Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

11942 - Το τροπάριο της Κασσιανής από τον Βατοπαιδινό χορό

Η οσία Κασσιανή κατέχει μοναδική θέση μεταξύ των βυζαντινών γυναικών υμνογράφων καθώς ύμνοι της χρησιμοποιεί στα λειτουργικά της βιβλία η Εκκλησία. Οι διασωζόμενοι ύμνοι της οσίας Κασσιανής βρίσκονται στο Τριώδιο και στα Μηναία. Έχει γράψει ύμνους για Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές για βιβλικά πρόσωπα, αγίους, σύμβολα και περιστατικά από το σωτηριολογικό έργο του Χριστού.  Ως ποιήτρια και λογοτέχνης η οσία Κασσιανή εμπνεύστηκε και από την περικοπή του Ευαγγελίου με την πόρνη γυναίκα. Αυτή την Ευαγγελική διήγηση η ποιήτρια και μοναχή Κασσιανή τον 9ο αι. την έκανε ύμνο. Διαβάστε περισσότερα »

11941 - Η Πόρνη, η αμαρτωλή. (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Πόρνη ήταν, αλλά δεν την εμπόδισε η συνήθεια της αμαρτίας να δει την αλήθεια.
Η διάθεσή της δεν πνίγηκε από τον βόρβορο της αμαρτίας.
Η καρδιά της ευωδίαζε, παρά την δυσοσμία της αμαρτίας.
Η αμαρτία δεν εμποδίζει την σωτηρία, αλλά η εμμονή στην αμαρτία.
Μας το έδειξε η Πόρνη του Ευαγγελίου.
Αλλ', ω Νυμφίε Χριστέ, χάρισε δάκρυα μετανοίας και απάλλαξε από την δυσοσμία της υποκρισίας τούς δούλους Σου, ώστε καθαροί να αξιωθούμε της Βασιλείας Σου!
Καλή Ανάσταση!

11940 - Οσία Κασσιανή

                   Του Β. Χαραλάμπους
Της ποιήσεως το τάλαντο
Οσία Κασσιανή ουκ έκρυψας
και αντίδωρο τούτο πλουσίως προσέφερες
στον Δωρεοδότην Χριστόν.

Της παρθενίας το κάλλος
ομού με της ασκήσεως την σωτήριον οδόν 
Οσία του Θεού προετίμησας.

Εν τη νήσω Κάσω

11939 - Οι Αγιορείτες Γέροντες σιωπηλά συμμετέχουν στα Άχραντα πάθη του Κυρίου

α) Καθώς εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα καθένας νοσταλγεί τη χαμένη οικειότητα με τον Θεό, προβληματίζεται για την απουσία ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού που οδηγείται εκουσίως στο Σταυρό, «αίροντας τις αμαρτίες του κόσμου», παρότι αποτελεί «σημείον αντιλεγόμενον», εκπέμπει φως και χάρη.
β) Μακάριοι όσοι έχουν οφθαλμούς καθαρούς και γίνονται δέκτες των «θείων χαρισμάτων που προλάμπουν», και «των μηνυμάτων της εορτής που προτρέχουν» κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Και αυτοί είναι γνωστοί μόνο στον

11938 - Κατάλογος της έκθεσης «Ο Φυτικός Πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους»
      Την Παρασκευή 19 Απριλίου άνοιξε τις πύλες της στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας η έκθεση της Αγιορειτικής Βοτανοθήκης «Ο Φυτικός Πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους».
Παράλληλα εκδόθηκε και ο κατάλογος της έκθεσης, ένα εξαιρετικό έντυπο το οποίο επιμελήθηκε και εκτύπωσε ο Αντώνης Μαυρογένης.
Στη συνέχεια παραθέτω το εισαγωγικό κείμενο του ειδήμονα δασολόγου δρα Στέφανου Διαμαντή καθώς και τους συντελεστές της έκθεσης.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Ιουνίου 2019.

11937 - Μοναχός Χριστόδουλος Κατουνακιώτης (1894 - 23 Απριλίου 1982)

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1894 ο κατά κόσμον Χρηστός Κοντονικολός. Νέο τον βρίσκουμε τσαγκάρη στη Χαλκίδα. Δεκάχρονος είχε μείνει ορφανός από πατέρα. Η καλή του μητέρα τον πότισε τα νάματα της ευσέβειας. Κατέληξε τον βίο της ως μεγαλόσχημη μοναχή Μαγδαληνή. 
Το 1923 εισέρχεται με ένθεο πόθο στον αγιορείτικο στίβο. Η φιλέρημη ψυχή του αγκιστρώνεται στα πάντερπνα, πανέρημα και ησυχία Κατουνάκια. 
Εδώ δεν έχει πράσινο, δέντρα, πουλιά, μόνο βράχους απαράκλητους. Η αγριότητα του τόπου δίνει αγιότητα στις ψυχές των τετρωμένων στρουθιών τ’ ουρανού. Παρά τους πόδες του νηπτικού- ήσυχαστή Γέροντος Καλλινίκου (†1930) βρίσκει διδάσκαλο έμπειρο στην υπακοή και τη νοερά προσευχή. Οι ανθρώπινες παρηγοριές απουσιάζουν από εδώ. 

11936 - Μεγάλη ΤρίτηΙερομονάχου Πετρωνίου Τανάσε (†2011)
Δικαίου Ρουμανικής Σκήτης
Τιμίου Προδρόμου
Αγίου Όρους