Σάββατο, 13 Απριλίου 2019

11902 - Κουρά Μεγαλόσχημου Μοναχού στη Νέα Σκήτη Αγίου Όρους

Το πρωί της  Πέμπτης του Ακαθίστου Ύμνου, 11 Απριλίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, τέλεσε στη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα στην Καλύβη του Αγίου Χαραλάμπους, κουρά Μεγαλόσχημου του Μοναχού Ιωσήφ. Ο Σεβ. κ. Νεκτάριος συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια με αδελφική φιλία, με την Καλύβη του Αγίου Χαραλάμπους και την Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, στην οποία και ανήκει η Καλύβη αυτή.
Στην σύντομη προσλαλιά του, ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε την σημασία των Μοναχικών αρετών στην ζωή των Μοναχών, όλως ιδιαιτέρως την υπακοή στον Γέροντα, την κοινοβιακή ζωή και την ακτημοσύνη, αυτά κοντολογίς που διέπουν ολάκερη την βιοτή των Μοναχών.
Ο π. Ιωσήφ βρίσκεται πάνω από είκοσι χρόνια στο Άγιον Όρος. Ενόσω ήταν στον κόσμο είχε λαμπρή σταδιοδρομία. Εντούτοις για τη αγάπη του Χριστού τα άφησε όλα και εγκαταβίωσε στην Καλύβη του Αγίου Χαραλάμπους, όπου και αγωνίζεται πνευματικά.
Στην αντιφώνησή του ο Γέροντας της Καλύβης π. Ιλαρίων ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο, αναφερόμενος και εκείνος με την σειρά του στην αδελφική αγάπη που τους συνδέει, υπογραμμίζοντας

11901 - Όσιος Άνθιμος Αγιαννανίτης- Περί μετανοίας

Η μετάνοια είναι ανακαίνιση του Βαπτίσματος. Γι’ αυτό ο άνθρωπος, όπως στο Βάπτισμα δίνει υποσχέσεις ο ίδιος ή ο ανάδοχός του, έτσι και στην μετάνοια, αφού ομολογεί τα σφάλματά του, δίνει και υπόσχεση να μην τα πράξει πάλι. Η άπειρη ευσπλαχνία του Θεού μας έδωσε το μυστήριο αυτό της μετανοίας και της διαγραφής των πονηρών σφαλμάτων μας, για να σωθούμε και να κοινωνήσουμε της ατελεύτητης μακαριότητος. Η μετάνοια μας καθαρίζει και μας κάνει πάλι αναμάρτητους. Λευκαίνει τον ρυπωμένο χιτώνα της ψυχής μας και μας ενδύει χιτώνα αφθαρσίας. Είναι νέα συνθήκη με τον Θεό και γι’ αυτό λέει: «Ο βαπτισθείς και πιστεύσας σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατακριθήσεται» (Μαρκ. ιστ’, 16). Μετά, αυτός που σφάλλει σε κάτι και μετανοήσει καθαρίζεται από τον ρύπο του, συγχωρούνται τα σφάλματά του και σώζεται. 
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα από την όσια Μαρία την Αιγυπτία. Αυτή πολλά έσφαλε, η σάρκα της γίνηκε δοχείο ηδονής, οδήγησε στην απώλεια πλήθος φιλήδονων

11900 - Έτσι είναι τα λουλούδια το Πάσχα στο Άγιον Όρος. Έκθεση ζωγραφικής στις Καρυές του Αγίου Όρους


ρμηνεία - γιον ρος παρουσιάζει τήν κθεση :
τσι εναι τά λουλούδια τό Πάσχα στο γιον ρος γουν «τό πς φθορά τ ζω νικται».

κθεση θά πραγματοποιηθεί στό χώρο τέχνης τς ρμηνείας στίς Καρυές το γίου ρους πό τίς 14 πριλίου μέχρι καί 31 Μαΐου 2019.

«Δέν προσπάθησα νά κάνω να νθολόγιο λλά νά ζωγραφίσω τά μάραντα νθη το θω καί νά καταμάθω π' ατά τό πώς Πανάγαθος Πατήρ «μφιέννυσιν ατά», τό πώς φθορά τ ζω νικται». π. ν.