Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

12210 - Αναχώρησε σήμερα η Αγία Ζώνη από την Κόρινθο – Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου

Αναχώρησε η Αγία Ζώνη από τον καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου.
Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο κατά τη διάρκεια της αποχώρησης της Αγίας Ζώνης από την Κόρινθο. Οι πιστοί την αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια, ενώ δεν μπορούσαν να την αποχωριστούν και μέχρι την τελευταία στιγμή την προσκυνούσαν καθώς την μετέφερε στα χέρια του ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.
Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος μαζί με τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κόμισαν την  Αγία Ζώνη

12209 - Δέκα χρόνια χωρίς τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό

Έβλεπε τον άνθρωπο ως «θεοειδές ον» και ιδιαίτερα τόνιζε το απέραντο πέλαγος της φιλανθρωπίας και φιλευσπλαγχνίας του Θεού, ο οποίος δέχεται τον μετανοούντα και επιστρέφοντα αμαρτωλό. Παρέμεινε ο πνευματικός πατέρας της Μονής Βατοπαιδίου μέχρι και την οσιακή κοίμησή του. Ο λόγος για τον αξέχαστο Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό. Πέρασαν δέκα χρόνια από την ημέρα που ο αλησμόνητος Γέροντας «πέταξε» για τους Ουρανούς, ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση της δεκαετίας από την κοίμησή του θα τελεσθεί το απόγευμα της Δευτέρας μνημόσυνο στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου.

12208 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη των Αγιορειτών Αγίων στο Ιερό Ησυχαστήριο της Αδελφότητος των Δανιηλαίων, στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους

       Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, π οποίος, με την άδεια και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ευρίσκεται στο Άγιο Όρος, προκειμένου να συμμετάσχει στην εορτή Πάντων των Αγιορειτών Πατέρων στο Ιερό Ησυχαστήριο της Αδελφότητος των Δανιηλαίων, στα Κατουνάκια, προεξήρχε χθες των Ακολουθιών του Εσπερινού και της Λιτής στο Καθολικό της Αδελφότητος.
Σήμερα νωρίς το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε επί τη

12207 - Κυριακή εορτασμού της Μνήμης Πάντων των Αγιορειτών Αγίων

30 Ιουνίου 2019
Κυριακή Β΄Ματθαίου
Τη αυτή Κυριακή την μνήμην εορτάζομεν
πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Πατέρων




Ο ΚΟΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΑΓΙΩΝ
ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ

12206 - Μοναχός Αβράμιος Νεοσκητιώτης (1897 - 30 Ιουνίου 1989)

      [...]Στο εργαστήρι της αγιογραφίας, για να μη γίνονται άλλες συζητήσεις, διάβαζε τον βίο του αγίου της ημέρας. Το ίδιο έκανε και με τους φιλοξενούμενους επισκέπτες. Για να μην απλώνονται σε μάταιες συζητήσεις, τους διάβαζε τα ψυχωφελή συναξάρια. Όταν κάποτε τον ρώτησαν αν βαριέται να διαβάζει συνέχεια τους βίους των αγίων, απάντησε πως «όλους τους αγίους πρέπει να τους τιμάμε, ιδιαίτερα όμως τους μάρτυρες, να τους μιμούμαστε, κι αν δεν μπορούμε να τους μιμηθούμε τουλάχιστον ας αποφεύγουμε την αργολογία.[...] Περισσότερα

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

12205 - Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος στα Κατουνάκια για την Πανήγυρη των Αγιορειτών Αγίων (φωτογραφίες)

Μετά από πρόσκληση, που του απηύθυνε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, Αρχιμ. Πρόδρομος, ο Γερων Δανιήλ και οι Πατέρες της Αδελφότητος των Δανιηλαίων, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη σήμερα στο Άγιο Όρος, στο Ησυχαστήριο των Δανιηλαίων, όπου, άμα τη αφίξει του εγένετο η κατά το έθος η υποδοχή του, κατά την οποία εκ μέρους της Αδελφότητος τον προσεφώνησε ο Αρχιμ. Νήφων και αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος προσέφερε στο Ησυχαστήριο αντίγραφο της Εικόνας της Μεγαλόχαρης της Τήνου και Εικόνα του Αγίου Δωροθέου.

