Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

11791 - Βιβλιοπαρουσίαση: «Ο Αθωνίτης Πατριάρχης του Γένους και Μέγας Εθνοϊερομάρτυρας Άγιος Γρηγόριος Ε'»

δελφότητα Δημητσανιτν Γρηγόριος Εμάς προσκαλε στν παρουσίαση το βιβλίου το σιολογιώτατου μοναχο Μάξιμου βηρίτου (Νικολοπούλου) « θωνίτης Πατριάρχης το Γένους κα Μέγας θνοϊερομάρτυς γιος Γρηγόριος Ε’».
κδήλωση θ πραγματοποιηθε στ Μέγαρο Παλαις Βουλς τν Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 κα ρα 6:30 μ.μ.
Στν κδήλωση συμμετέχουν τ Σωματεο «νωμένη ωμιοσύνη» κα Σύνδεσμος Καμενιανιτν – Δροβολοβιτν – Δεσινιωτν (Καλαβρύτων).
        Πρόσκληση και πρόγραμμα:

11790 - Νέο ενδιαφέρον βιβλίο (έκδοση 2019)

Φραγκίσκος Μαρτίνος
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΟΞΩΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΑΙ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ
-------
HOLY MOUNTAIN
STONE ARCHED BRIDGES AND AQUEDUCTS

11789 - Γέροντας Αυξέντιος Γρηγοριάτης (1892 - 1/14 Μαρτίου 1981)

Γεννήθηκε το έτος 1892 στην Μάνδρα (Κούντουρα) Ελευσίνος από τον Κωνσταντίνο Κωσταντώνη και την Ευαγγελία. Ήταν Αρβανίτης. Η μακρινή καταγωγή των προγόνων του ήταν από τη μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο. Στη βάπτιση τον ονόμασαν Αθανάσιο.
Ήταν πρωτότοκος από άλλα δύο αδέλφια και δύο αδελφές, εκ των οποίων η Αντιγόνη έγινε και αυτή μοναχή με το όνομα Ανυσία. Όταν ο Αθανάσιος ήταν βρέφος, δε θήλαζε τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, σαν τον άγιο Νικόλαο, προοιμιάζοντας την μετέπειτα ισόβια εγκράτειά του.
Αγαπούσε την Εκκλησία και την προσευχή. Τα μικρότερα παιδιά τον θαύμαζαν για την καλοσύνη του. Μεγαλώνοντας βοηθούσε τον πατέρα του στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. 

11788 - Οι τριμερήτες

Τα χείλη του μουδιασμένα ζητούσαν νερό. Είχε τρεις μέρες να φάει και να πιει κάτι. Ακολουθίες πολύωρες, μετάνοιες, μελέτη, ο κανόνας στο κελί του, η κατα μόνας αγρυπνία. Όλα μαζί του δίνανε μια μικρή γεύση από την άσκηση των μεγάλων ασκητών της ερήμου που ζούσανε έτσι όχι για μερικές ημέρες αλλά σχεδόν όλη τους την ζωή.
Ήταν τυπικό του μοναστηριού του να κρατούνε τριήμερη -απόλυτη- νηστεία οι πατέρες μέχρι την πρώτη Προηγιασμένη. Ήταν παράδοση να κάνουνε ένα γερό ξεκίνημα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.