Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

12217 - Πραγματοποιήθηκε σήμερα το δεκαετές μνημόσυνο για τον ανακαινιστή και Γέροντα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Ιωσήφ Βατοπαιδινό.


Πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου το δεκαετές μνημόσυνο για τον ανακαινιστή και Γέροντα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Ιωσήφ Βατοπαιδινό. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λεμεσού- και πνευματικό τέκνο του Γέροντα- κ. Αθανάσιος.

12216 - Φωτογραφίες από τη σημερινή Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο του Γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη (†8/9/1929)


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, πριν εξέλθει του Αγίου Όρους, ιερούργησε στο τιμώμενο επ’ ονόματι Πάντων των Αγιορειτών Πατέρων Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου της Αδελφότητος των Δανιηλαίων και εν συνεχεία τέλεσε μνημόσυνο του αοιδίμου κτήτορος του Ησυχαστηρίου Μακαριστού Γέροντος Δανιήλ του Κατουνακιώτη, επί του κειμένου στον κήπο του Ησυχαστηρίου Κενοταφίου του, το οποίο ανήγειρε η πνευματική του θυγάτηρ Μοναχή Θεοδοσία Καρδίτση, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου της Ιεράς νήσου Τήνου γενομένη.

12215 - Μεθεόρτιος Εσπερινός και Κτιτορικό Μνημόσυνο στους Δανιηλαίους


       Στο Καθολικό Πάντων των Αγιορειτών Πατέρων της Αδελφότητος των Δανιηλαίων, στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ προεξήρχε χθες το απόγευμα, εορτή Πάντων των Αγιορειτών Πατέρων, της Ακολουθίας του Εσπερινού και των τελεσθέντων Κτητορικών Μνημοσύνων της Αδελφότητος.

12214 - Εκάρη σήμερα μοναχός στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ο αγγειοχειρουργός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Δημακάκος λαβών το όνομα Λουκάς

Ο Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκάρη σήμερα (Δευτέρα 1/7/19) μοναχός στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου λαβών το όνομα Λουκάς. Επί τη ευκαιρία της εις μοναχόν Κουράς του η Πεμπτουσία αναδημοσιεύει από το αρχείο της εισήγηση του νυν Μοναχού π. Λουκά Βατοπαιδινού, (κατά κόσμον Παναγιώτη Δημακάκου, Ομ. Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα: «Οικογενειακή αρμονία και Επιστήμη» σε εσπερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ενορία της Αγίας Παρασκευής, ομωνύμου δήμου Αττικής στο Συνεδριακό Κέντρο – Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016.

12213 - Η επιστροφή της Αγίας Ζώνης στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)


Η Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 αργά το βράδυ επέστρεψε με τις δέουσες τιμές στο Άγιον Όρος.

12212 - Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1 Ιουλίου 1921 - 1 Ιουλίου 2009)

12211 - Αγιορείτες Άγιοι, των οποίων η Μνήμη τιμάται τον Ιούλιο


Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Ιούλιο: