Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

12127 - Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου του «Άξιόν Εστιν» εν Αγίω Όρει (11 Ιουνίου)

Ἡ ἱερὴ εἰκόνα τῆς Παναγίας τοῦ «Ἄξιόν Ἐστιν» φυλάσσεται στὸ ναὸ τοῦ Πρωτάτου τοῦἍγίου Ὄρους, στὶς Καρυές. Ὁ ναὸς αὐτὸς ἐκτίσθηκε τὸ 843 μ.Χ., ἐμεγάλωσε ἀπὸ τὸν Ὅσιο Ἀθανάσιο τὸν Ἀθωνίτη καὶ ἁγιογραφήθηκε κατὰ τὸν 13ο αἰώνα μ.Χ. ἀπὸ τὸν περίφημο ἁγιογράφο Ἐμμανουὴλ Πανσέληνο.
Σύμφωνα μ τν παράδοση, κάποιος μοναχός,  ποος ζοσε κοντ στς Καρυς μὲἕναν νεαρ ποτακτικό, φυγε να βράδυ π τ κελί, διότι πρεπε ν πάει στν κκλησία το Πρωτάτου, γι ν συμμετάσχει σ μι γρυπνία. 
ταν νύχτωσε,  δόκιμος, πο μεινε μόνος, κουσε ργ τ βράδυ ν κτυπον τν πόρτα κα νοίγοντάς την εδε να γέροντα μοναχό, πο ζητοσε φιλοξενία. Τ μεσάνυχτα  γέροντας κα  δόκιμος ρχισαν νὰ ψάλλουν μαζ τν κολουθία. Μόλις φθασε  ρα ν ψάλλουν «Τν Τιμιωτέραν»γέροντας πρόλαβε τ δόκιμο στ ψάλσιμό του λέγοντας πρς τ «ξιον στιν μακαρίζειν Σε τν Θεοτόκον, τν ειμακά-

12126 - Σήμερα τα Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος άγει τα ονομαστήριά του,
επί τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑ

12125 - Νεομάρτυς Ζαφείριος (†1821)

Το 1821 με την επανάσταση της Χαλκιδικής πολλοί κάτοικοι των χωριών της περιοχής κατέφυγαν με τις οικογένειές τους στο Άγιον Όρος προκειμένου να διαφύγουν της σφαγής και του εξανδραποδισμού των Τούρκων. Υπήρξαν περιπτώσεις Χαλκιδικιωτών οι οποίοι αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν με αποτέλεσμα να δεχθούν τον στέφανο του μαρτυρίου, ένας από αυτούς ήταν και ο νεαρός Ζαφείριος. Έφηβος στην ηλικία ήταν ο μόνος από το σύνολο των νεαρών παιδιών που οδηγήθηκαν από το Όρος στη Θεσσαλονίκη που παρέμεινε πιστός στον Χριστό. Ο ακριβής τόπος καταγωγής του είναι ακόμη άγνωστος, σίγουρα ωστόσο κάποιο από τα χωριά της Χαλκιδικής. Ελπίζουμε η πρόνοια του Θεού να μας φανερώσει κάποια στιγμή το χωριό του νεομάρτυρα. Εμείς οι Χαλκιδικιώτες ας τιμήσουμε τον άγνωστο αυτό άγιο. Η ακολουθία του συντέθηκε από τον Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη και η μνήμη του τιμάται στις 11 Ιουνίου. 
(http://doumbia-istoria.blogspot.gr)