12204 - Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος στις Καρυές Αγίου Όρους για την Πανήγυρη των Αγιορειτών Αγίων στο Πρωτάτο (φωτογραφίες)


       Στο Άγιον Όρος αφίχθη σήμερα το πρωί 29 Ιουνίου 2019 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
Μετά την άφιξή του ο Θεοφιλέστατος μετέβη στην Ιερά Κοινότητα όπου είχε συνάντηση με τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Συμεών Διονυσιάτη και με άλλα μέλη της Ιεράς Επιστασίας.
Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως της Ιεράς Κοινότητος ο Θεοφιλέστατος θα προστεί σήμερα της μεγαλοπρεπούς, πανηγυρικής Ιεράς Αγρυπνίας επί τη ιερά μνήμη πάντων των  Οσίων και θεοφόρων Πατέρων των εν τω Αγιωνύμω Όρει ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων.
Η Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.


12203 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για τον κοινό εορτασμό των Αγιορειτών Αγίων

        Αύριο Κυριακή Β΄Ματθαίου την μνήμην εορτάζομεν πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Πατέρων
Απόψε στο Άγιο Όρος τελείται Ιερά Αγρυπνία, την οποία θα ακολουθήσει πανηγυρική Θεία Λειτουργια με την ακολουθία των οσίων να ψάλλεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, σε όλες τις αγιορείτικες μονές και σκήτες και ιδιαίτερα στους προς τιμή των οσίων ναούς και το Πρωτάτο. Γνωστοί των οσίων ναοί στο Άγιον Όρος είναι: Σε Καλύβη της σκήτης των Καυσοκαλυβίων, της σκήτης Ξενοφώντος, του Λάκκου, στον αγιογραφικό οίκο των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια, σε Κάθισμα της μονής Γρηγορίου, στη ρωσική σκήτη της Θηβαΐδος, στο κοιμητήρι της σκήτης του Αγίου Ανδρέου (Σεράϊ), στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της μονής Κωνσταμονίτου και σε κελλί της Καψάλας.

12202 - Το εργαστήριο ορειχαλκουργίας του Χαλκιδικιώτη Νικολάου Αγγέλου στις Καρυές Αγίου Όρους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΙΟΥΤΗΣ, Εκπαιδευτικός, Γυμνάσιο Αρναίας
Από την πρώιμη περίοδο του αγιορειτικού μοναχισμού, οι Καρυές ξεχώρισαν για τον κεντρικό τους ρόλο στη διοίκηση των μοναστικών καθιδρυμάτων. Κοντά στην ιδιάζουσα αυτή φυσιογνωμία της πολίχνης προσκολλήθηκε και ο εμπορικός παράγοντας, αποτελώντας έτσι, αναπόσπαστο στοιχείο του υλικού βίου των μοναχών, οι οποίοι ανά τους αιώνες κόσμησαν τις πνευματικές αναζητήσεις τους με ένα ευρύ φάσμα τεχνών (ζωγραφική, ψαλτική, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική, κ.ά.).
Στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, η ακμή που διήνυε το Άγιον Όρος, είχε επίδραση και στον τομέα των τεχνών, με επακόλουθο πολλοί λαϊκοί να έχουν συγκεντρωθεί στις Καρυές και, μαζί με ομότεχνους κελλιώτες μοναχούς, να εργάζονται καθημερινά, ώστε να καλύψουν την πολλαπλότητα αναγκών του εκκλησιαστικού και καθημερινού βίου μέσω των τεχνών τους.

