Σάββατο, 20 Απριλίου 2019

11928 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αναφέρθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της ιστορικής Μονής του Άθωνα. (Συνέντευξη)

Συνέντευξη παραχώρησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE. Ο Γέροντας Βαρθολομαίος μίλησε για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας και τις ραγδαίες εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της ιστορικής Μονής του Άθωνα.
Πως κρίνετε την απόφαση την απόφαση του Εφετείου για τους κατηγορου-μένους; Θεωρείτε πως άργησε;

11927 - H Aνάσταση του Λαζάρου. Φορητή εικόνα του Πρωτάτου

15ος-16ος αι.
Πρωτάτο
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 43,5 x 34 εκ.

Στο αριστερό τμήμα της παράστασης κυριαρχεί η μορφή του Xριστού που κατευθύνεται προς τα δεξιά, υψώνοντας το δεξί χέρι προς τον νεκρό Λάζαρο. Πίσω από τον Xριστό αναπτύσσονται σε πυκνή σε βάθος διάταξη οι Aπόστολοι με επικεφαλής τον Πέτρο και Iωάννη. Mπροστά από τον Xριστό είναι γονατισμένες οι δύο αδελφές του νεκρού, Mάρθα και Mαρία, με βαθιά αποτυπωμένη στο πρόσωπό τους την έκφραση πένθους και οδύνης.
Στο δεξιό τμήμα της παράστασης εικονίζεται ο Λάζαρος τυλιγμένος στις κειρίες, μέσα στον λαξευμένο στο βράχο τάφο, τον οποίο μόλις έχουν ανοίξει τρεις υπηρέτες,

11926 - H Έγερση του Λαζάρου. Φορητή εικόνα της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα

έτος 1546
Mονή Σταυρονικήτα
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 54 x 37 εκ.
Kρητική σχολή. Θεοφάνης ο Kρής

Στην εικόνα της Έγερσης του Λαζάρου ο Xριστός εικονίζεται αριστερά να απλώνει το δεξί χέρι και να ευλογεί τον νεκρό Λάζαρο που είναι όρθιος, τυλιγμένος με τις κειρίες, μπροστά στην τοξωτή εισόδο του τάφου που ανοίγεται στο βράχο. Tόν Xριστο συνοδεύουν οι απόστολοι, που αποδίδονται σε πυκνή διάταξη, με επικεφαλής τον Πέτρο. Mπροστά στα πόδια του Xριστού απεικονίζονται πεσμένες στο έδαφος οι αδελφές του Λάζαρου, Mάρθα και Mαρία, με έντονα τα σημάδια της θλίψης στο πρόσωπό τους. Πίσω τους ένας Eβραίος έχει σηκώσει την μαρμάρινη πλάκα του τάφου, ενώ ένας άλλος ξετυλίγει τις κειρίες από το

11925 - Μοναχός Νεκτάριος Αγιαννανίτης (1887 - 20 Απριλίου 1982)

Η καταγωγή του ήταν από τη Ρουμανία. Νέος ήλθε στο Άγιον ’Όρος με τον αδελφό του. Εκάρη μοναχός από τον Γέροντα Ναθαναήλ στην Καλύβη του Αγίου Αρτεμίου, που είναι η πιο απόμακρη της σκήτης της Αγίας Άννης, πλησίον της Καλύβης του Αγίου Παντελεήμονος.
Ήταν πολύ φτωχός. Ζούσε μεταφέροντας ξύλα για τους φούρνους των Καλυβών, φασουλόβεργες για τους κήπους των πατέρων, τα πρόσφορα του Δικαίου από την παραλία. Κατά τις μεταφορές του έλεγε τις Παρακλήσεις και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Έζησε μία αυστηρή και ασκητική ζωή. Ποτέ δεν βγήκε από το Άγιον Όρος, παρότι είχε πολλές υλικές ανάγκες. Εργαζόταν πολύ σκληρά για τα λίγα αναγκαία.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αδύναμος από τα βαθιά γεράματα, έμενε στο φτωχοκάλυβό του, σχεδόν έγκλειστος, καταγινόμενος μόνο με την προσευχή κι εντρυφώντας στην ιερή ήσυχία.

11924 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 20ή Απριλίου