Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

11880 - Οι πάντες σχεδόν τη μεταστροφή τους οφείλουν σε κάποια δοκιμασία (Γέροντας Εφραίμ, Προηγούμενος Ι.Μ. Φιλοθέου)

Η θλίψη είναι κακό πράγμα. Αλλά πίσω απ’ αυτό, πίσω από τον πόνο, πίσω από τη θλίψη, πίσω από τη δοκιμασία, κρύβεται η ευλογία του Θεού, κρύβεται η αναγέννηση, η ανάπλαση του ανθρώπου, της οικογένειας. Οι πάντες σχεδόν την μεταστροφή τους την οφείλουν σε κάποια δοκιμασία. Νομίζουν ότι πηγαίνουν όλα ωραία·  τους παίρνει ο Θεός το παιδί· κλάματα κακό. Έρχεται και επισκιάζει έπειτα η χάρις του Θεού και ειρηνεύουν οι άνθρωποι· και πλησιάζουν την εκκλησία, πλησιάζουν την εξομολόγηση, πλησιάζουν τον ιερέα. Χάριν του παιδιού πάνε στην εκκλησία· ο πόνος τους κάνει ν’ αναζητήσουν, να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως, να κάνουν τις λειτουργίες.

11879 - Περί αγάπης (Αρχ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Πολλοί μιλούν για την αγάπη.
Πολλοί ερμηνεύουν την αγάπη.
Πολλοί κρύφθηκαν πίσω από την αγάπη.
Πολλοί ζητούν να καταλάβουν την αγάπη.
Πολλοί σταύρωσαν την αγάπη.

11878 - Η ομιλία του Ιερομονάχου Εφραίμ Σιμωνοπετρίτη στον Ε΄ Κατα-νυκτικό Εσπερινό στη Βέροια (βίντεο και φωτογραφίες)

Την Κυριακή 7 Απριλίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο στον E΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας.
Στο τέλος του εσπερινού ομίλησε ο ιερομόναχος π. Εφραίμ Σιμωνοπετρίτης με θέμα: «Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος και η Κλίμαξ».
Η προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας :
«Τόν χρόνον τς νηστείας νν περ­μεσάσαντες … ες τέλος να­ρέ­του πολιτείας φθάσαι θερ­μς σπεύσωμεν».
Τό στιχηρό το Κατανυκτικο σπερινο τς Δ´ Κυριακς τν Νηστειν μς πενθύμισε πρό λί­γου τι χουμε περβε

11877 - Ο Γέρων Ελισσαίος Σιμωνοπετρίτης στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στην Καστοριά

Ο Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελέσθηκε εχθές, Κυριακή Δ΄ των Νηστειών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, συμπροσευχομένων από του παραθρονίου του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Ελισσαίου Σιμωνοπετρίτου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, και από του Ιερού Βήματος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Στεφάνου Ρήνου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου, με την παρουσία πολλών Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τεμάχιο λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κα-

11876 - Τρία άγνωστα έγγραφα περί της παρουσίας Βυζαντινών και Σλάβων ευπατριδών στην Αθωνική μονή Ζωγράφου


11875 - Ομιλία Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αρχιμ. Αλεξίου στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας


       Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το εσπέρας της Δ’ Κυριακής των Νηστειών, 7 Απριλίου 2019, ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Καλογραίζης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγ. Όρους Γέροντας Αλέξιος.
Ο άγιος Καθηγούμενος, αφού αρχικά εξέφρασε τη χαρά του καθώς και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για την ευγενή πρόσκληση να συμμετάσχει στον Κατανυκτικό Εσπερινό στη συνέχεια ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «η πνευματική ζωή του χριστιανού». Διαβάστε περισσότερα »

11874 - Ιερομόναχος Γεράσιμος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1892 - 8 Απριλίου 1991)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Στόγιας γεννήθηκε στις 26.5.1892 στο χωριό Πληκάτι του όρους Γράμμου, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, με πανύψηλα μυρωμένα έλατα και πεύκα, πηγές υδάτων πολλών και ωραίους δρυμούς. Το 1908 προσήλθε στην Καλύβη του Αγίου Γερασίμου του Νέου της ιεράς σκήτης Αγίου Παντελεήμονος – Κουτλουμουσίου προς εκμάθηση της αγιογραφίας. Γέροντας ήταν ο πρώτος υποτακτικός του Γέροντος Χατζη-Γιώργη († 1886) ενάρετος Αβράμιος († 1915) μετά της ευλαβούς συνοδείας του, που ήταν όλοι Βορειοηπειρώτες. Εκεί εκάρη μοναχός στις 9.2.1912, Κυριακή της Ορθοδοξίας.