Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019

11810 - Το Τέταρτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας. Θα προηγηθεί Ημερίδα αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα Χιλιανδαρινό για τα 800 έτη από την χειροτονία του ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019)

Όπως είναι γνωστό, η Αγιορειτική Εστία, στο πλαίσιο των ετήσιων θεσμικών εκδηλώσεών της, από το 2016 και εξής, υιοθέτησε τον θεσμό των ετήσιων Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων.
Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, ο οποίος θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τον Αγιορειτικό μοναχισμό και θα διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών. Με τα Επιστημονικά Εργαστήρια δίνεται η δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα, μέσω ατομικών ή συλλογικών ανακοινώσεων, να δημοσιοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα ερευνών, ή να γνωστοποιήσει πρώιμα ή εν εξελίξει αποτελέσματα εργασιών ή επιστημονικών προγραμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους.
Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων θα αφορά άμεσα το

11809 - Εκοιμήθη ο Γέροντας Χρυσόστομος Μολυβοκκλησιώτης

  


       Εκοιμήθη ο Μοναχός Χρυσόστομος, Γέροντας του Ιερού Χιλιανδαρινού Κελλιού Κοίμησης της Θεοτόκου (Μολυβοκκλησιά) σε ηλικία 87 ετών.
Υπήρξε κατά το παρελθόν κορυφαίος ψάλτης στο Πρωτάτο, αλλά τα τελευταία χρόνια επιζητούσε τη μοναξιά και έτσι ζούσε μόνος στο κελλί δεχόμενος ελάχιστες επισκέψεις.
Στο Άγιο Όρος προσήλθε το 1952 και ήταν Γέροντας του Κελλιού της Μολυβοκκλησιάς από το 1974.

11808 - Άγιος Νεομάρτυς Λουκάς (†1802)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 23 Μαρτίου