Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

11753 - Η πραγματικότητα για την υποτιθέμενη δίωξη των καταληψιών του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου

Το κεντρικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου τελεί υπό κατάληψη από ομάδα ΓΟΧ («γνησίων ορθοδόξων χριστιανών» - παλαιοημερολογιτών), ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την Μία Αγία Αποστολική και Καθολική Εκκλησία του Συμβόλου της Πίστεως, μέλη της οποίας είναι οι Αγιορείτες, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και τα πατριαρχεία και οι τοπικές Εκκλησίες σε όλον τον κόσμο.
Ο λόγος για τον οποίο οι καταληψίες καλούνται να αποχωρήσουν από το Άγιο Όρος δεν είναι κάποια διαφωνία σε πνευματικά θέματα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως ισχυρίζονται, αλλά το ότι δεν έχουν καμία σχέση με την κανονική Ορθοδοξία και το Άγιο Όρος, καθώς ανήκουν σε ξεχωριστή θρησκευτική κοινότητα (ΓΟΧ-παλαιοημερολογίτες). Στο Άγιο Όρος μπορούν να μονάσουν, όπως είναι εύλογο και ορίζει ο συνταγματικά κατοχυρωμένος Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους, μόνο ορθόδοξοι μοναχοί και όχι μοναχοί από άλλες θρησκείες, δόγματα ή θρησκευτικές κοινότητες.

11752 - Αγιορείτες Άγιοι, Αγιορειτικές Πανηγύρεις και Εορτές Θαυματουργών Εικόνων του Μαρτίου

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
… Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών...   (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 
Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Μάρτιο:

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

11751 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη του Αγίου Συμεών, κτίτορα της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους. Η προσλαλιά του Δοχειαρίτη Ηγουμένου Αρχιμ. Αμφιλόχιου

Η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου εόρτασε χθες Τρίτη 26 Φεβρουαρίου (13 Φεβρουαρίου με το αγιορείτικο) τη μνήμη του κτίτορά της Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199). Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμ. Αμφιλόχιος.
Πλήθος μοναχών, κυρίως από τα Χιλιανδαρινά Κελλιά και προσκυνητών από Σερβία και Ελλάδα συμμετείχαν στον εορτασμό ο οποίος άρχισε την παραμονή με ολονύκτια Αγρυπνία, ακολούθησε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και παράθεση Σλαβικής Τράπεζας, όπου ο επίσημος προσκεκλημένος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμ. Αμφιλόχιος είπε τα εξής:

11750 - Στον απόηχο του συλλαλητηρίου (Ιερομόναχος Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός)

Το ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική είναι δεδομένο ιστορικό, και προσφάτως έγινε σύνθημα και εμβατήριο για τους απανταχού Έλληνες, λόγω της περιβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κείμενο αυτό όχι λίγες φορές χαρακτηρίσθηκε προδοτικό και κατάπτυστο, αφού παραχωρεί τα πάντα από την πλευρά της Ελλάδος, χαρίζοντας σε ξένους το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα των Μακεδόνων.
Η συντριπτική πλειονότητα του Ελληνικού λαού ήταν κατά τη Συμφωνίας,

11749 - Κατάληψη από εξωεκκλησιαστικά άτομα

«Ο Μητροπολιτικός Ναός έχει καταληφθεί από παλαιοημερολογίτες - "γνήσιους ορθόδοξους χριστιανούς"· ο πολιτικός κόσμος συστήνει στην Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει υπομονή και να διαπραγματευθεί με τους καταληψίες για το καθεστώς ιδιοκτησίας του ναού»... θα μπορούσε να είναι είδηση σε ένα εφιαλτικό μέλλον.
Και όμως, δυστυχώς, αυτή η παράδοξη κατάσταση είναι πραγματικότητα στο Άγιο Όρος! Μια ομάδα ΓΟΧ (αυτοαποκα-

