Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

12007 - Αγγειοχειρουργός, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, έγινε μοναχός!

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr
Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για έναν φλογερό ευπατρίδη, ενώ άλλοι για έναν πρωτοπόρο στον τομέα της αγγειοχειρουργικής. Από την πρώτη στιγμή όμως ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικης Σχολής Αθηνών Παναγιώτης Δημακάκος, έδειχνε ότι όλα όσα έκανε τα έκανε προς δόξαν Θεού. Όσα και να γράψουμε, όσα και να πούμε δεν θα μπορέσουμε να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα του επιστήμονα που πάντα αναζητούσε την αλήθεια.
Που βρίσκεται όμως σήμερα ο περίφημος γιατρός και επιστήμονας Παναγιώτης Δημακάκος; (Βιογραφικό)
Ο κ. Δημακάκος άφησε εδώ και ένα χρόνο τα εγκόσμια και με την ευλογία  Διαβάστε περισσότερα »

12006 - Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής «Τα λουλούδια του Αγίου Όρους» στο Ιερό Κελλί του Τιμίου Προδρόμου των Καρυών (φωτογραφίες)

Όρθρου βαθέος στο Ιερό Κελλί του Τιμίου Προδρόμου - Διονυσίου του εκ Φουρνά τελέσθηκε πανηγυρικά ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία για την μνήμη τού Οσίου Πατρός ημών Αναστασίου τού Σιναΐτου.
Παρών ο Άγιος Πρώτος τού Αγίου Όρους Γέρων Στέφανος Χιλιανδαρινός.
Την Θεία Μυσταγωγία ετέλεσε ο Γέρων ιερομόναχος Παΐσιος Γρηγοριάτης. Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους οι πατέρες: ιερομόμαχος Μεθόδιος εφημέριος του πανσεπτου ναού του Πρωτάτου, ο ιερομόναχος Ακάκιος, ο Γέρων Επιφάνιος Μυλοποταμινός, ο μοναχός Ιωακείμ, ο μοναχός Νικόδημος και οι αγαπητοί εν Χριστώ αδερφοί ιατροί εκ του Κ.Υ. καθώς και ο υπαξιωματικός τής Ε.Α. Ιωάννης Τσαγάνης μέ τούς άνδρες τού Α.Τ. Καρυών και άλλοι αδερφοί εκ τής αλλοδαπής. Διαβάστε περισσότερα »

12005 - Παρουσίαση της Έκθεσης «Από την Βενετία στον Άθω - Το Ταξίδι των Χάρτινων Εικόνων» στο Υπουργείο Εξωτερικών

Δύο κόσμοι, ενώνονται σε ένα μοναδικό ταξίδι τριών αιώνων: Βενετία και Άγιο Όρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και ελληνικό κράτος (υπουργείο Εξωτερικών), το χθες και το σήμερα. Μια ξεχωριστή διαδρομή που έρχεται στο προσκήνιο μέσα από την Έκθεση Χαρακτικών με τίτλο «Από την Βενετία στον Άθω – Το Ταξίδι των Χάρτινων Εικόνων» για να χαρίσει στους επισκέπτες το έναυσμα για μία πραγματική ξενάγηση στο χρόνο και την πνευματικότητα.
Την έκθεση παρουσίασαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών όλοι οι συντελεστές: ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου της Βενετίας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Χρήστος Αραμπατζής, ο επιμελητής της αγιορείτικης πινακοθήκης, Μάρκος Καμπάνης και ο πατέρας Ιουστίνος.

12004 - «Από τη Βενετία στον Άθω. Το ταξίδι των Χάρτινων Εικόνων». Έκθεση Χαρακτικής στη Βενετία

Το Σάββατο 11 Μαΐου εγκαινιάζεται στη Βενετία Έκθεση Χαρακτικής με τίτλο: «Από τη Βενετία στον Άθω. Το ταξίδι των Χάρτινων Εικόνων».
Την Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Ιουνίου 2019, διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, σε συνεργασία με την Αγιορειτική Πινακοθήκη της Μονής Σιμωνόπετρας Αγίου Όρους.

Αγιορειτική Χαλκογραφία: Τόπος, Μνημεία, Εικόνες
Από το τελευταίο τέταρτο του 18ου μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια του Αγίου Όρους εκατοντάδες χαρακτικές μήτρες από τις οποίες εκτυπώθηκαν σε χαρτί δεκάδες χιλιάδες χαλκογραφίες, με αγιορειτικά,κυρίως, και άλλα θρησκευτικά θέματα. Ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα, πριν αναπτυχθούν εργαστήρια στο Άγιον Όρος, τα μοναστήρια έδιναν παραγγελίες σε κέντρα χαρακτικής της εποχής, κυρίως στη Βενετία.
Η έρευνα εντόπισε στο Άγιον Όρος τουλάχιστον πενήντα χαλκογράφους που φιλοτεχνούσαν χάλκινες πλάκες. Εντοπίστηκαν επίσης περισσότερα από είκοσι εργαστήρια, κυρίως στις Καρυές, τα οποία εκτύπωναν χαλκογραφίες.
Η έντονη παρουσία του πνευματικού, μη υλικού κόσμου, ήταν η μεγάλη διαφορά της αγιορειτικής από την κοσμική χαλκογραφία της εποχής. Ο ρόλος της

12003 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 7η Μαΐου