12201 - Ιερομόναχος Αρτέμιος Ιβηρίτης (1889 - 29 Ιουνίου 1957)

Ο κατά κόσμον Μιχαήλ Ιωάννου Καραγιάννης γεννήθηκε στο χωριό Ράφτι Αρκαδίας το έτος 1889. Το 1909 προσήλθε στο Ιβηρίτικο Κελλί της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Παλαιά ονομαζόταν «του Δεσπότη», γιατί το είχε κτίσει ο επίσκοπος Γαλακτίων, τον 17ο αιώνα.
Αυτός είχε κτίσει και τον πύργο της μονής Ιβήρων. Στα τελευταία έτη του 19ου αιώνος οι Μωραΐτες Γέροντες Γεράσιμος και Κοσμάς από το γειτονικό Ιβηρίτικο Κελλί των Τριών Ιεραρχών – Σαράβαρη ήλθαν και το ανήγειραν εκ

12200 - Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα, σαν σήμερα

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

12197 - Όταν η Αγία Ζώνη εξαγοράσθηκε από τον πρόξενο της Αγγλίας

Κατά την επανάσταση του 1821, ύστερα από παράκληση του λαού της Κρήτης που μαστιζόταν από την πανώλη, η Αγία Ζώνη μεταφέρθηκε στο νησί. Όταν όμως ετοιμάστηκαν οι μοναχοί να επιστρέψουν στην Μονή, τους συνέλαβαν οι Τούρκοι και τους οδήγησαν στην αγχόνη. Η Αγία Ζώνη εξαγοράσθηκε από τον πρόξενο της Αγγλίας Δομένικο Σανταντώνιο. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Σαντορίνη, στην νέα κατοικία του προξένου. Η είδηση μεταδόθηκε σε όλο το νησί, και μετά από ενημέρωση της Μονής από τον επίσκοπο του νησιού, στάλθηκε ο προηγούμενος Διονύσιος, το 1831, στην Σαντορίνη. Ο πρόξενος ζήτησε για την απόδοση της Αγίας Ζώνης 15.000 γρόσια, και ο λαός με συγκινητική προθυμία

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

12196 - «Η πατρότητα κατά τον απόστολο Παύλο». Ομιλία του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού

Ομιλία στο λόφο του Γαλίωνα στην Κόρινθο, κατόπιν ευλογίας του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 29 Ιουνίου το απόγευμα ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΙΓ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019».
Το θέμα το οποίο θα αναπτύξει ο Γέροντας Εφραίμ είναι «Η πατρότητα κατά τον απόστολο Παύλο».

12195 - Η Υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας- Συγκινητικές στιγμές στην Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νέας Επιδαύρου (βίντεο και φωτογραφίες)

Ιδιαίτερα συγκινητικές εικόνες εκτυλίσσονται αυτή την ώρα στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νέας Επιδαύρου όπου λαμβάνει χώρα η υποδοχή- με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου- της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Παραμυθίας (σ.σ. πιστό αντίγραφο) της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Τη θαυματουργή εικόνα κομίζει ο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ με τη συνοδεία Αγιορειτών Πατέρων της Ιεράς Μονής. Διαβάστε περισσότερα »

12194 - Δένδρο του Αθωνικού δάσους μετατράπηκε σε ασκητικό τόπο προσευχής! (φωτογραφίες)

12193 - Μοναχός Ησύχιος Σταυρονικητιανός και ο υποτακτικός του Θεοδόσιος (1929 - 26 Ιουνίου 2001)

Ο π. Θεοδόσιος γεννήθηκε το 1929 στη Σαμοθράκη. Υπήρχε τότε στο νησί του πολύ διαδεδομένος ο τύφος και πολλοί αρρώσταιναν και πέθαιναν. Η αρρώστια αυτή στον τότε Θεόδωρο άφησε σωματική καχεξία και κάποια διανοητική μικρή καθυστέρηση. Έμεινε έτσι αγράμματος, αμαθής και άπλαστος, για πάντα παιδί. Το 1952 ήλθε στο Άγιον Όρος, στη μονή Ιβήρων, που μόναζε ένας συμπατριώτης του, ο Γέροντας Αλέξιος. Εκεί εκάρη μοναχός το 1953. Μετά την κοίμηση του Γέροντός του αισθανόταν ορφανός. Το 1969 ήλθε στον Γέροντα Ησύχιο, που ήταν κι αυτός από τη Σαμοθράκη. Ο Γέροντας του έδειξε κατανόηση και αγάπη και τον βοήθησε να ξαναβρεί τον εαυτό του. Περισσότερα

12192 - Μοναχός Φιλόθεος Ξενοφωντινός (1895 - 26 Ιουνίου 1986)