11748 - Ιερομόναχος Εφραίμ Κατουνακιώτης (1912 - 14/27 Φεβρ. 1998)


11747 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Αγιαννανίτης (1881 - 27 Φεβ/ρίου 1952)

Γεννήθηκε ο πανοσιώτατος αυτός ιερομόναχος στα Αρφαρά της Μεσσηνίας το 1882. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ηλίας Μουτεβέλης. 
Προσήλθε στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της σκή­της της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης το 1898 και εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. 
Το 1911 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και το 1912 ιερεύς, και προχειρίσθηκε Πνευματικός.
Όπως αναφέρει περί αυτού ο μακαριστός Γέροντας Χερουβείμ, διακρινόταν για την πολλή σοβαρότητα, σύνεση και σιωπή του. Ήταν ένας μύστης της νοεράς προσευχής, λειτουργός του Υψίστου εξαίρετος και ευλαβής, συνομιλητής ταπεινός και καλός. Στις σχέσεις του με τους άλλους είχε για κρίκο την καλοκαγαθία. Ήταν ένας από τους στύλους της σκήτης.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

11746 - Ο Ύμνος της Αγάπης και η Ευρώπη (Χρυσόστομος Κουτλουμου-σιανός, ιερομόναχος)

Όταν ο διάσημος Πολωνός συνθέτης Ζμπίγκνιου Πράισνερ θέλησε προ ολίγων ετών να γράψει ένα τραγούδι για την ενότητα της Ευρώπης, μέσα από ένα τεράστιο θησαυρό ποίησης που καλύπτει πολλούς αιώνες και πολλές γλώσσες επέλεξε τους λόγους του αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους, και οι οποίοι χαρακτηρίσθηκαν ως ο ύμνος της Αγάπης:
Εν τας γλσσαις τν νθρπων λαλ κα τν γγλων, γπην δ μ χω, γγονα χαλκς χν κμβαλον λαλζον. κα ἐὰν χω προφητεαν κα εδ τ μυστρια πντα κα πσαν τν γνσιν κα ἐὰν χω πσαν τν πστιν στε ρη μεθιστναι, γπην δ μ χω, οθν εμι … Η γπη μακροθυμε, χρηστεεται, γπη ο ζηλο, ο περπερεεται, ο φυσιοται, οκ σχημονε, ο ζητε τ αυτς,

11745 - Ο Μητροπολίτης Ξάνθης εγκαινίασε τον Ναό του Αγίου Παϊσίου στην Καψάλα του Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

Μια πολύ μεγάλη ευλογία είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων αφού το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε μετέβη στο Άγιο Όρος και εγκαινίασε τον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου. Ο νέος αυτός Ιερός Ναός χτίστηκε στον χώρο του Ιερού Κελίου της Αναστάσεως του Κυρίου της περιοχής της Καψάλας του Αγίου Όρους. Ο φιλομόναχος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είχε πνευματικούς δεσμούς με τον Όσιο Παΐσιο για πάνω από είκοσι χρόνια.
Έτσι εκτός από τις πνευματικές συμβουλές και οδηγίες που έλαβε από τον Άγιο, ανέπτυξε και δεσμούς φιλίας με τους πατέρες που βρίσκονταν δίπλα στον Άγιο. Ένας από αυτούς είναι και ο Γέροντας του κελιού της Αναστάσεως, ο πατέρας Ευθύμιος. Ένας άνθρωπος προσευχής με γνήσιο το αγιορείτικο και μοναχικό πνεύμα. Προσκληθείς λοιπόν ο Σεβασμιώτατος από τον Γέροντα Ευθύμιο αλλά και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα όπου ανήκει το κελί, τέλεσε τα Εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού.

11744 - Πως ο Άγιος Παΐσιος γλύτωσε ένα νέο από τη δαιμονική εμπειρία με ένα γκουρού

Του Β. Χαραλάμπους
Εκεί κοντά στα φοιτητικά μας χρόνια ένας συμφοιτητής  μου, μου διηγήθηκε ένα περιστατικό με τον Άγιο Παΐσιο.   Ήταν τα χρόνια πριν κοιμηθεί ο Άγιος Γέροντας.  Ένας νέος πήγε στον Άγιο Παΐσιο και του ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί στην Ινδία ένα διάσημο γκουρού.  Ο Άγιος Παΐσιος προσπάθησε να αποτρέψει τον ανήσυχο νέο από αυτή τη δαιμονική εμπειρία.  Ο νέος όμως  ήταν ανένδοτος.  Όταν ο Άγιος Παΐσιος είδε ότι τίποτα δεν ακούει ο νέος εκείνος, του είπε ότι θα προσεύχεται γι’ αυτόν. 
Ο νέος τελικά πήγε στην Ινδία.  Προσπάθησε την πρώτη μέρα που πήγε στο μέρος που ήταν ο διάσημος γκουρού να τον δει, μα ένα γεγονός που συνέβηκε δεν έγινε τούτο κατορθωτό.  Σε όλε στις προσπάθειές του να δει τον γκουρού, κάποιο εμπόδιο βρισκόταν.   Στην πρότελευταια φορά κατάφερε να φτάσει έξω από το δωματιάκι του γκουρού το οποίο είχε μια χαμηλή πόρτα.  Μπαίνοντας κτύπησε το κεφάλι του και τον

11743 - Υποδοχή της Κουτλουμουσιανής θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας «Η Φοβερά Προστασία» και Χειροτονία διακόνου (βίντεο και φωτογραφίες)

Τη Β΄ Κυριακή του Τριωδίου, 24 Φεβρουαρίου 2019ο Σεβασμιώτα-τος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυ-ρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμο-νος Αμπελοκήπων και προέβη στην εις διάκονο χειροτονία του Κουτλουμουσια-νού μοναχού π. Χριστοδούλου Δημοπού-λου.

11742 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για τον Άγιο Συμεών τον Μυροβλύτη στο Χιλιανδάρι


       Τη μνήμη του κτίτορά της Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199) εορτάζει σήμερα 26/13 Φεβρουαρίου η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου. Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξάρχει ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμ. Αμφιλόχιος.


Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

11741 - Αγρυπνία απόψε στο Χιλιανδάρι

Τη μνήμη του κτίτορά της Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199) εορτάζει αύριο 26/13 Φεβρουαρίου η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου. Απόψε θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία.

11740 - Η περίπτωση των «διά Χριστόν σαλών»

 (Φωτογραφία: Chrysostomus Dahm, 1957)
Στην πληθώρα των αγίων – των ανθρώπων δηλαδή που αγάπησαν το Χριστό «εξ όλης της καρδίας» και εκφράσαν την αγάπη τους με απάρνηση του εαυτού τους και την άρση του σταυρού τους – υπάρχουν και οι λεγόμενοι «δια Χριστόν σαλοί». Συνήθως μοναχοί, παρουσιάζονταν στον κόσμο ως τρελοί, αντίθετοι με την κοινή λογική, λέγοντας και κάμνοντας όσα τους παρουσίαζαν αλλόφρονες και ανήθικους. Πίσω όμως από τέτοια συμπεριφορά κρυβόταν η απάθεια, η πίστη, τα χαρίσματα, η αγιότητα τους.
Ο τρόπος αυτός της ασκήσεως ήταν κλήση από το Θεό κι όχι προσωπική επιλογή. Ήταν ειδικό χάρισμα που δινόταν σε ορισμένους για συγκεκριμένο λόγο, σε συγκεκριμένη κοινωνία. Συνήθως η κοινωνία ήταν εκκοσμικευμένη χριστιανικά, είχε χάσει το αληθινό νόημα της εκκλησιαστικής ζωής και ζούσε το τυπικό, το επιφανειακό, το κίβδηλο.
Επειδή η «διά Χριστόν σαλότητα» είναι χάρισμα του αγίου Πνεύματος, κατανοείται με τη φώτισή Του. Η «διά Χριστόν σαλότητα» και η σαλότητα εξωτερικά δεν διαφέρουν, γι’ αυτό και η διάκρισή τους γίνεται σε όσους μπορούν

11739 - Χωράει ο Θεός στην καρδιά σου;

Μη διαμαρτύρεσαι λέγοντας: Πού είσαι Θεέ μου; Προσεύχομαι και δεν μου αποκάλυψες ποτέ τον εαυτό σου, δεν μου έδωσες ούτε μία χαρά, δεν μου πραγματοποίησες κανένα από τα όνειρά μου. Σου ζητάω υγεία, μου δίνεις αρρώστια. Σου ζητάω βοήθεια, μου δίνεις θάνατο. Σου ζητάω αρετή, μου δίνεις πόνο. Τι Θεός είσαι;
Όχι! Μη σκεφθείς ποτέ έτσι. Ο Θεός ξέρει πότε η καρδιά σου θα είναι χωρητική. Εάν ακόμη δεν πήρες κάτι, σημαίνει ότι δεν χωράει η καρδιά σου. Η καρδιά σου είναι στουμπωμένη, όπως όταν βάζεις πολλά πράγματα μαζί και τα πιέζεις, για να μη μείνει καθόλου κενό αέρος. Ούτε αέρας δεν μπορεί να χωρέσει στην καρδιά σου, και θέλεις να χωρέσει ο Θεός, τον οποίο δεν χωρούν ολόκληροι οι ουρανοί;
«Μόλις δώ, παιδί μου, την κατάλληλη στιγμή, σε βεβαιώ ότι δεν θα καθυστερήσω ούτε ένα δευτερόλεπτο να σου πραγματώσω τους πόθους σου, τις λαχτάρες σου, τα θεϊκά σου όνειρα. Αμέσως θα το κάνω.»

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

11738 - Ο τουρισμός και το Άγιον Όρος. Φόβοι για τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων του σχεδίου Μάρσαλ (1949)



11737 - Μοναχός Θωμάς Μικραγιαννανίτης (1895 - 24 Φεβρουαρίου 1978)

Ο κατά κόσμον Απόστολος Πετρουτσάκος του Ιωάννου και της Αργυρής γεννήθηκε στο Σκουτάρι της Λακωνίας το 1895. Από μι­κρός ήταν πάντοτε σοβαρός και μελετηρός. Στο σχολείο αρίστευε. Μα­θητής έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε από βέβαιο πνιγμό ένα παιδάκι. Πήγε στην Αθήνα για να εργασθεί. Πέφτοντας στα χέρια του το βιβλίο Αμαρτωλών Σωτηρία εθέλχθη η καρδία του να γίνει μοναχός στο Άγιον Όρος.
Προσήλθε στην αθωνική έρημο το 1912 και εκάρη μοναχός το 1913. Η Καλύβη του Αποστόλου Θωμά, του ενάρετου Γέροντος Κυπριανού (†1944), απέναντι από το σπήλαιο του Αγαπίου Λάνδου, του συγγραφέως της Αμαρτωλών Σωτηρίας, έγινε η μόνιμη κατοικία του. Στα πρώτα βήματα της ζωής της υπακοής του παρουσιάσθηκε η ίδια η Παναγία να τον παρηγορήσει. Σε όλη του τη ζωή συνήθιζε να λέει: «Αγαπώ πολύ, μα πάρα πολύ, τον Χριστόν και τη Μητέρα του, δι’ αυτό δέχομαι και να με σφάξουν διά την αγάπην των». Το έλεγε και το πίστευε. Διαβάστε περισσότερα »

11736 - Ιεροδιάκονος Διονύσιος Σταυροβουνιώτης (1830 - 24 Φεβρ. 1902)

Από τη Λευκωσία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου διετέλεσε διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της μητροπόλεως Κιτίου. 
Διψώντας τη φίλη κάθε φιλόθεης ψυχής ησυχία έφθασε στην αγιορειτική, ησυχαστική, ασκητική κι ερημική σκήτη των Καυσοκαλυβίων, για να δρέψει το μέλι της αρετής στην Καλύβη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους. 
Εκεί κείρεται μεγαλόσχημος μοναχός και μαθαίνει την ωραία τέχνη της αγιογραφίας, στην οποία αρίστευσε, όπως και της βυζαντινής μουσικής.
Περί το 1875 επιστρέφει στην πατρίδα του και κατευθύνεται στην ερημωμένη μονή Σταυροβουνίου. Γίνεται διακριτικός πατέρας οσίων μοναχών. 
Η μεγάλη στέρηση τον αναγκάζει να επανακάμψει στο αγαπητό του Άγιον Όρος με την τετραμελή φιλόθεη συνοδεία του, όπου παρέμεινε επί μία τετραετία και πλέον. Διαβάστε περισσότερα »

11735 - Μοναχός Λεόντιος Σιμωνοπετρίτης (1859 - 24 Φεβρουαρίου 1949)

Γεννήθηκε στο χωριό Νεοχώρι Κυνουρίας της Πελοποννήσου. Ήταν μεγαλέμπορος στην Αμερική και ήλθε στο Άγιον Όρος με τον υπάλληλό του, που μοναχός ονομάσθηκε Δανιήλ και τον διακονούσε στις ανάγκες του με αφοσίωση. 
Κατοίκησε πρώτα στην Καλύβη της Υπαπαντής της σκήτης Κουτλουμουσίου. Το μοναχικό σχήμα είχε λάβει στη μονή του Οσίου Γερασίμου στα Ιεροσόλυμα το 1897. Τους αγώνες του συνέχισε και τελείωσε στην ουρανογείτονα μονή της Σιμωνόπετρας, που ήλθε το 1908. 
Τα τελευταία του είκοσι χρόνια τα πέρασε τυφλός στο Κάθισμα της μονής του Αγίου Σίμωνος του Μυροβλύτου. 
Όταν τυφλώθηκε έλεγε: «Τώρα όλα τα βλέπω καλύτερα, όλα τα αισθάνο­μαι καλύτερα. Ο Θεός μου έδωσε πιο δυνατό φως, από εκείνο που είχα, όταν ήμουν υγιής». Διαβάστε περισσότερα »

11734 - Κυριακή του Ασώτου




11733 - Τας δύο αιτίας


Του Β. Χαραλάμπους
Αντικρύ στην τοιχογραφία
της του Ασώτου επιστροφής
στου Αγίου Αθανασίου τη Λαύρα
συλλογιέμαι «τας δύο  αιτίας»
«τας ανοιχτάς του Πατρός αγκάλας»
της επιστροφής το πρωτανώφλι
και «την δευτέραν αιτίαν εκείνην»
τον λόγον εκείνον
«αναστάς πορεύσομαι προς τον Πατέρα μου».
Κι όταν τανάπαλιν το σκόνταμμα

11732 - Σαν σήμερα δύο δραματικά τηλεγραφήματα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους


       Σαν σήμερα, στις 11/24 Φεβρουαρίου 1913, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, πληροφορούμενη την προσπάθεια διεθνοποίησης του Αγίου Όρους στην διεξαγόμενη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου σύμφωνα με την οποία αυτό θα ετίθετο υπό την προστασία της Ρωσίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας και Ελλάδος, απέστειλε προς αξιωματούχους των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων τα εξής τηλεγραφήματα: Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

11731 - Στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες από την ΙΜΜ Βατοπαιδίου

