Σάββατο, 11 Μαΐου 2019

12033 - Οι άλλοι «αρσανάδες» τ’ Άθωνα

Του Β. Χαραλάμπους
Κεραστιλίκι το γεροντάκι στον τορβά δεν είχε
αρκούσαν λίγα λόγια παρηγοριάς
στον πονεμένο εκείνο προσκυνητή
που καθόταν μονάχος στ’ ακροβράχι
σιμά στη Μονή Σίμωνος Πέτρας
και που το λυπημένο αλφάβητό του
έσμιγε  με τ’ απόκοσμο ανάσασμα του λίβα .
Γεροντάκια τόσο ‘’ασήμαντα’’
και συνάμα τόσο σημαντικά
οι άλλοι «αρσανάδες» τ’ Άθωνα
που μπορούν να ξαποσταίνουν
οι τσακισμένες μαούνες της ζωής.

12032 - Μοναχός Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης (1951 - 11 Μαΐου 2015)

Ὁ Λεβεντόκορμος, λεβεντόψυχος καὶ αὐθεντικὰ ταπεινὸς π. Σπυρίδων ἔφυγε "πρὸς ὅν ἐπόθησε", λόγῳ ἀσθενείας καρκίνου, τὴν Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 καὶ ὥρα 4.30 π.μ.. Πρὸς ἐκεῖνον ποὺ ἀπὸ τὴν ἡλικία τῶν 20 μόλις ἐτῶν ἀφιέρωσε τὴν ζωή του, γενόμενος μοναχὸς στὴν Καλύβη τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στὴν μικρὰ Ἁγία Ἄννα.
Θλω πολλ, πάρα πολλ ν γράψω φο μς συνέδεε πολύχρονη κα πολυφίλητη φιλία. Θ γράψω σα τρα θυμμαι κα σα μπορ.

12031 - Ιερομόναχος Διονύσιος Κολιτσιώτης (1909 - 11 Μαΐου 2004)

Ο Οσιώτατος Γέροντας Διονύσιος, ο Κολιτσιώτης, ως πνευματικός καθοδηγητής, όπως τον γνώρισα
Ο οσιώτατος Γέροντας Διονύσιος, ο Κολιτσιώτης, όπως όλοι οι Άγιοί μας, δεν υπήρξε υπερφυσικό ον αν και πολιτεύθηκε ξεπερνώντας την ανθρώπινη φύση. Ήταν άνθρωπος «ομοιοπαθής ημίν» (Ιακ. ε΄ 17), που φορούσε το ίδιο με εμάς χοϊκό σαρκίο και ζούσε, όπως και εμείς, τη μεταπτωτική κατάσταση των πόνων, των θλίψεων και των αγώνων για την επιβίωση. Ενώ δεν διέφερε από εμάς στο χρόνο, αφού είναι σύγχρονός μας, διέφερε στον τρόπο που πολιτεύθηκε. 
Κουβαλούσε, όπως όλοι οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες το ίδιο ψυχικό άλγος με εμάς, τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες θλίψεις, την ίδια αγωνία του θανάτου, όπως μας λέει και ο μεγάλος διηγηματογράφος, ο Άγιος των Ελληνικών γραμμάτων, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Σαν νάχαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καϋμοί του κόσμου». 

12030 - Μοναχός Κύριλλος Ιβηρίτης (1839 - 11 Μαΐου 1908)

Ο αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Δοχειαρίτης τον χαρακτηρίζει: «Άνδρα ευσεβέστατον, χρηστότατον, ιεροπρεπέστατον, υπεράγαν πατριώτην και θερμότατον ζηλωτήν των πατρικών ιερών παραδόσεων και πρόμαχον σθεναρόν των εθνικών ημών δικαίων εν τη ακροπόλει ταύτη του τε χριστιανισμού και του ελληνισμού».
Γεννήθηκε στο χωριό Σπαθί της Κεφαλλονιάς το 1839 από γονείς ευσεβείς και τίμιους, ο κατά κόσμον Ηλίας Σπαθής. Το 1859 ήλθε στο Άγιον Όρος και κοινοβίασε στη μονή Κουτλουμουσίου. Ήταν αυτός που ύψωσε την αγγλική σημαία, επειδή αρκετοί μοναχοί τότε ήταν Ιόνιοι-Επτανήσιοι πολίτες, κι έτσι δεν εκρωσίσθηκε η μονή, όπως η Αγίου Παντελεήμονος. Διαβάστε περισσότερα »

12029 - Άγιος Νικόδημος, αρχιεπίσκοπος Πεκίου (†1325)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Μαΐου