Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

11770 - Η νηστεία ως προσμονή του Θεού, κατά τον Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη

του Πρωτ. Χαράλαμπου (Λίβυου) Παπαδόπουλου
Ο Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης, αυτός ο μεγάλος σύγχρονος θεολόγος και νηπτικός, προσέθετε στην νηστεία και μια άλλη βαθύτερη ερμηνεία πέραν των γνωστών και καθιερωμένων. Η νηστεία γι αυτόν, ήταν μια βαθιά υπαρξιακή προσμονή. Προσμονή του όλου ανθρώπου, ψυχής και σώματος, προς τον Θεό.
Η νηστεία κατα τον Γέροντα Αιμιλιανό, είναι μια κραυγή του πληγωμένου ανθρώπου, που μέσα στο σπίτι ή στο κελί του μοναστηριού, πεσμένος ενίοτε στα ψυχικά του πατώματα, γεμάτος δάκρυα ή πολλάκις στεγνωμένος ακόμη κι απ΄ αυτά, κραυγάζει προς τον Θεό «είμαι εδώ Κύριε και σε προσμένω…». Παρόλα τα κενά, τα λάθη, τα πάθη, τις αμαρτίες και αστοχίες μου, είμαι εδώ, ένα αδύναμο πλάσμα και σε προσμένω, σε ζητώ, ελθέ. Με τη νηστεία, την αίσθηση αυτή κενότητας στο σώμα από την ελάχιστη λήψη τροφής, φωνάζουμε προς τον Θεό, σε πεινώ, σε θέλω σε ζητώ, έλα προς συνάντηση μαζί

11769 - Ποιος ήταν ο Γέροντας Ησύχιος με τον οποίο είχε αλληλογραφία η Βίκυ Μοσχολιού;

Τις τελευταίες ημέρες έλαβε ευρεία δημοσιότητα μια επιστολή την οποία είχε αποστείλει το 1994 η Βίκυ Μοσχολιού στον θείο της, αδελφό της γιαγιάς της, Γέροντα Ησύχιο Γρηγοριάτη.
Την επιστολή αυτή δημοσιοποίησε για πρώτη φορά ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος στις 23 Σεπτεμβρίου 2005 (βλέπε εδώ), περίπου 40 ημέρες μετά τον θάνατο της Μοσχολιού, παραθέτοντας μάλιστα και σχόλια ως ένα μικρό μνημόσυνό της.
Ο Γέροντας Ησύχιος (1896 - 1999) υπήρξε μια φωτισμένη μορφή της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους  και φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την κοίμησή του. 
    Ένα αφιέρωμα βασισμένο σε κείμενα του Γέροντα Μωυσή Αγιορείτη αλλά και του συμμοναστή του Γέροντα Δαμασκηνού Γρηγοριάτη, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Ησύχιος μοναχός Γρηγοριάτης (1896 - 1999)

11768 - Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Αχρίδος και Ζίτσης (†1956)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Μαρτίου

11767 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Βούλγαρος (†1784)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Μαρτίου