Ζούσε μία απλή, λιτή, ταπεινή, αθόρυβη, κοινοβιακή ζωή. Πρόσεχε πολύ τη μοναχική του ζωή. Δεν λησμονούσε ποτέ το γιατί αναχώρησε του κόσμου. Απόφευγε συστηματικά την πολυλογία, τη φλυαρία, την περιττολογία. Για να μη συζητά άσκοπα, αν πήγαινες στο κελλί του, σού πρόσφερε ένα βιβλίο και σου έλεγε: Ας αναγνώσωμεν τώρα». Έτσι έκανε και σ’ εμένα, όταν νέος μοναχός τον επισκέφθηκα. Δεν ήθελε ν’ ακούει και να βλέπει αστεία. «Μη γελάτε, να κλαίτε», έλεγε, κατά το Ευαγγέλιο. Κάποτε ένας μοναχός επαίνεσε κάποιον καλό κληρικό. «Μην επαινείτε», του λέγει. «Μα δεν είναι παρών», του αντείπε. «Ακούει όμως ο διάβολος», του ανταπάντησε, «και μπορεί να τον πειράξει». Περισσότερα

12191 - Οσιομάρτυς Δαβίδ (†1813)







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Ιουνίου

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

12190 - Η αναχώρηση της Τιμίας Ζώνης από το Πόρτο Λάγος και η άφιξη στην Κόρινθο (βίντεο)













Δείτε την αναχώρηση της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου από το Βατοπαιδινό μετόχι στο Πόρτο Λάγος σήμερα το πρωί και την άφιξή της το απόγευμα στην Κόρινθο, μέσα από την κάμερα του Πρακτορείου «Ορθοδοξία».

12189 - «Αυτός ο άγιος δεν ήταν άνθρωπος σαν εμένα; Πώς έγινε άγιος;». Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Διαβάζεις την ζωή των αγίων και βλέπεις μπροστά σου ζωντανές μεταφράσεις του Ευαγγελίου και εμπνέεσαι. Τους γνωρίζεις σιγά σιγά. Βλέπεις πώς γεννήθηκαν, ποια ήταν η κατά σάρκα μητέρα τους, πώς άρχισαν την ζωή τους, πώς έχυσαν τους ιδρώτες τους, τα αγιασμένα τους δάκρυα, πώς πότισαν την γη με το πολύτιμο, το ζεστό τους αίμα. Το αίμα εκείνο που ήταν ενωμένο με το αίμα του Χριστού. Ενθουσιάζεσαι και σου έρχεται να πηδήσεις για να φτάσεις ψηλά. Τους διαβάζεις και τους νοιώθεις μαζί σου, σα να ακούς την αναπνοή τους. Σα να καθώμαστε όλοι μαζί και ύστερα από λίγο σας λέω: Κουραστήκατε, αγαπητοί μου, ας κάνουμε έναν περίπατο. Κάνουμε περίπατο καικουβεντιάζουμε όλοι μαζί φιλικά σαν οικογένεια. Έτσι νοιώθεις τους αγίους μέσα στην ζωή σου, όταν τους διαβάζεις. Σου γεννιέται αμέσως το ερώτημα: Αυτός ο άγιος δεν ήταν άνθρωπος σαν εμένα; Πώς έγινε άγιος; Μπορώ και εγώ να γίνω άγιος. Βλέπεις τον ηρωισμό του, την αγάπη του προς τον Θεό και η καρδιά σου εξάπτεται και θέλεις ακόμη και να τον ξεπεράσεις.

12188 - Μοναχός Εφραίμ Λαυριώτης (1926 - 25 Ιουνίου 1999)


