Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019

11746 - Ο Ύμνος της Αγάπης και η Ευρώπη (Χρυσόστομος Κουτλουμου-σιανός, ιερομόναχος)

Όταν ο διάσημος Πολωνός συνθέτης Ζμπίγκνιου Πράισνερ θέλησε προ ολίγων ετών να γράψει ένα τραγούδι για την ενότητα της Ευρώπης, μέσα από ένα τεράστιο θησαυρό ποίησης που καλύπτει πολλούς αιώνες και πολλές γλώσσες επέλεξε τους λόγους του αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους, και οι οποίοι χαρακτηρίσθηκαν ως ο ύμνος της Αγάπης:
Εν τας γλσσαις τν νθρπων λαλ κα τν γγλων, γπην δ μ χω, γγονα χαλκς χν κμβαλον λαλζον. κα ἐὰν χω προφητεαν κα εδ τ μυστρια πντα κα πσαν τν γνσιν κα ἐὰν χω πσαν τν πστιν στε ρη μεθιστναι, γπην δ μ χω, οθν εμι … Η γπη μακροθυμε, χρηστεεται, γπη ο ζηλο, ο περπερεεται, ο φυσιοται, οκ σχημονε, ο ζητε τ αυτς,

11745 - Ο Μητροπολίτης Ξάνθης εγκαινίασε τον Ναό του Αγίου Παϊσίου στην Καψάλα του Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

Μια πολύ μεγάλη ευλογία είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων αφού το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε μετέβη στο Άγιο Όρος και εγκαινίασε τον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου. Ο νέος αυτός Ιερός Ναός χτίστηκε στον χώρο του Ιερού Κελίου της Αναστάσεως του Κυρίου της περιοχής της Καψάλας του Αγίου Όρους. Ο φιλομόναχος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είχε πνευματικούς δεσμούς με τον Όσιο Παΐσιο για πάνω από είκοσι χρόνια.
Έτσι εκτός από τις πνευματικές συμβουλές και οδηγίες που έλαβε από τον Άγιο, ανέπτυξε και δεσμούς φιλίας με τους πατέρες που βρίσκονταν δίπλα στον Άγιο. Ένας από αυτούς είναι και ο Γέροντας του κελιού της Αναστάσεως, ο πατέρας Ευθύμιος. Ένας άνθρωπος προσευχής με γνήσιο το αγιορείτικο και μοναχικό πνεύμα. Προσκληθείς λοιπόν ο Σεβασμιώτατος από τον Γέροντα Ευθύμιο αλλά και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα όπου ανήκει το κελί, τέλεσε τα Εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού.

11744 - Πως ο Άγιος Παΐσιος γλύτωσε ένα νέο από τη δαιμονική εμπειρία με ένα γκουρού

Του Β. Χαραλάμπους
Εκεί κοντά στα φοιτητικά μας χρόνια ένας συμφοιτητής  μου, μου διηγήθηκε ένα περιστατικό με τον Άγιο Παΐσιο.   Ήταν τα χρόνια πριν κοιμηθεί ο Άγιος Γέροντας.  Ένας νέος πήγε στον Άγιο Παΐσιο και του ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί στην Ινδία ένα διάσημο γκουρού.  Ο Άγιος Παΐσιος προσπάθησε να αποτρέψει τον ανήσυχο νέο από αυτή τη δαιμονική εμπειρία.  Ο νέος όμως  ήταν ανένδοτος.  Όταν ο Άγιος Παΐσιος είδε ότι τίποτα δεν ακούει ο νέος εκείνος, του είπε ότι θα προσεύχεται γι’ αυτόν. 
Ο νέος τελικά πήγε στην Ινδία.  Προσπάθησε την πρώτη μέρα που πήγε στο μέρος που ήταν ο διάσημος γκουρού να τον δει, μα ένα γεγονός που συνέβηκε δεν έγινε τούτο κατορθωτό.  Σε όλε στις προσπάθειές του να δει τον γκουρού, κάποιο εμπόδιο βρισκόταν.   Στην πρότελευταια φορά κατάφερε να φτάσει έξω από το δωματιάκι του γκουρού το οποίο είχε μια χαμηλή πόρτα.  Μπαίνοντας κτύπησε το κεφάλι του και τον

11743 - Υποδοχή της Κουτλουμουσιανής θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας «Η Φοβερά Προστασία» και Χειροτονία διακόνου (βίντεο και φωτογραφίες)

Τη Β΄ Κυριακή του Τριωδίου, 24 Φεβρουαρίου 2019ο Σεβασμιώτα-τος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυ-ρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμο-νος Αμπελοκήπων και προέβη στην εις διάκονο χειροτονία του Κουτλουμουσια-νού μοναχού π. Χριστοδούλου Δημοπού-λου.

11742 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για τον Άγιο Συμεών τον Μυροβλύτη στο Χιλιανδάρι


       Τη μνήμη του κτίτορά της Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199) εορτάζει σήμερα 26/13 Φεβρουαρίου η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου. Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξάρχει ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμ. Αμφιλόχιος.