Γι άλλη μια φορά η ΙΜΜ Βατοπαιδίου στήριξε τις πολύτεκνες οικογένειες και κυρίως τους φοιτητές και τους μαθητές των πολύτεκνων οικογενειών που αρίστευσαν.
Σήμερα στο ξενοδοχείο Wyndham Grand στο Μεταξουργείο  πραγματο-ποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση, εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, προς τιμή των Πολυτέκνων Οικογενειών Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έμπρακτης στήριξης (σ.σ. στις πολύτεκνες οικογένειες) αλλά και βράβευσης των τέκνων τους που αρίστευσαν, απονεμήθηκαν αριστεία

11730 - Αναμνήσεις από τον π. Κοσμά Γρηγοριάτη

Αγαπητέ μου γιατρέ, χαίρε εν Κυρίω μετά της κ. Έλλης και των καλών σου συνεργατών.
Όπως ξέρετε, στην περιοχή μας η νόσος AIDS έχει προσβάλει το 10% του πληθυσμού. Περίπου 60% πάσχουν από αφροδίσια νοσήματα, φυματίωσιν και τόσες άλλες επιδημικές νόσους, όπως χολέρα κ.λπ. Επομένως, όσα μέτρα και να λάβει κανείς δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τα δίκτυα των επιδημιών, εάν δεν τον προστατεύει ο Θεός.
Την εβδομάδα αυτή έχουμε φόρτο εργασιών σε όλους τους τομείς. Χθες ήμουν στο Λικασί, για εξυπηρέτηση των εκεί πιστών μας. Από εκεί έστειλα και τον

11729 - Άγιον Όρος/ Mont Athos (Θεσσαλονίκη 1961)



11728 - Εντυπωσιακή παρουσίαση του Αγίου Όρους από το Κε.Δ.Α.Κ.


       Στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης, με προσθήκες νέων δεδομένων αλλά και πρωτότυπης παρουσίασης των Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων αυτών, το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.) εγκαινίασε πρόσφατα με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού νέο τρόπο παρουσίασης των Αγιορειτικών μοναστηριών. Με μικρά βιντεάκια, στα οποία παρουσιάζονται σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο της Υπηρεσίας, περιγράφονται λεπτομερώς οι χώροι και τα εξαρτήματα της κάθε Μονής. Τα βίντεο αυτά αναρτώνται στη σελίδα του Κε.Δ.Α.Κ. στο ΥouΤube. (https://www.youtube.com/channel/UC5lcEszyOvRZ9p5J_KSLcVA/videos)

11727 - Ιερομόναχος Καλλίνικος Αγιορείτης (†23 Φεβρουαρίου 1961)

Από την Κέρκυρα που γεννήθηκε ήλθε νέος στο Άγιον Όρος. Μόνα­σε για ένα διάστημα στο Κελλί των Αγίων Αποστόλων – Αλυπίου των Καρυών και κατόπιν στη μονή του Αγίου Παύλου. Έλαβε έτσι δύναμη για τον αγώνα μιας ολόκληρης ζωής. Επέστρεψε στην πατρίδα του και χειροτονήθηκε ιερεύς.
Ως ηγούμενος της μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας (1953- 1961), ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μεταλληνός και διακριτικός Πνευματικός βοήθησε πολλούς πτωχούς νέους και ανθρώπους των χωριών που κινδύνευαν από αιρετικούς. Ποτέ όμως το έργο του το κηρυκτικό και φιλάνθρωπο δεν τον άφησε να λησμονήσει πως ήταν πρώτα απ’ όλα και πάντοτε μοναχός. Την ασθένεια του σώματος θεωρούσε υγεία της ψυχής και πηγή ταπεινώσεως. Διαβάστε περισσότερα »

11726 - Όσιος Δαμιανός ο Εσφιγμενίτης (†1280)









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 23 Φεβρουαρίου 

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

11725 - Ο Γέροντας ρώτησε: «Κάνει, παπά Νικηφόρε, ο Εφραίμ υπακοή;»

