Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019

11766 - Ομιλίες Αγιορειτών στη διημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Εκκλησιαστική και Θρησκευτική Διπλωματία»

Το Άγιο Όρος εκπροσωπήθηκε στη διημερίδα (28/2 – 1/3 2019) από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρα Αρχιμ. Ελισαίο και τον Ιερομόναχο Θεόφιλο Παντοκρατορινό, οι οποίοι ανέπτυξαν τις κάτωθι εισηγήσεις:
Αρχιμανδρίτης Ελισαίος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας: «Η μαρτυρία του μοναχισμού στη διορθόδοξη, διαχριστιανική και διαθρησκειακή πραγματικότητα».
Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός: «Μοναστικά καθιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το θεσμικό τους πλαίσιο de lege ferenda».
Στο βίντεο που ακολουθεί, η ομιλία του Γέροντα Ελισαίου από 9.38.05 έως 9.57.45 και η ομιλία του πατρός Θεοφίλου από 9.58.05 έως 10.15.56

11765 - Συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους

Έμοιαζε με τον θάνατο.
Εκεί που δεν το περιμένεις αλλάζουν τα πάντα. Από την μια στιγμή στην άλλη ένα μοναστήρι που χτιζόταν 1000 χρόνια μεταμορφώνεται σε χαλάσματα.
Μοναχοί με δάκρυα στα μάτια κατάκοποι από την προσπάθεια κατάσβεσης, πυροσβέστες ριψοκίνδυνοι με πείσμα προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν.
Κρίμα για τον κόσμο. Χάθηκε μια μεγάλη κληρονομιά. Οι μοναχοί δεν έχουν το πρόβλημα, το πρόβλημα το έχουμε όλοι εμείς, διότι αυτή την παράδοση την έκτισαν οι δικοί μας συγγενείς, οι δικοί μας πρόγονοι. Το Αγιο Όρος είναι και δικό μας, είναι το σπίτι όλων μας. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας έλληνες και

11764 - Ιερομόναχος Καλλίστρατος Προδρομίτης (1910 - 4 Μαρτίου 1990)

Γεννήθηκε στο χωριό Ντρασκάνι της Ρουμανίας. Νέος αναχώρησε για τη σκήτη Κοζάντσεα, όπου εκάρη μοναχός και αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Έζησε σε διάφορες μονές ως εφημέριος και Πνευματικός και συνδέθηκε με ενάρετους άνδρες, τον π. Παΐσιο Ολάρου († 1990) και τον π. Κλεόπα Ήλιε († 1998). Το 1982 ήλθε και κοινοβίασε στη σκήτη του Τιμίου Προδρόμου του Αγίου Όρους. Υπήρξε σε όλη του τη ζωή φίλεργος, φιλόπονος, φιλότιμος, φιλομαθής, φιλακόλουθος και φιλόθεος. Καλλίφωνος και ευκατάνυκτος, ασκητικός και νηστευτής, μελετηρός και αγωνιστής. Γράφουν γι’ αυτόν: «Με ελεήμονα και καλοσυνάτη καρδιά, εργατικότατος και αδέσμευτος από τα υλικά πράγματα αυτού του κόσμου, έζησε σε όλη του τη ζωή γενόμενος παράδειγμα εναρέτου και αγωνιστού μονάχου. Πολλοί μαθητές και φοιτητές της Θεολογίας εβοηθήθησαν από τον φιλόστοργο και φίλεργο π. Καλλίστρατο». Διαβάστε περισσότερα »

11763 - Μοναχός Αβιμέλεχ Παντοκρατορινός (1957 - 4 Μαρτίου 1997)

Ο κατά κόσμον Αντώνιος Μανιδάκης του Εμμανουήλ και της Ολυμπίας γεννήθηκε στο χωριό Μιαμού Ηρακλείου Κρήτης το 1957. Προσήλθε στην Καλύβη της Γεννήσεως της Θεοτόκου της Καψάλας το 1989. Στον κόσμο εργαζόταν ως αξιωματικός της αεροπορίας. Εκάρη μοναχός μεγαλόσχημος το 1991 από τον Γέροντα Μελέτιο. Το 1994 προσήλθε να μονάσει στη μονή Παντοκράτορος.
Επρόκειτο για άνθρωπο ησυχαστικής φύσεως, ευγενή, λιγομίλητο, σοβαρό, πρόθυμο, υπάκουο και ολιγαρκή. Ποτέ δεν ζήτησε το παραμι­κρό και δεν εκδήλωσε κάποιο θέλημά του. Ο Γέροντάς του Μελέτιος διηγήθηκε πως όταν κάποια φορά επέστρεψε στην Καλύβη τους, ο π. Αβιμέλεχ του είπε με χαρά: «Γέροντα, εύρηκα, εύρηκα». «Τί βρήκες βρε Αβιμέλεχ, μήπως κανένα Κελλί για να πας;». «Όχι, Γέροντα, εύρηκα τον τόπο της καρδίας μου». Κατόπιν τούτου επί πέντε ημέρες έμεινε άγρυπνος, μή δυνάμενος να κοιμηθεί από τη χαρά που είχε … Διαβάστε περισσότερα »