Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019

12253 - Ο Άγιος Παΐσιος είχε το πιο ωραίο χαμόγελο

Ο γιατρός του Αγίου Παϊσίου, Γεώργιος Μπλάτζας, μιλάει για τις τελευταίες στιγμές του Αγίου, για την ασθένειά του, για τα χειρουργεία του και για τον τρόπο που ο Άγιος αντιμετώπιζε τους πειρασμούς.
Το ασκητικό φρόνημα του Αγίου, ήταν αυτό που δε θα ξεχάσει ποτέ ο ίδιος, ενώ περιγράφει ότι ο Άγιος Πασιος είχε το πιο ωραίο χαμόγελο.
Δείτε την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Διεθνές Πρακτορείο Ορθοδοξία και στον Δημήτρη Στρουμπάκο:

12252 - Λόγος του σεβαστού Γέροντος Αμφιλοχίου Δοχειαρίτη κατά το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Μακαριστού πατρός Απολλώ, Οικονόμου της Μονής.

δελφο κα πατέρες, συμπληρώθηκαν σαράντα μέρες π τν κδημία το δελφο μας μοναχο πολλώ, κατ τς ποες τελέσθηκαν σα χει ρίσει γία μας κκλησία σν μάννα φιλόστοργη γι τ παιδιά της: μνημονεύσεις στς καθ μέραν κολουθίες, τέλεση μνημοσύνων (τριήμερα-ννιάμερα), τρισάγιο κάθε Σάββατο μετ κολλύβου κα τ κατοστάρι κομποσχοίνι καθημεριν μετ τ μικρ πόδειπνο.
μακαριστς μοναχς πολλώ, π τ δεκαεπτά του μπκε στν πακο το μακαριστο γέροντα Γρηγορίου κα πορεύθηκε τν νηφορικ δρόμο τς μοναχικς πολιτείας γι πενήντα περίπου χρόνια, μέχρι τν μέρα πο τν κάλεσε Θεός.
κολούθησε τν γέροντα Γρηγόριο πιστ κα φωσιωμένα που τν κατεύθυνε τ χέρι το Κυρίου –στν Μυρτιά, στν Προυσό, στ γιον ρος– διακονώντας θυσιαστικ κα λόψυχα στς χρεες τν μοναστηριν μ τ τάλαντα πο τν προίκισε Θεός.
Λέγει κάπου στ Γεροντικό: «Ατν πο τν τιμον τν παινον περισσότερο π᾿ τι

12251 - Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Καρακάλλου

Απόψε στο Άγιο Όρος τελείται Αγρυπνία για τους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο (29 Ιουνίου/12 Ιου-λίου).
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Καρακάλλου, το Καθολικό της οποίας είναι αφιερωμένο στους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προστεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

12250 - Ο αρσανάς της Ιεράς Μονής Ζωγράφου

Ο αρσανάς της Ιεράς Μονής Ζωγράφου βρίσκεται στον Σιγγιτικό κόλπο στη ΝΔ ακτή της χερσονήσου του Αγίου Όρους. Αποτελεί κτιριακό συγκρότημα που θεωρείται από τους μεγαλύτερους αρσανάδες του Αγίου Ορους. Η λειτουργία του ήταν να χρησιμεύει ως στρατηγική βάση και βάση επιμελητείας (λιμάνι άφιξης και επισκευής καραβιών, αποθήκευσης εμπορευμάτων) στο μοναστηριακό συγκρότημα Ζωγράφου, όπου ανήκει, και από το οποίο απέχει πέντε χιλιόμετρα. Το συγκρότημα του μεγάλου αρσανά αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρσανά για το Άγιον Όρος.

12249 - Ιερομόναχος Σωφρόνιος Αγιοπαντελεημονίτης (1896 - 11/7/1993)

[…] Το 1925 εισέρχεται στη μονή Αγίου Παντελεήμονος – Ρωσικού του Αγίου Όρους. Εκάρη μοναχός το 1926. Πονούσε βαθιά που αδυνατούσε να ζήσει σύμφωνα με τους ευαγγελικούς κανόνες. Σταθμό στη ζωή του αποτέλεσε η γνωριμία του με τον όσιο Σιλουανό τον Αθωνίτη († 1938). Ο Γέροντας Σωφρόνιος διά του οσίου Σιλουανού δεν πίστεψε απλά στον Χριστό, αλλά τον γνώρισε εν Αγίω Πνεύματι. Η διδασκαλία του οσίου, στην οποία μαθήτεψε πρόθυμα ο Γέροντας, συμπυκνώνεται στις φράσεις: προσευχή υπέρ όλου του κόσμου, κατά Χριστόν ταπείνωση, και αγάπη προς τους εχθρούς. Εδώ είναι και η βάση της θεολογίας του Γέροντος Σωφρονίου. Μετά την κοίμηση του οσίου Σιλουανού, του οποίου ο Γέροντας υπήρξε άριστος βιογράφος, αναχώρησε για την αθωνική έρημο, στα φρικτά Καρούλια. Από τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου με τα χέρια υψωμένα επαναλάμβανε το «Πάτερ ημών». Κάθε του λέξη γινόταν βρώση πνευματική και κτήμα της καρδιάς του, της λεπτουργημένης από την ευγένεια, που μπορεί να έχει μόνο ένας καλά προσευχόμενος άνθρωπος. […] Περισσότερα

12248 - Αγιορείτες Άγιοι, εορτάζοντες την 11η Ιουλίου

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 11 Ιουλίου