Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

11751 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη του Αγίου Συμεών, κτίτορα της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους. Η προσλαλιά του Δοχειαρίτη Ηγουμένου Αρχιμ. Αμφιλόχιου

Η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου εόρτασε χθες Τρίτη 26 Φεβρουαρίου (13 Φεβρουαρίου με το αγιορείτικο) τη μνήμη του κτίτορά της Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199). Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμ. Αμφιλόχιος.
Πλήθος μοναχών, κυρίως από τα Χιλιανδαρινά Κελλιά και προσκυνητών από Σερβία και Ελλάδα συμμετείχαν στον εορτασμό ο οποίος άρχισε την παραμονή με ολονύκτια Αγρυπνία, ακολούθησε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και παράθεση Σλαβικής Τράπεζας, όπου ο επίσημος προσκεκλημένος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμ. Αμφιλόχιος είπε τα εξής:

11750 - Στον απόηχο του συλλαλητηρίου (Ιερομόναχος Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός)

Το ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική είναι δεδομένο ιστορικό, και προσφάτως έγινε σύνθημα και εμβατήριο για τους απανταχού Έλληνες, λόγω της περιβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κείμενο αυτό όχι λίγες φορές χαρακτηρίσθηκε προδοτικό και κατάπτυστο, αφού παραχωρεί τα πάντα από την πλευρά της Ελλάδος, χαρίζοντας σε ξένους το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα των Μακεδόνων.
Η συντριπτική πλειονότητα του Ελληνικού λαού ήταν κατά τη Συμφωνίας,

11749 - Κατάληψη από εξωεκκλησιαστικά άτομα

«Ο Μητροπολιτικός Ναός έχει καταληφθεί από παλαιοημερολογίτες - "γνήσιους ορθόδοξους χριστιανούς"· ο πολιτικός κόσμος συστήνει στην Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει υπομονή και να διαπραγματευθεί με τους καταληψίες για το καθεστώς ιδιοκτησίας του ναού»... θα μπορούσε να είναι είδηση σε ένα εφιαλτικό μέλλον.
Και όμως, δυστυχώς, αυτή η παράδοξη κατάσταση είναι πραγματικότητα στο Άγιο Όρος! Μια ομάδα ΓΟΧ (αυτοαποκα-

11748 - Ιερομόναχος Εφραίμ Κατουνακιώτης (1912 - 14/27 Φεβρ. 1998)


11747 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Αγιαννανίτης (1881 - 27 Φεβ/ρίου 1952)

Γεννήθηκε ο πανοσιώτατος αυτός ιερομόναχος στα Αρφαρά της Μεσσηνίας το 1882. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ηλίας Μουτεβέλης. 
Προσήλθε στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της σκή­της της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης το 1898 και εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. 
Το 1911 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και το 1912 ιερεύς, και προχειρίσθηκε Πνευματικός.
Όπως αναφέρει περί αυτού ο μακαριστός Γέροντας Χερουβείμ, διακρινόταν για την πολλή σοβαρότητα, σύνεση και σιωπή του. Ήταν ένας μύστης της νοεράς προσευχής, λειτουργός του Υψίστου εξαίρετος και ευλαβής, συνομιλητής ταπεινός και καλός. Στις σχέσεις του με τους άλλους είχε για κρίκο την καλοκαγαθία. Ήταν ένας από τους στύλους της σκήτης.