντος Χαρίτωνος. Μετά τριετή δοκιμασία ο Γέροντάς του τον κείρει μοναχό και από Εμμανουήλ τον ονομάζει Βασίλειο, στ’ όνομα του μεγάλου άγιου του ησυχαστηρίου τους. Ο νεαρός μοναχός δείχνει προθυμία και αντοχή στους ασκητικούς αγώνες.