       [...]Τα λόγια του ήταν ανεπιτήδευτα, ταπεινά και χαριτωμένα. Φιλότιμος, φιλόπονος, φιλακόλουθος, φιλάγαθος και φιλάρετος. Ακτήμων, ελεήμων, συμπαθής και πάντοτε καλοσυνάτος. Συνδεόταν κι εμπνεόταν από τον συμπατριώτη του, μεγάλο νηστευτή, ανυπόδητο, και ασκητή Γέροντα Αββακούμ († 1978). Κάποτε, το 1993, μου υπαγόρευε κι έγραφα: «Η Παναγία Θεοτόκος και Αειπάρθενος Μαρία βοήθειά μας. Έχω να σου εξιστορήσω με παράπονο για τη ζωή των παλαιών πατέρων και μοναχών, που έζησαν στο Άγιον Όρος. Όταν πρωτοήρθα το 1956 στο Άγιον Όρος, ο τόπος ήταν πράγματι όπως τον έγραφε ο εν Μικρά Αγία Άννη ασκήσας Αγάπιος ο εκ Κρήτης στο βιβλίο του Αμαρτωλών σωτηρία.  Περισσότερα

12187 - Αγιορείτες Άγιοι που εορτάζουν την 25η Ιουνίου

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

12186 - Τιμία Ζώνη: Το Πόρτο Λάγος κατακλύζεται από πιστούς


       Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει λάβει το προσκύνημα της Αγίας Ζώνης στο Βατοπαιδινό Μετόχι του αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος.
Σήμερα, το απόγευμα, μεγάλος αριθμός οχημάτων κατέκλυσε τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο Μετόχι, με αποτέλεσμα να σημειωθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση την οποία αντιμετώπισε επιτυχώς το Τμήμα Τροχαίας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αβδηρου.
Η προσέλευση του κόσμου, ακόμα και τώρα, αυτήν την περασμένη ώρα, συνεχίζει να είναι μεγάλη και φτάνει στην είσοδο του Μετοχίου.
Αστυνομικοί εκτίμησαν ότι έφτασαν 10.000 αυτοκίνητα και εκδρομικά λεωφορεία.  Διαβάστε περισσότερα »

12185 - Η Εικόνα της «Παναγίας της Βηματάρισσας» από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, στο Ναύπλιο

Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουνίου η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Βηματαρίσσης από την Ι.Μ. Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.
Η υποδοχή έγινε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο. Ακολούθησε λιτανευτική πομπή και άφιξη στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου Εργατικών κατοικιών Ναυπλίου.

12184 - «Θαύματα της Αγίας Ζώνης» – Νέα έκδοση

6η, βελτιωμένη και επαυξημένη, 2019
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 355
ΣΧΗΜΑ: 14 x 21
ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Χαρτόδετη
ISBN: 978-960-7735-48-5
ΤΙΜΗ: 12 ευρώ (+ταχυδρομικά)
Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

Απόσπασμα από τον πρόλογο:
«Τα έργα του Θεού και των Αγίων Του, που δεν μπορεί να ερμηνεύσει και να εξηγήσει η ανθρώπινη λογική, λέγονται θαύματα. Ο Θεός συνεχώς θαυματουργεί. Αυτό φανερώνει ο

12183 - Μοναχοί στο Περιβόλι της Παναγίας καλλιεργούν βότανα και έχουν στήσει δική τους μονάδα παραγωγής προϊόντων περιποίησης. (βίντεο)


12182 - Παράταση της έκθεσης «Ο φυτικός πλούτος της χερσονήσου του Αγίου Όρους»

Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και επισκεψιμότητας η έκθεση Herbarium (αποξηραμένα φυτά) «Ο φυτικός πλούτος της χερσονήσου του Αγίου Όρους», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αγιορειτική Βοτανοθήκη, θα παραμείνει στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας μέχρι το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019.

12181 - Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος (1721-1813)








Αγιορείτης Άγιος

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

12180 - Οι κελλιώτες των Καρυών γιορτάζουν την Παναγία τους. Αγρυπνία απόψε στο Πρωτάτο.

Πανηγυρική Αγρυπνία τελείται αυτή την ώρα στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, σε ανάμνηση του θαύματος της παραδόσεως του Αρχαγγελικού προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ύμνου «Άξιόν Εστιν». 

12179 - Ο ευσεβής λαός της Δράμας αποχαιρέτησε την Αγία Ζώνη (φωτογραφίες και βίντεο)

ΔΡΑΜΑ/ Βασίλης Χάδος – Ραφαήλ Γεωργιάδης 
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου και συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, Βατοπαιδινών πατέρων και πολλών κληρικών τελέστηκε σήμερα Κυριακή των Αγίων Πάντων στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Δράμας.
Πλήθος κόσμου συνέρρευσε από νωρίς το πρωί να χαιρετήσει την Αγία Ζώνη και να ασπαστεί το Ιερό τιμαλφές της ορθοδόξου Εκκλησίας μας που

12178 - Οι άγιοι στη ζωή μας

Γέροντας Αιμιλιανός, Προηγούμενος Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας
Κάθε ημέρα στην εκκλησία ζητάμε τις πρεσβείες των αγίων. Αυτές οι πρεσβείες είναι ολόκληρη δύναμις, ολόκληρος κόσμος που βγαίνει από τους αγίους και από τις άκτιστες ενέργειες του Θεού. Αλλά οι άγιοι δεν μεσιτεύουν απλώς. Με το να βλέπουν τον Χριστόν και να γνωρίζουν την ζωή του, και με το να δέχωνται εν Πνεύματι Αγίω θείο φωτισμό ο οποίος θα γίνη πλήρης την ημέρα εκείνη, όταν θα παραβρεθούμε και εμείς μαζί τους, ο Χριστός γίνεται πλέον περιουσία τους και φωτίζουν και εμάς. Διαφωτίζουν

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

12177 - Η Τιμία Ζώνη στη Δράμα - Μία σιωπηλή λαοθάλασσα για την Παναγία

Αρχιερατικός Εσπερινός και Ιερό Ευχέλαιο τελέστηκε, σημερα, 22 Ιουνίου 2019, στο αγ. Νικόλαο Δράμας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Παυλου. Η Αγία Ζώνη τίθεται σε προσκύνηση εδώ και τρεις ημέρες, έχοντας προσελκύσει χιλιάδες χριστιανους που φθάνουν στη πόλη της Δραμας για να προσκυνήσουν το πολυτιμότερο θεομητορικό κειμήλιο.
Η πολυπληθής ουρά που έχει σχηματιστεί εντός και εκτός του ιερού ναου μαρτυρεί το ιδιαίτερο σεβασμό και την ευλάβεια των ορθοδόξων χριστιανών στο πρόσωπο της Παναγίας.

12176 - Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός: Η Παναγία σκορπίζει τη χάρη της όποτε κι όπου κι αν βρεθεί


Ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας, όπου και εκτίθεται προς προσκύνηση η Αγία Ζώνη της Παναγίας.

12175 - Tεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου (φωτογραφίες)

12174 - Ο Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης

Ευαγγελία Μπίτου, φιλόλογος
Συμπληρώθηκαν σαράντα μέρες, αφ’ ότου ο Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης, ο Αρχιμανδρίτης,  ο Προηγούμενος της Σιμωνόπετρας,  πέρασε στην αιωνιότητα,  «ένθα ζωή ατελεύτητος» κατά την ορθόδοξη πίστη μας.
Στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα τον θυμούνται ακόμη πολλοί για τις λειτουργίες, τα κηρύγματά του και τις εξομολογήσεις.  Όσοι είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσομε από πιο κοντά, έχομε  να θυμηθούμε περισσότερα· ο καθένας βέβαια τα δικά του,  όλοι όμως την αρχοντιά με την οποία μας δεχόταν και  την ευγένεια με την οποία  αντιμετώπιζε όλους αδιακρίτως ηλικίας, μορφώσεως και κοινωνικής τάξεως. Όλοι  πιστεύαμε πως μας αγαπούσε ξεχωριστά, με μια αγάπη όμως που δεν δέσμευε και τίποτε δεν ζητούσε. Σεβόταν την προσωπικότητα του καθένα και την ελευθερία του με τρόπο που μας έκανε εντύπωση τότε.

12173 - Εγκαίνια του ναού του κελλίου του Αγίου Μηνά Καρεών

       Εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο στις Καρυές του Αγίου Όρους από τον μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο ο ναός του σιμωνοπετρίτικου κελλίου του Αγίου Μηνά.
Ο γέροντας μοναχός Μάξιμος είναι ο νέος κτήτορας του κελλίου. 
     Ο Σωτήρης Τζήμας είναι ο αρχιτέκτονας του περικαλλούς ναού και ο Γκεόργκι Ντόντσεφ ο ζωγράφος των εικόνων του τέμπλου και των τοιχογραφιών.

