Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019

12205 - Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος στα Κατουνάκια για την Πανήγυρη των Αγιορειτών Αγίων (φωτογραφίες)

Μετά από πρόσκληση, που του απηύθυνε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, Αρχιμ. Πρόδρομος, ο Γερων Δανιήλ και οι Πατέρες της Αδελφότητος των Δανιηλαίων, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη σήμερα στο Άγιο Όρος, στο Ησυχαστήριο των Δανιηλαίων, όπου, άμα τη αφίξει του εγένετο η κατά το έθος η υποδοχή του, κατά την οποία εκ μέρους της Αδελφότητος τον προσεφώνησε ο Αρχιμ. Νήφων και αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος προσέφερε στο Ησυχαστήριο αντίγραφο της Εικόνας της Μεγαλόχαρης της Τήνου και Εικόνα του Αγίου Δωροθέου.

12204 - Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος στις Καρυές Αγίου Όρους για την Πανήγυρη των Αγιορειτών Αγίων στο Πρωτάτο (φωτογραφίες)


       Στο Άγιον Όρος αφίχθη σήμερα το πρωί 29 Ιουνίου 2019 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
Μετά την άφιξή του ο Θεοφιλέστατος μετέβη στην Ιερά Κοινότητα όπου είχε συνάντηση με τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Συμεών Διονυσιάτη και με άλλα μέλη της Ιεράς Επιστασίας.
Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως της Ιεράς Κοινότητος ο Θεοφιλέστατος θα προστεί σήμερα της μεγαλοπρεπούς, πανηγυρικής Ιεράς Αγρυπνίας επί τη ιερά μνήμη πάντων των  Οσίων και θεοφόρων Πατέρων των εν τω Αγιωνύμω Όρει ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων.
Η Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.


12203 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για τον κοινό εορτασμό των Αγιορειτών Αγίων

        Αύριο Κυριακή Β΄Ματθαίου την μνήμην εορτάζομεν πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Πατέρων
Απόψε στο Άγιο Όρος τελείται Ιερά Αγρυπνία, την οποία θα ακολουθήσει πανηγυρική Θεία Λειτουργια με την ακολουθία των οσίων να ψάλλεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, σε όλες τις αγιορείτικες μονές και σκήτες και ιδιαίτερα στους προς τιμή των οσίων ναούς και το Πρωτάτο. Γνωστοί των οσίων ναοί στο Άγιον Όρος είναι: Σε Καλύβη της σκήτης των Καυσοκαλυβίων, της σκήτης Ξενοφώντος, του Λάκκου, στον αγιογραφικό οίκο των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια, σε Κάθισμα της μονής Γρηγορίου, στη ρωσική σκήτη της Θηβαΐδος, στο κοιμητήρι της σκήτης του Αγίου Ανδρέου (Σεράϊ), στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της μονής Κωνσταμονίτου και σε κελλί της Καψάλας.

12202 - Το εργαστήριο ορειχαλκουργίας του Χαλκιδικιώτη Νικολάου Αγγέλου στις Καρυές Αγίου Όρους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΙΟΥΤΗΣ, Εκπαιδευτικός, Γυμνάσιο Αρναίας
Από την πρώιμη περίοδο του αγιορειτικού μοναχισμού, οι Καρυές ξεχώρισαν για τον κεντρικό τους ρόλο στη διοίκηση των μοναστικών καθιδρυμάτων. Κοντά στην ιδιάζουσα αυτή φυσιογνωμία της πολίχνης προσκολλήθηκε και ο εμπορικός παράγοντας, αποτελώντας έτσι, αναπόσπαστο στοιχείο του υλικού βίου των μοναχών, οι οποίοι ανά τους αιώνες κόσμησαν τις πνευματικές αναζητήσεις τους με ένα ευρύ φάσμα τεχνών (ζωγραφική, ψαλτική, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική, κ.ά.).
Στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, η ακμή που διήνυε το Άγιον Όρος, είχε επίδραση και στον τομέα των τεχνών, με επακόλουθο πολλοί λαϊκοί να έχουν συγκεντρωθεί στις Καρυές και, μαζί με ομότεχνους κελλιώτες μοναχούς, να εργάζονται καθημερινά, ώστε να καλύψουν την πολλαπλότητα αναγκών του εκκλησιαστικού και καθημερινού βίου μέσω των τεχνών τους.

12201 - Ιερομόναχος Αρτέμιος Ιβηρίτης (1889 - 29 Ιουνίου 1957)

Ο κατά κόσμον Μιχαήλ Ιωάννου Καραγιάννης γεννήθηκε στο χωριό Ράφτι Αρκαδίας το έτος 1889. Το 1909 προσήλθε στο Ιβηρίτικο Κελλί της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Παλαιά ονομαζόταν «του Δεσπότη», γιατί το είχε κτίσει ο επίσκοπος Γαλακτίων, τον 17ο αιώνα.
Αυτός είχε κτίσει και τον πύργο της μονής Ιβήρων. Στα τελευταία έτη του 19ου αιώνος οι Μωραΐτες Γέροντες Γεράσιμος και Κοσμάς από το γειτονικό Ιβηρίτικο Κελλί των Τριών Ιεραρχών – Σαράβαρη ήλθαν και το ανήγειραν εκ

12200 - Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα, σαν σήμερα