Εφραίμ ιερομόναχος Κατουνακιώτης (1912-1998)
με τον γέροντά του ιερομόναχο Νικηφόρο (καθήμενο),
τον μοναχό Προκόπιο (αριστερά)
και τον πατέρα του μοναχό Ιώβ (δεξιά), 1967
του Γέροντα  Ιωσήφ Βατοπαιδινού († 2009)
Ο Γέροντας Ιωσήφ έμενε τότε στον Άγιο Βασίλειο, το υψηλότερο ασκητικό μέρος πάνω από τα Κατουνάκια, παράλληλο σε υψόμετρο με την Κερασιά. Κυρίαρχος Μονή των ασκητικών αυτών περιοχών είναι η Μεγίστη Λαύρα. Σε αυτά τα ερημικά μέρη ησύχαζε ο Γέροντας μας. Εκεί τον γνώρισε ο αείμνηστος Γέροντας Εφραίμ.
Τον επισκέφθηκαν με τον Γέροντα Νικηφόρο, που είχε ιδιαίτερη ευλάβεια στον Γέροντα Ιωσήφ. Όπως μας έλεγε ο ίδιος, του προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό η ερώτηση του Γέροντος Ιωσήφ προς τον Γέροντά του, που έγινε κατά την πρώτη συνάντησή τους. Δεν αναφερόταν στο εργόχειρο ή την ικανότητα του υποτακτικού στις διάφορες εργασίες της καλύβης.
Ο Γέροντας ρώτησε: «Κάνει, παπά Νικηφόρε, ο Εφραίμ υπακοή;». Ο παπα- Εφραίμ μας έλεγε γι’ αυτήν την ερώτηση κατά την πρώτη συνάντησή τους. «Αυτό με συγκλόνισε. Αισθάνθηκα ότι μέσα σε αυτόν τον Γέροντα υπάρχει ζωή και Χάρις, γιατί αυτή την ερώτηση από κανένα άλλον δεν την είχα ακούσει. Ευτυχώς που ο παπα- Νικηφόρος δεν με εμπόδιζε να επισκέπτομαι και να διδάσκομαι από αυτόν την Πατερική παράδοση».
Όλα τα ερωτήματά του, αλλά και όσα η απειρία του προκαλούσε, θα εύρισκαν τώρα απαντήσεις και ερμηνεία. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την γνωριμία και τον σύνδεσμό του με τον Γέροντα Ιωσήφ. Πολύ σύντομα διδάχθηκε το νόημα του πνευματικού

11724 - Το Άγιον Όρος θα επισκεφθεί ο πρίγκιπας Κάρολος

Ο πρίγκιπας Κάρολος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται τις ημέρες πριν το Πάσχα να βρεθεί στο Άγιο Όρος.
       Οι σχέσεις του με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου είναι στενές και τα τελευταία έξι χρόνια έχουν γίνει γνωστές τουλάχιστον τρεις επισκέψεις του, την ώρα που λέγεται ότι έχει επισκεφτεί τη Μονή τουλάχιστον 10 φορές.
       Σύμφωνα με το περιοδικό Λοιπόν, ο πρίγκιπας Κάρολος αναμένεται να έρθει

11723 - Την Κυριακή τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου στην Καψάλα του Αγίου Όρους

Στο Άγιο Όρος μεταβαίνει ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου. 
Στον Ιερό Ναό του Οσίου Παϊσίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Μητρόπολή Ξάνθης και Περιθεωρίου ο Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων θα βρεθεί αυτήν την Κυριακή και ώρα από 07:00 έως 10:30 στην Θεία Λειτουργία – γκαίνια  ερο Ναο σίου Παϊσίου, ες εράν Καλύβην ναστάσεως Καψάλας γίου ρους.

