Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019

11840 - Ονομαστήρια Καθηγουμένου Γέροντος Αλεξίου Ξενοφωντινού (φωτογραφίες)

Σύμφωνα με την Αγιορετική τάξη εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 31 Μαρτίου με το παλαιό εορτολόγιο η μνήμη του Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Παντοκράτορος Γέροντα Γαβριήλ και τον εορτάζοντα Καθηγούμενο Γέροντα Αλέξιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος προσκυνητών έσπευσαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Γέροντα Αλέξιο και να λάβουν την ευχή του. Διαβάστε περισσότερα »

11839 - Εσπερινός της Σταυροπροσκυνήσεως στη Νάουσα. Ομιλία από τον π. Γρηγόριο Γρηγοριάτη με θέμα: «Το μυστήριο του γάμου». (φωτογραφίες – βίντεο)

Το Σάββατο 30 Μαρτίου το απόγευμα o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης.
Στο τέλος του Εσπερινού ομίλησε ο ιερομόναχος π. Γρηγόριος Γρηγοριάτης με θέμα: «Το μυστήριο του γάμου».
Η προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας :
Σάββατο τς Γ´ βδομάδος τν Νηστειν καί κκλησία μας μς προετοίμασε δη μέ τούς μνους το σπερινο γιά τή μεγάλη ορ­τή τς Σταυροπροσκυνήσεως, τς προσκυνήσεως δηλαδή το τιμίου καί ζωοποιο Σταυρο το Κυρίου μας, τόν ποο θά ψώσει αριο στούς ναούς μας. 
Καί θά τόν ψώσει γιά δύο λό­γους, φενός γιά νά μς νθαρ­ρύνει καί νά μς νισχύσει στόν πνευματικό γώνα τόν ποο διε­ξά­γουμε, διαιτέρως κατά τήν πε­-

11838 - Κυριακή Γ΄ Νηστειών - Της Σταυροπροσκυνήσεως

Φθάσαμε στο μέσον της Σαρακοστής, στο μέσον του αγώνα και της προσπάθειας και η Εκκλησία μας, θέλοντας να τονώσει το ηθικό και να μας ενισχύσει από τον κόπο, προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό για να Τον αντικρύσουμε και να Τον προσκυνήσουμε.
Η θέα Tου αναζωογονεί, ξεκουράζει, αναπαύει.
Η θέα Tου γεμίζει ασφάλεια.
Ο Σταυρός είναι το πολύτιμο στολίδι και η δόξα του χριστιανού.
Οφείλουμε σαν χριστιανοί ορθόδοξοι να σηκώνουμε τον σταυρό μας, διότι πρώτος
Τον σήκωσε ο Αρχηγός και Σωτήρας μας, ο Χριστός.
Ο Σταυρός είναι ποτισμένος με το Αίμα Του. Αυτό το αίμα που ξεπλένει την αμαρτία και χρωματίζει την ζωή μας.
Το αίμα στον σταυρό είναι η απόδειξη ότι ο σταυρικός δρόμος οδηγεί μέσω του Γολγοθά στην Ανάσταση.

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Σχετικά:

11837 - Ιερομόναχος Σάββας Καρυώτης (1837 - 31 Μαρτίου 1923)

Ο κατά κόσμον Συμεών Σταμπολάκης γεννήθηκε στο Απέρειο της Καρπάθου στις 25.2.1837. Μικρός ακολούθησε τον εργολάβο οικοδομών πατέρα του στη Σμύρνη και στα Θείρα της Μικρασίας. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του υιοθετήθηκε κατά κάποιο τρόπο «υπό του διαπρεπούς επ’ αρετή και πλούτω» Χατζή Παπαδάκη, κοντά στον οποίο έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Αργότερα στη Σμύρνη έμεινε στον μεγαλέμπορο Θωμά Κουρμπά, «όστις ηγάπησε αυτόν ως υιόν, εστερημένος ων τέκνων», αναχώρησε όμως γιατί ήθελε να τον παρασύρει στον προτεσταντισμό. Άφησε τα πλούτη για τη φίλη Ορθοδοξία.
      Στη Σμύρνη συνδέθηκε πνευματικά με τον ιατρό μοναχό Χριστόφορο Λαυριώτη, με τον οποίο ήλθε στο Άγιον Όρος. Μετά από εκεί μετέβη στην Κρήτη και κατόπιν στην Πάρο, όπου εκεί «ενέτυχεν εις την μονήν Λογγοβάρδας πνευματικώ τινι διαπρεπεί Ιεροθέω».  Διαβάστε περισσότερα »

11836 - Μοναχός Ιλαρίων Διονυσιάτης (1860 - 31 Μαρτίου 1933)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Παναγιώτου Μπατλής ήταν από τη νήσο Σκιάθο των Σποράδων, όπου γεννήθηκε το 1860. Κοσμικός είχε καράβι ιστιοφόρο και ήταν καπετάνιος αναγνωρισμένος. Το 1916 κοινοβίασε στην αυστηρή μονή Διονυσίου και παρέδωσε όλη του την περιουσία, που ήταν 120 λίρες. Του δόθηκε το διακόνημα του βαρκάρη και του αρσανάρη. Ποτέ του δεν θέλησε να γευθεί κάτι εκτός του φαγητού της τραπέζης. Τα ψάρια τα είχε για τους άλλους και όχι για τον εαυτό του. Την κατά τον όσιο Ιωάννη της Κλίμακος, αχόρταγη δέσποινα γαστέρα την είχε υποτάξει πλήρως. Εκάρη μοναχός το 1918. Διαβάστε περισσότερα »

11835 - Όσιος Βλάσιος ο εξ Αμορίου (†909/912)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 31 Μαρτίου