12172 - Άγιος Γρηγόριος ο Διδάσκαλος ο Βατοπαιδινός









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Ιουνίου

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

12171 - Ο Μητροπολίτης Δράμας και ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου ομιλούν για την Αγία Ζώνη

      
       Παρακολουθήστε τιν ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου και του Ηγουμένου Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού, κατά τον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας επί τη ελεύσει της Αγίας Ζώνης προς προσκύνηση και αγιασμό των Χριστιανών στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

12170 - «Ηγούμενος μέγας πέπτωκεν»

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, 
Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας
Συμπληρώθηκαν ήδη 40 ημέρες από τότε που ο ουρανός αναπέτασε τις πύλες του για να δεχθεί τη μακαρία και αγιασμένη ψυχή του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, ώστε αυτή να αναπαυθεί εν σκηναίς δικαίων και αγίων στη χώρα των ζώντων, την ποθεινή πατρίδα και την αιώνια μακαριότητα των δικαίων.
Τον γνώρισα ως λαϊκός στην Αθήνα, ιδιαίτερα σε κάποιες ομιλίες του την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στο Αιγάλεω, προσκεκλημμένος πάντοτε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικαίας κυρό Γεώργιο και ιδιαίτερα από τον επιστήθιο φίλο του και παραδελφό του, μακαριστό π. Νικόλαο Τριανταφύλλου.
Μου μίλησε για το πρόσωπό του, τη γνωριμία μαζί του, τις μοναχικές του καταβολές,

12169 - Νεομάρτυς Νικήτας ο Νισύριος (†1792)








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 21 Ιουνίου

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

12168 - Μεγαλοπρεπής υποδοχή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στη Δράμα


       Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και έντονης συγκίνησης πλήθος κλήρου και λαού υποδέχθηκαν στη Δράμα την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.
Το Ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας κόμισε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και το υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών την Πέμπτη, μετά την υποδοχή και τη μετάβαση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στις 8 το βράδυ τελέστηκε ο Εσπερινός και Παράκλησις ενώ από τις 22.00 έως τις 00.30 θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

12167 - Φωτογραφίες από την αναχώρηση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου με προορισμό τη Δράμα


      Η Τίμια Ζώνη εξήλθε σήμερα από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου με προορισμό την Ιερά Μητρόπολη Δράμας. Το ιερό κειμήλιο μεταφέρει ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ συνοδευόμενος από Βατοπαιδινούς πατέρες. Το απόγευμα θα αφιχθεί στην πόλη της Δράμας όπου και θα γίνει η επίσημη υποδοχή.
Οι φωτογραφίες από την αναχώρηση της Τιμίας Ζώνης, που ακολουθούν, είναι από τη σελίδα The Ascetic Experience.

12166 - Ιερομόναχος Παύλος Αγιοπαυλίτης (1939 - 20 Ιουνίου 1995)

 [...]Τη μονή της μετάνοιάς του αγάπησε ένθερμα και διακόνησε άοκνα, ταπεινά και αθόρυβα. Τον γνωρίσαμε και ωφεληθήκαμε από τη μετριοφρο­σύνη του και την καταδεκτικότητά του. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1965.
Γράφαμε τότε: «Υπήρξε προϊστάμενος της μονής, τακτικός εφημέριος, αγαπητός αδελφός, κατηρτισμένος ιερομόναχος και πιστός στο ορθόδοξο φρόνημα και το αγιορείτικο ήθος. Η ξαφνική εκδημία του λύπησε τους πολλούς που τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν για την αρετή του».[...] Περισσότερα

12165 - Σαν σήμερα, πριν 57 χρόνια, αρχίζουν στο Άγιο Όρος οι λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 1.000 ετών κοινοβιακού μοναχικού βίου στον Άθω (963-1963).




βασισμένο στο Βιβλίο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ,  του Σιμωνοπετρίτη Μοναχού Ανδρέα, 
τ. Γραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους

12164 - Άγιος Κάλλιστος Α΄ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 20 Ιουνίου