Σάββατο, 4 Μαΐου 2019

11994 - Ο πνευματικός στην ζωή μας

Μέσα στην πορεία της ζωής του ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα, μικρά ή μεγάλα. Η ανθρώπινη φύση του, η οποία μετά την πτώση έγινε από αθάνατη θνητή, ρέπει πολύ εύκολα προς την αμαρτία.
Αυτό έχει αποτέλεσμα να αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας ως προς την διαβίωσή του γενικά, ειδικά δε προς την αντιμετώπιση

11993 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για τον Απόστολο Θωμά και το θαύμα της απελευθέρωσης το 1830

Απόψε στο Άγιο Όρος τελείται Αγρυπνία για τον Απόστολο Θωμά και το θαύμα της απελευθερώσεως του Όρους το 1830 από τον τουρκικό ζυγό, θαύμα που αποδίδεται στην Παναγία.
Μετά την αποτυχία της Επανάστασης στη Χαλκιδική και την υποταγή του Αγίου Όρους (1821), ο τουρκικός στρατός παραμένει εις το Όρος και οι Αγιορείτες υποχρεούνται να συντηρούν αυτόν και να υπομένουν τις βιαιοπραγίες του.
Στα εννέα χρόνια, που ακολούθησαν, οι μοναχοί υπέστησαν τα πάνδεινα, πληρώνοντας τη συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
      Την Κυριακή του Θωμά, 13 Απριλίου 1830, το τουρκικό ασκέρι αποχώρησε

11992 - Ο Εορτασμός της Παναγίας Πορταΐτισσας στη Μελβούρνη

Σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς, εορτάσθηκε την Τρίτη ημέρα της Διακαινησίμου, η Παναγία Πορταϊτισσα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεότοκου Μελβούρνης, στον οποίο θησαυρίζεται αντίγραφο του Ιερού Εικονίσματος, από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους. 
Την παραμονή της εορτής, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, και Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος. Ο Πανορθόδοξος και Πασχαλινός εσπερινός είχε, όπως και κάθε χρόνο, Πανορθόδοξο χαρακτήρα με Ιερείς και Διακόνους της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, της Αντιοχειανής Εκκλησίας και της Σερβικής Εκκλησίας. Ο Εσπερινός ετελέσθη σε πέντε γλώσσες, Ελληνική, Αραβική, Σερβική, Ρουμανική και Αγγλική. 

11991 - Η υποκρισία του ανθρώπου εμπρός στην Αγάπη του Θεού

       Έφεραν οι «τηρητές» του νόμου την παράνομη πόρνη εμπρός στον Ιησού. Ο νόμος έλεγε ότι η πορνεία τιμωρείται με λιθοβολισμό. Γεμάτοι υποκρισία, προκαλούν τον Ιησού, λέγοντας τι να κάνουν σύμφωνα με τον νόμο.
Ο Ιησούς γνωρίζοντας την υποκρισία τους και το γεγονός ότι μαζί τους επόρνευσε και η «παράνομη» γυναίκα, γεμάτος αγάπη αλλά και θλίψη για την υποκρισία τους, τους λέει: «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».
Όποιος δηλαδή, τηρεί τον νόμο και εγκρατεύεται, ας ρίξει πρώτος τον

11990 - Ιερομόναχος Γρηγόριος Αγιαννανίτης (1869 - 4 Μαΐου 1932)

Γεννήθηκε στο Καϊμακλί Λευκωσίας Κύπρου το 1869. 
Το 1888 μετέβη στο Άγιον Όρος με τ’ αδέλφια του μοναχούς Καλλίνικο († 1943) και Βαρνάβα († 1948). Μόνασε με τον αδελφό του Καλλίνικο στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίων της ιεράς σκήτης Αγίας Άννης. Υπήρξε βαθύς γνώστης της εκκλησιαστικής μουσικής κι εξαιρετικά καλλίφωνος.
Το 1897 επέστρεψε με τ’ αδέλφια του στη μονή Σταυροβουνίου, μετά από πρόσκληση του ηγουμένου Διονυσίου († 1902). Διαβάστε περισσότερα »

11989 - Όσιος Νικηφόρος ο Ησυχαστής

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Μαΐου