Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019

12139 - Συνελήφθη ο ιερόσυλος που αφαίρεσε τα τάματα από την Παναγία Πορταΐτισσα


       Συνελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr πριν από λίγα λεπτά ο Ιερόσυλος, που τα ξημερώματα της Πέμπτης αφαίρεσε τα τάματα από την εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Ι.Μ. Ιβήρων.
Ο ιερόσυλος ρουμανικής καταγωγής συνελήφθη από την αστυνομία σε ένα καταστραμένο πύργο, που ανήκει στην Ιερά Μονή Ζωγράφου.
Να αναφερθεί ότι στις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη συμμετείχαν αστυνομικοί του Αγίου Όρους και της Χαλκιδικής, καθώς και εκπαιδευμένα σκυλιά.

12138 - Οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες της απερχόμενης Ιεράς Επιστασίας

Σημερινή αναμνηστική φωτογραφία της απερχόμενης Χιλανδαρινής Ιεράς Επιστασίας, με Πρωτεπιστάτη τον Ιερομόναχο Στέφανο Χιλιανδαρινό και Επιστάτες τους Ιερομόναχο Παύλο Ξηροποταμινό, Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη και Ιερομόναχο Παΐσιο Γρηγοριάτη.

12137 - Αναλαμβάνει αύριο καθήκοντα η Διονυσιάτικη Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους

Αύριο Παρασκευή 1/14 Ιουνίου 2019 στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου θα λάβει χώρα η τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους. Η Διονυσιάτικη Επιστασία θα αντικαταστήσει την απερχόμενη Χιλιανδαρινή σε μια λαμπρή αγιορειτική τελετή που συνεχίζεται αιώνες.
Νέος Πρωτεπιστάτης αναλαμβάνει ο Γέροντας Συμεών Διονυσιάτης, με Επιστάτες τους Γέροντα Ευθύμιο Ζωγραφίτη, Ιερομόναχο Μακάριο Αγιοπαντελεημονίτη και Γέροντα Εφραίμ Κωνσταμονίτη.
Παραθέτω περιγραφή της τελετής αναλήψεως καθηκόντων νέας Επιστασίας, από τον Καθηγητή Γρηγόρη Θ. Στάθη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ», του Ι.Μ. Χατζηφώτη (1999):
«Την Τρίτη, 1 Ιουνίου με το παλαιό, έγινε η εγκατάσταση της νέας Ιεράς Επιστασίας. Κοντά στις 9 η ώρα σήμαναν οι καμπάνες και άρχισαν να κατεβαίνουν τις σκάλες της Ιεράς Κοι-

12136 - Το σημείο που ο δράστης παραβίασε και εισήλθε στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Πορταΐτισσας

Αυτό είναι το σημείο (φωτ. αριστερά - κλικ για μεγέθυνση) από όπου μπήκε ο δράστης στο παρεκκλήσι όπου φυλάσσοταν η Εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας, στη Μονή Ιβήρων. Έσκισε το φράκτη, έσπασε το τζάμι και μπήκε μέσα.
Το παρεκκλήσι αυτό βρίσκεται αριστέρα της κεντρικής Πύλης της Ιεράς Μονής.
Αστυνομικές αρχές αναφέρουν στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ότι φέρεται ο δράστης  να είναι Ρουμανικής καταγωγής και μπήκε κρυφά  και προσπάθησε μάλιστα να κατεβάσει την Εικόνα από το στασίδι της.
«Ο δράστης φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να κρυφτεί μαζί με τα τάματα αφού όταν πλησίασε την χαράδρα ήδη είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία και δεν είχε άλλη λύση από το να καταφύγει στην χαράδρα χωρίς αυτά, για να σωθεί. Άλλωστε περπάτησε αρκετά για να ξεφύγει ώσπου να φτάσει σε αυτό το σημείο όπου και κρύφτηκε»  λέει στο Πρακτορείο Ορθοδοξία πηγή  από το Άγιο Όρος.

12135 - Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Το τεσσαρακονθήμερον μνημόσυνον του προς Κύριον εκδημήσαντος αοιδίμου Γέροντος Αιμιλιανού Αρχιμανδρίτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας θα τελεσθή ως κάτωθι:
Εις μεν την Ιεράν Μονήν Σίμωνος Πέτρας, το εσπέρας της 17ης Ιουνίου, Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, και περί ώραν 4.00 μ.μ. η ιερά επιμνημόσυνος παννυχίς και την επομένην, Τρίτην 18ην Ιουνίου, η επιμνημόσυνος αρχιερατική Θείας Λειτουργία (έναρξις: Όρθρου 5.00 π.μ. - Θείας Λειτουργίας 7.00 π.μ.),
Εις δε το Ιερόν Μετόχιον της Ορμυλίας, το εσπέρας της 18ης Ιουνίου, Τρίτης του Αγίου Πνεύματος, και περί ώραν 4.00 μ.μ.η ιερά επιμνημόσυνος παννυχίς και την επομένην, Τετάρτην 19ην Ιουνίου η επιμνημόσυνος αρχιερατική Θείας Λειτουργία (έναρξις: Όρθρου 7.00 π.μ. - Θείας Λειτουργίας 8.30 π.μ.).
Τέλος την Τρίτη 18 Ιουνίου, στο Ιερό Μετόχι της Αναλήψεως Βύρωνα, θα τελεστεί κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού γέροντος Αιμιλιανού.

12134 - Διδαχές από τον Άθωνα: Αγιορειτικών μορφών αναμνήσεις