Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019

11823 - Φωτογραφίες από τη σημερινή Δοξολογία στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους

Δοξολογία τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους, με αφορμή την εθνική επέτειο αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Η Δοξολογία τελέστηκε παρουσία του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, Ιερομ. Γέροντος Στεφάνου Χιλανδαρινού και του Πολιτικού Διοικητή Κωνσταντίνου Δήμτσα. Διαβάστε περισσότερα »

11822 - Φωτογραφίες από τη σημερινή Δοξολογία στο Βατοπαίδι

Η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου τιμά την Παναγιά και την Πατρίδα
Δοξολογία τελέστηκε σήμερα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος, με αφορμή την εθνική επέτειο αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.  Την δοξολογία τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

11821 - Αιμιλίου Γάσπαρη, Έμψυχα κτίσματα. Ζωγραφική εμπνευσμένη και αφιερωμένη στο Άγιο Όρος.

       Η Φιλολογική Στέγη Πειραιά πραγματοποιεί έκθεση ζωγραφικής του Ρεθεμνιώτη Αιμίλιου Γάσπαρη με θέματα εμπνευσμένα από το Άγιο Όρος, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολιτισμού «Γιάννης Χατζημανωλάκης» (Κολοκοτρώνη 75), τη Δευτέρα 1 Απριλίου και ώρα 19.00.
Θα προλογίσει ο Τάσος Λέρτας, σκηνοθέτης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Διάρκεια έκθεσης: Από 1 έως 13 Απριλίου 2019.
Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα ως Παρασκευή 18.30 ως

11820 - Βημόθυρα Ευαγγελισμού σε Σιμωνόπετρα και Σταυρονικήτα

11819 - Το Άγιον Όρος και η Επανάσταση του 1821

11818 - Ιερομόναχος Ιερόθεος Κερασιώτης (†25 Μαρτίου 1902)

       Ο σπουδαίος και μεγάλος αυτός Γέροντας γεννήθηκε στη Σκιάθο. Είχε Κολλυβαδικές ρίζες. Αναγεννήθηκε σ’ ένα άλλο νησί του Αιγαίου, στα Ψαρά. Στο εκεί μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εκάρη μοναχός το 1855. Λόγω κάποιων προβλημάτων αναχώρησε για τη Θάσο, όπου για ένα διάστημα ασκήτεψε μ’ ένα παραδελφό του. Κατόπιν πήγε στη Χίο και κατοίκησε σ ένα ερημητήριο μ έναν πνευματικό αδελφό του. Στη συνέχεια σ ένα μοναστηράκι της Παναγίας έμεινε για λίγο καιρό. Με την προσευχή του θεράπευσε μία γυναίκα δαιμονισμένη. Διαβάστε περισσότερα »

11817 - Ιερομόναχος Γεράσιμος Ιβηροσκητιώτης (1879 - 25 Μαρτίου 1914)

Ο κατά κόσμον Νικόλαος Σάλτης γεννήθηκε στο Βόθρη της νήσου Νάξου το 1879 από ευσεβείς γονείς. Μικρός ορφάνεψε από πατέρα και η χήρα μητέρα του μετοίκησε στη Σύρο με τα παιδιά της. Ο ένας αδελφός του ήταν ο ιερομόναχος Σεραφείμ, που έμεινε στη Σύρο. Στη Νάξο και στη Σύρο ο μικρός Νικόλαος έμαθε τα πρώτα του γράμματα.
Νέος ήλθε στο Άγιον ’Όρος «την μοναχικήν θαυμάζων πολιτείαν». Προσήλθε στην Ιβηριτική σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, όπου, όπως έγραφε ο ίδιος αργότερα στο Προσκυνητάριον του Αγίου Όρους, «οι ασκούμενοι μοναχοί καταγίνονται εις  Συνέχεια