11722 - Ιερομόναχος Πετρώνιος Τανάσε, Δικαίος της Ιεράς Λαυριωτικής Σκήτης Τιμίου Προδρόμου (1914 - 22 Φεβρουαρίου 2011)

Ο π. Πετρώνιος γεννήθηκε το 1914 στην κοινότητα Φαρκάσα του νομού Νεάμτς της Ρουμανίας. Ο πόθος του από νέος ακόμα να γίνει μοναχός οδήγησε τα βήματά του στη Μονή Νεαμτς όπου και έγινε μοναχός. Έπειτα πήγε στην Μονή Αντίμ του Βουκουρεστίου ενώ σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου, παρακολουθώντας και μαθήματα Μαθηματικών και Φιλοσοφίας.
Το 1978 πήγε στο Άγιον Όρος. Ο π. Πετρώνιος πήγε εκεί με τη δεύτερη γενιά μοναχών, σταλμένοι από το Πατριαρχείο Ρουμανίας με σκοπό την πνευματική αναγέννηση της σκήτης του Τιμίου Προδρόμου.
Το 1984 εξελέγη Δικαίος της Σκήτης, θέση από την οποία παραιτήθηκε λόγω γήρατος στις αρχές του 2011.  
Για πολλά χρόνια διακόνησε σαν βιβλιοθηκάριος της Σκήτης.
Δύο φορές του προτάθηκε η θέση του Πατριάρχη Ρουμανίας και αρνήθηκε και τις δύο. Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

11721 - Ερωτήσεις - απαντήσεις για την πνευματική ταυτότητα των καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου

«Είχα την εντύπωση πως όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο. Κάνω λάθος; Και τι εννοείτε όταν λέτε πως άλλο πράγμα είναι το παλιό ημερολόγιο και άλλο είναι οι παλαιοημερολογίτες;»
- Το ημερολόγιο είναι ένα εργαλείο του ανθρώπου στην προσπάθειά του να μετρήσει με ακρίβεια την διάρκεια του έτους.

11720 - Περί θρησκευτικού φανατισμού (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Κύριο χαρακτηριστικό του φανατικού ανθρώπου είναι η παντελής έλλειψη διάθεσης να ακούσει.
Δεν ακούει ο φανατικός, αλλά μόνο μιλάει. Αν ακούσει, «κινδυνεύει» να σκεφθεί, «κινδυνεύει» να ψάξει και - το βασικό - να βρει την αλήθεια, η οποία θα τον βγάλει από το σκοτάδι του φανατισμού του.
Ο φανατικός έχει μάθει να μην δέχεται πληροφόρηση προερχόμενη έξω από τα στενά όρια του κύκλου, στον οποίο βρίσκεται. Ο φανατικός δεν αμφισβητεί ποτέ τον αρχηγό του, αλλά τον ακολουθεί τυφλά. Κάθε λόγος αμφιβολίας, κάθε απόπειρα πληροφόρησης «από έξω», κάθε λογισμός ελευθερίας θεωρείται περίπου σαν «βλασφημία».
Ο φανατικός δεν μπορεί να κάνει διάλογο. Εξαντλεί όλα τα περιθώρια του

11719 - Ο άγιος Πορφύριος, ο ασκητής της Ομόνοιας, έχει μεγάλη παρρησία στον Χριστό


Κήρυγμα Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου 
στην αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου Πορφυρίου
ΑΓΙΕ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ
Η αιτία της αρπαγής ενός Αγίου από τον πρόσκαιρο τούτον κόσμο, είναι πάντα η αγάπη του για το Θεό. Καθοριστικός παράγοντας στο μέτρο αυτής της αγάπης, είναι η συμπόρευση των λόγων του και των πράξεών του. Κριτήριο αλάνθαστο στην κατάταξη ενός κοινού θνητού στο χορό των φίλων του Θεού, η έξωθεν καλή μαρτυρία, η παραδοχή δηλαδή από το πλήρωμα της εκκλησίας, της ορθόδοξης συμπεριφοράς ενός χριστιανού.