Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

11949 - Του δείπνου Σου του μυστικού...

Επάνω στο υπερώο, μέσα στην γαλήνη της νύχτας, γίνεται ένα τραπέζι ξεχωριστό, μοναδικό. Ένα τραπέζι «μυστικό». Μαζεμένοι οι μαθητές γύρω από τον Διδάσκαλό τους. Ένα τραπέζι, στο οποίο ακούγονται λόγια μοναδικά και σωτήρια.
«Λάβετε φάγετε...». Τι είναι αυτό που μας δίνει να φάμε και ποιος είναι Αυτός που μας το δίνει; Ο Ίδιος απαντά: «αυτό είναι το Σώμα Μου». Συνεχίζει πάλι Αυτός να μιλά: «Πίετε εξ αυτού πάντες... Τι είναι πάλι αυτό που μας προσφέρει να πιούμε; «Ατό είναι το αίμα Μου...» λέει ο Ίδιος. Λόγια ουράνια, που ξεχειλίζουν αγάπη από Αυτόν που μας αγάπησε όσο κανείς άλλος, μοναδικά και τέλεια.
Είναι η στιγμή που μας «παραδίνεται» πριν τον παραδώσουμε. Είναι η στιγμή που γίνεται ένα μαζί μας, με την βρώση και την πόση του Σώματος και του Αίματός Του! Σ' αυτό το τραπέζι μας καλεί όλους, να παρακαθίσουμε και μας προσφέρεται ο Ίδιος ως ουράνια τροφή για να ζήσουμε αιώνια.

11948 - Πάσχα στο Άγιο Όρος

11947 - Τα Άγια Πάθη σε τοιχογραφίες και εικόνες Ιερών Μονών του Αγίου Όρους
11946 - «Ψάλλειν συνετῶς τῶ Θεῶ» Ο όσιος Παΐσιος για τα γλυκόηχα γυρίσματα της Εκκλησιαστικής Μουσικής

Α΄
Η εκκλησιαστική υμνογραφία διδάσκει το δόγμα και το ήθος της Εκκλησίας· ερμηνεύει αυθεντικά το μήνυμα της εν Χριστώ σωτηρίας· μυσταγωγεί στην ορθόδοξη πίστη και την εν Αγίω Πνεύματι ζωή. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση εκκλησιαστικού λειτουργικού ήθους δεν παίζουν μόνο ο κληρικοί αλλά και οι ιεροψάλτες, οι οποίοι διακονούν την εκκλησιαστική λατρεία. Το αναλόγιο είναι χώρος μύησης στα ιερά κείμενα της Εκκλησίας μας· σχολείο εντρύφησης στην εκκλησιαστική ποίηση· χώρος προσευχητικής αναφοράς στον Τριαδικό Θεό. Η

11945 - Συμπορευόμενοι προς το Πάσχα (Ιερομόναχος Μύρων Σιμωνοπετρίτης)       Ομιλία του Ιερομονάχου Μύρωνος Σιμωνοπετρίτου που πραγματοποιήθηκε στην σύναξη των νέων στο μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα, στις 14/4/2019.  
         Ακούστε την ομιλία εδώ

11944 - Όσιος Ξενοφών ο κτήτορας

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Απριλίου

11943 - Μεγάλη Τετάρτη


Η αγία και Μεγάλη Τετάρτη

Ιερομονάχου Πετρωνίου Τανάσε (†2011)
Δικαίου Ρουμανικής Σκήτης
Τιμίου Προδρόμου
Αγίου Όρους