Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019

12247 - Άγιον Όρος και τέχνη: Μια αμφίδρομη σχέση

Μέσα στην περίοδο τῶν περίπου χιλίων τριακοσίων ἐτῶν ὅπου ἔχουμε ἱστορικές μαρτυρίες γιά τήν ὕπαρξη μοναστικῆς ζωῆς στό Ἅγιον Ὄρος, ἡ τέχνη καί τά γράμματα, ὅπως ἀκριβῶς καλλιεργήθηκαν στο Ἅγιον Ὄρος, εἶναι ἕνα ἀνοικτό μήνυμα γιά ὅλον τόν κόσμο. Εἶναι ἕνα πολύ δυναμικό στοιχεῖο τῆς ὀρθόδοξης πνευματικότητας ἡ τέχνη καί, γενικά, ἡ πολιτιστική προσφορά τοῦ Ἁγίου Ὄρους· ἕνα πολύ δυναμικό στοιχεῖο στόν διάλογο τῆς μοναχικῆς ζωῆς μέ τόν κόσμο.
Τό γιον ρος ποτελε να ποκορύφωμα, θά λέγαμε, νός ρθόδοξου

12246 - Τρισάγιο στον Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα τον Β’ στην Ιερά Μονή ΙβήρωνΕκ της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου
       Την Τρίτη 09 Ιoυλίου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας, ευρισκόμενος εις το Άγιον Όρος, μετέβη στην Ιερά Μονή Ιβήρων όπου τέλεσε στο παρεκκλήσιο της Παναγίας της Πορταΐτισσας, μαζί με τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Ναθαναήλ, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού, φιλάγιου και πνευματοφόρου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Β’, με τη συμπλήρωση δεκαέξι ετών από την εις Κύριον εκδημία του.

12245 - Τριετές Ιερό Μνημόσυνο του Μακαριστού Ιερομονάχου Δαβίδ του Καρεώτου


      Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την κοίμηση του μακαριστού Γέροντος του Κελλίου Αρχαγγέλων (Αβερκαίων) Καρεών Ιερομονάχου Δαβίδ. 
Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019 προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντος. 
Στην Ιερά Αγερπνία συμμετείχαν ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Συμεών ο Διονυσιάτης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Γέροντας Ναθαναήλ και άλλοι αγιορείτες πατέρες. 
Ο Θεοφιλέστατος μετά το πέρας της ιεράς αγρυπνίας, κατά την διάρκεια της τράπεζας, αναφέρθηκε στην πνευματικότητα, στα πνευματικά προσόντα και στις αρετές του μακαριστού π. Δαβίδ.

12244 - Όσιος Αντώνιος του Κιέβου, ο σπηλαιώτηςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 10 Ιουλίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: 

12243 - Μοναχός Ιωνάς Αγιοβασιλειάτης (1885 - 10 Ιουλίου 1955)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Βαλασέγκο του Δημητρίου και της Φλώρας γεννήθηκε στην κοινότητα Μπαϊλέστ του νομού Γκορζ της Ρουμανίας το 1885. Μόλις τελείωσε μία επαγγελματική τεχνική σχολή, ήλθε στο Άγιον Όρος, το 1904, να μονάσει. Δοκιμάσθηκε και εκάρη μοναχός, το 1908, από Ρουμάνους Γέροντες σ’ ένα Κελλί της Κολιτσού. Κατόπιν ασκήθηκε σ’ ένα Κελλί της Καψάλας επί τριετία.
Το 1911 εγκαταστάθηκε στην ερημική και ησυχαστική σκήτη του Αγίου Βασιλείου. Εκεί ασκήτευαν αρκετοί φίλοι της ησυχίας και της αρετής, μεταξύ των οποίων ήταν και λίγοι Ρουμάνοι πατέρες. Ζούσαν με τα ταπεινά τους εργόχειρα και τις ελεημοσύνες των μονών. Συνέχεια

12242 - Σύναξη πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 10 Ιουλίου