Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

12028 - Σαν σήμερα, πριν 95 χρόνια (10 Μαΐου 1924), ψηφίστηκε από την Έκτακτη Διπλή Σύναξη των Είκοσι Μονών ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους


Ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ συντάχτηκε από μια πενταμελή επιτροπή στις Καρυές, ψηφίστηκε από την Έκτακτη Διπλή Σύναξι των Είκοσι Μονών στις 10 Μαΐου του 1924, και στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αφού τον έδωσε για επεξεργασία σε μια ειδική Επιτροπή που έλαβε υπόψη της και τις τροποποιήσεις που πρότεινε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προχώρησε στην κύρωσή του με το Νομοθετικό Διάταγμα της 10/16 Σεπτεμβρίου 1926.

12027 - Η Εξόδιος Ακολουθία του Γέροντα Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Ιεράρχες, κληρικοί και πλήθος κόσμου προσήλθαν στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στην Ορμύλια Χαλκιδικής, προκειμένου να προσκυνήσουν το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού του Σιμωνοπετρίτου και να παραστούν στην Εξόδιο Ακολουθία της 10ης Μαΐου 2019.
Επί της Εξοδίου Ακολουθίας προσήλθαν οι Μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος,

12026 - Σεπτής Μορφής Απεικόνισμα

Του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνος | Romfea.gr
φιλανθρώπως δεσπόζων τς ζως καί κυριεύων το θανάτου ναστάς κ νεκρν Κύριός μας, ζωήν καί φθαρσίαν δωρούμενος, κάλεσε τάς πρωϊνάς ρας τς ορτς το θαυματουργο Χριστοφόρου πλησίον Του μίαν εράν, σεπτήν καί θεοφιλ ψυχήν, τόν είμνηστον Γέροντα Αμιλιανόν τόν Σιμωνοπετρίτην, τόν κ τν κλεινν Μετεώρων ες τήν κλιτύν το γίου ρους θω μεταφυτευθέντα καί θεαρέστως, θεοπρεπς καί φιλοθέως διακονήσαντα τό μυστήριον το γγελικο Σχήματος ν λόγοις, ν ργοις, κυρίως μως διά τς σκητικς βιοτς καί πολιτείας του, πί πσι δέ διά το φωτεινο παραδείγματός του, διά τν μιλιν καί συγγραφν του καί διά τς διαλείπτου προσευχητικς κοινωνίας του μέ τό Θεον, τήν γίαν καί μοούσιον καί διαίρετον καί Ζωοποιόν Τριάδα, τήν Μίαν Θεότητα καί Βασιλείαν καί Κυριότητα καί Δύναμιν. Ατή ήττητος Δύναμις το μπνευσις καί κινητήριος ρμή πάσης πρωτοβουλίας του.

12025 - Αρχιμ. Ελισαίου Σιμωνοπετρίτου: Βίος και διδαχές Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Να σας ευχηθώ από βάθους καρδίας και να σας παρουσιάσω μερικά στοιχεία από την ζωή, για την ζωή και περί Θεού, του έχοντος εισέτι δύναμιν πνεύματος αλλά επί πολλά έτη ασθενούντος πατρός ημών Γέροντος Αιμιλιανού, δηλαδή λίγα από τα πάμπολλα, όσα έγιναν ανάμεσά μας και όσα τα αυτιά μας άκουσαν και οι άλλοι τα είδαν. Το εγχείρημα φαίνεται απλό και εύκολο αλλά δεν είναι. Γιατί; Ενώ όταν διαβάζεις ή ακούς περί της ζωής του Γέροντος ή τις διδαχές του νιώθεις ανάπαυση και χαρά στην ψυχή σου, νιώθεις μια κίνηση και επιθυμία του Θεού, όταν όμως αγωνίζεσαι να τα διατυπώσεις ή να τα συγκεντρώσεις αισθάνεσαι πόσο

12024 - Έφυγες, μα δεν έφυγες.

Μόνο ένας πνευματικός, μόνο ένας ηγούμενος μοναστηριού, μόνο ένας κληρικός, μόνο ένας μοναχός μπορεί να καταλάβει το βάρος του σταυρού σου, τον πόνο σου, την αγωνία σου, τα δάκρυά σου, τον αγώνα σου, την χαρά σου.
Ήσουν άνθρωπος περιζήτητος, άνθρωπος ευλογημένος.
Εγώ σε γνώρισα μόνο μέσα από τα κείμενά σου· μα αυτό είναι αρκετό για να καταλάβω την λεπτότητα του χαρακτήρα σου, την απλότητα των τρόπων σου, την ποιητική ψυχή σου.
Κάποιοι είχαν την ευλογία να σε γνωρίσουν από κοντά, να σε έχουν πνευματικό τους πατέρα, να σε έχουν φίλο και συνασκητή, ηγούμενο και διακονητή.
Η διάκρισή σου, η αγάπη σου, η πραότητα και η συγκατάβασή σου ήταν χαρακτηριστικά της ζωής σου που μοσχοβολούσε Χριστό.
Τώρα πλέον γέροντα βιώνεις όλα αυτά που κήρυττες και πίστευες. Τώρα πλέον

12023 - Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης. Ο άνθρωπος που μου άνοιξε τα μάτια να δω τον Αγιορείτικο κόσμο


Ο Δρ. Στέφανος Δημόπουλος, ιατρός, χειρουργός οφθαλμίατρος, στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, την οποία παραχώρησε στην Πεμπτουσία προ των εορτών του Πάσχα, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του υπό τον τίτλο: «Άγιον Όρος, χώρα ζώντων, σύγχρονες μορφές της ορθοδοξίας όπως τις έζησα», μιλάει για τον Γέροντα του, Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη, τον άνθρωπο ο οποίος, όπως σημειώνει, είναι εκείνος που του άνοιξε τα μάτια να δει τον Αγιορείτικο κόσμο. 
Ο Γέροντας Αιμιλιανός εκοιμήθη εν Κυρίω εχθές, Πέμπτη 9 Μαΐου 2019.

12022 - Οι δύο φλόγες που δε χώρισαν ποτέ

Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός,
Ηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου
(1961-1973)

     Ο Γέρων Αιμιλιανός ήταν είκοσι δύο χρόνια μικρότερος από τον παπά Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, κι όμως η Υπεραγία Θεοτόκος είχε κρίνει ότι εκείνος ο ιερομόναχος ήταν σε θέση να αντιληφθεί τα βιώματα του σπουδαίου αγιορείτη, κι όπως αργότερα εξομολογούνταν ο παπά Εφραίμ:
«Οι καρδιές μας έγιναν ένα και συναντιόμαστε σαν δύο φλόγες που ανεβαίνουν στον ουρανό!».
Στην πρώτη εντύπωση, ο παπά Εφραίμ είχε πα-ρεξηγήσει τον μετέπειτα Γέροντα Αιμιλιανό τον Σιμωνοπετρίτη. Τον είχε δει κάπως καλοφτιαγμένο, του φάνηκε κάπως «σιδερωμένος», ατσαλάκωτος που λέμε, έμοιαζε κάπως σαν πριγκιπόπουλο, ώστε είπε από μέσα του: «Ε, καλά, ένας παπάς σαν τους άλλους που ήρθε να συζητήσουμε για προσευχή! Με σιδερωμένα ράσα και πουκάμισο! Άντε, να του δώσω ένα λουκούμι και να φύγει!».

12021 - Όσιος Λαυρέντιος (14ος αι.)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 10 Μαΐου