Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

11885 - Έκθεση αγιογραφικών έργων από το Άγιο Όρος στην Κωνσταντινούπολη

Εβδομήντα έργα, αγιογραφίες και μικρογλυπτική πολύτιμων λίθων, σύγχρονα δείγματα της βυζαντινής παράδοσης, βγαίνουν για πρώτη φορά από το Άγιο Όρος και εκτίθενται στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για την έκθεση αγιογραφικών έργων του ιερομόναχου πατέρα Λουκά της Μονής Ξενοφώντος, η οποία θα πραγματοποιηθεί, με τίτλο «Ξενοφωντινό καλλιτεχνικό εργαστήρι», στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, από τις 17 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου. Η διοργάνωση ανήκει στο Άγιο Όρος, το υπουργείο Εξωτερικών και το Γε-

11884 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμ. Βαρθολομαίος στην Κορινθία

Με την ευλογητή παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, κατηχητική σύναξη πνευματικού καταρτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, με τον τίτλο: «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού».
Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Διάκριση και χαρίσματα - Εμπιστοσύνη στο Θεό».

11883 - Εφαρμογή «SOS-ATHOS» για άτομα που κινδυνεύουν στη χερ-σόνησο του Άθω

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να δώσει άμεσα τις συντεταγμένες του θύματος που χρειάζεται βοήθεια στις πυροσβεστικές και τις άλλες αρχές.
Με μια πρωτοποριακή εφαρμογή αναμένεται να διευκολυνθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι διασώσεις προσκυνητών και μοναχών στο Άγιον Όρος που μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο.
Ο λόγος για την εφαρμογή «SOS-ATHOS» που σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμη για android και ios κινητά μοναχών και προσκυνητών της μοναστικής κοινότητας. Τη συγκεκριμένη πρώτη έκδοση της εφαρμογής παρέδωσε  με τη μορφή δωρεάς ο πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματι-

11882 - Ο Άθως με το φακό της Μαρίας Ρήγα

Μια εξαιρετική φωτογραφία του Άθω, όπως φαίνεται από τον δρόμο της Ουρανούπολης προς Ιερισσό, με το φακό της φωτογράφου Μαρίας Ρήγα.

11881 - Όσιος Ιερόθεος της Βατοπαιδινής Σκήτης του Αγίου Δημητρίου (1762 - 9 Απριλίου 1814)

Ιερά Βατοπαιδινή  Σκήτη
Αγίου Δημητρίου
1. Συνοπτικό βιογραφικό σχεδίασμα[1]
Ο μακάριος γέρων Ιερόθεος «ήτον γέννημα και βλαστός της περίφημου Πελοποννήσου, ήτοι του Μωρέως, από την επαρχίαν του αγίου Κορίνθου, από ένα χωρίον καλούμενον Συλίβενα[2] (του ποταμού όπου συνορεύει με την επαρχίαν του αγίου Κυρνίτης)»[3].
Γεννήθηκε κατά το έτος 1762[4], από τον Γεώργιο και την Μαλάμω[5], γονείς «θεοσεβείς, φιλαδέλφους, φιλογείτονες, φιλόπτωχους και ελεήμονες»[6], ως δευτερότοκος υιός τους[7], και «αναγεννηθείς δια, του αγίου Βαπτίσματος, ωνομάσθη Ιωάννης»[8]Διαβάστε περισσότερα »