Κυριακή, 14 Απριλίου 2019

11907 - Εν παντί ευχαριστείτε (Ιερομόναχος Αντύπας Αγιορείτης)


Το Σάββατο 13 Απριλίου το απόγευμα o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης. Στο τέλος του Εσπερινού ομίλησε ο ιερομόναχος π. Αντύπας Αγιορείτης με θέμα: «Εν παντί ευχαριστείτε».

11906 - Εγκαινιάστηκε η πολύμορφη Έκθεση Βαρλάμη στην Ιερισσό

Τα εγκαίνια της πολύμορφης έκθεσης «Άγιον Όρος» του Ευθύμιου Βαρλάμη, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο από την υφυπουργό Μακεδονίας–Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιερισσού, όπου φιλοξενείτε η έκθεση, τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος και παραβρέθηκαν η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, ο αντιδήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος στο Δήμο Αριστοτέλη, Αργύρης Τσακνής και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής. 

11905 - Οσία Μαρία η Αιγυπτία (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Η μετάνοια χρειάζεται τόλμη και θάρρος. Χωρίς αυτά δεν τα βάζει κανείς με τον εγωισμό του. Πρότυπο τόλμης και θάρρους η οσία Μαρία η Αιγυπτία, πρότυπο μετανοίας.
Για να κερδίσεις τον παράδεισο, η μετάνοια είναι το κλειδί με το οποίο ανοίγουν διάπλατα οι πύλες του!
Η οσία Μαρία μάς έδειξε τον τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι, για να μετανιώσουμε πρέπει να βγούμε στην έρημο, όπως η οσία Μαρία, αλλά να μιμηθούμε την αποφασιστικότητά της και την τόλμη της, όχι μόνο να μετανιώσει για την προηγούμενη ζωή της, αλλά και το να αλλάξει εμπράκτως την ζωή της, ζητώντας το έλεος και την συγχώρεση του Θεού.
Η πρώην πόρνη έγινε πρότυπο μετανοίας. Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον άνθρωπο, όταν αφορά την σωτηρία του. Ο Θεός της χάρισε την συγχώρεση, ενώ κάποιοι πατέρες είδαν την πρώην πόρνη στην συνοδεία των παρθένων μαζί με την Παναγία μας.

11904 - Η Προκαταρκτική Διορθόδοξη Επιτροπή του 1930 στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Τεθέντα ζητήματα και προταθείσες λύσεις, Πρακτικά και φωτογραφίες

Κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Φώτιος συνεκάλεσε το 1930 Προκαταρτική Διορθόδοξη Επιτροπή στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους για να ετοιμάσει τα θέματα Μελλούσης Διορθοδόξου Προσυνόδου για την Μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Στη σχετική του επιστολή προς τους Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών αναφέρει τα ακόλουθα:
«Eκ των ληφθεισών απαντήσεων των αδελφών Εκκλησιών περί της συγκλήσεως Προσυνόδου προ της Μεγάλης ή Οικουμενικής Πανορθοδόξου Συνόδου κατάδηλος εγένετο η ομόθυμος επιδοκιμαστική γνώμη αυτών υπέρ της τοιαύτης ελάσσονος το κατ’ αρχάς γενικής συναθροίσεως ως ευκο-

11903 - Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, πρότυπο μετανοίας. Ομιλία του Αρχιμ. Προδρόμου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας


Σχετικά: