Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

11843 - Προσκύνημα εν σιγή… και Ευχαριστία στο Όρος των Προσευχών

Γράφει ο Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ
«Ταξιδεύοντας στα χρόνια που ανεπιστρεπτί πέρασαν!...»
Αρχικά δεν ήταν στις προθέσεις μου να κάνω αισθητή την προσκυνηματική μου επίσκεψη στης Παναγιάς το κατοικητήριον.
Όμως η καρδιά μου γεμάτη από ευχαριστία μου υπαγορεύει να γράψω δημοσιεύοντας όχι αυτά που έζησα «μυστικώς», αυτά δεν κοινοποιούνται… αλλά αυτά που είδα και εισέπραξα από τους «σπουδαίους» του Όρους μοναχούς -τα της Παναγίας παιδιά!... Συνέχεια

11842 - Μοναχός Ηλίας Καρυώτης (1907 - 1 Απριλίου 1994)

Ο κατά κόσμον Ηλίας Αποστολίδης του Σωτηρίου και της Κωνσταντινιάς γεννήθηκε στο Γκιουρέ Κορυτσάς της Β. Ηπείρου το 1907. Προσήλθε στο Άγιον ’Όρος το 1918 κι εκάρη μοναχός στο Κουτλουμουσιανό Κελλί των Είσοδίων της Θεοτόκου στις Καρυές το 1922. Στο Κελλί αυτό έμεναν πατέρες από τη Μυτιλήνη: ο Δαμιανός († 1939), ο Κοσμάς († 1940) και ο Δαμιανός († 1946). Ήταν φιλότιμος, φίλεργος και φιλάδελφος, όπως και οι Γεροντάδες του.
Ο Γέροντας Ηλίας ήλθε στο Περιβόλι της Παναγίας μας μόλις ένδεκα ετών. Δεν βγήκε ποτέ στον κόσμο, παρά στο τέλος της ζωής του, από μεγάλη ανάγκη. Τον πήγανε οι υποτακτικοί του στο νοσοκομείο, στους θεράποντες ιατρούς. 
Είχε μεγάλη ευλάβεια στην Παναγία. Προαισθάνθηκε το τέλος του και το είπε στους συνοδούς του: «Την ημέρα της Παναγίας, του Ακαθίστου, θα φύγω». 
Έτσι κι έγινε. Διαβάστε περισσότερα »

11841 - Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Απρίλιο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
...Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών.... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης)
Δείτε τους 20 Αγιορείτες Αγίους, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Απρίλιο, στον πίνακα που ακολουθεί: