Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

11702 - Μνημόσυνο Μοναχού Λουκά (φωτογραφίες)


 40ήμερο μνημόσυνο στην Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία, στην μνήμη του Μοναχού Λουκά

11701 - Το έργον του υμνογράφου Γερασίμου μοναχού Μικραγιαννανίτου. Ευρετήρια

11700 - Τζουζέπ Τέρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Η συγγνώμη άργησε 700 χρόνια»

Δύο επεισοδιακά γεγονότα σημάδεψαν τη σαρανταπεντάχρονη σχέση του Τζουζέπ Τέρο με την Ελλάδα. Η σύλληψή του στην Αθήνα το 1973 έξω από το κτίριο της Μπουμπουλίνας και η δωδεκάωρη κράτηση στην Ασφάλεια επειδή φωτογράφιζε το «σφαγείο». Είκοσι χρόνια αργότερα, στο Αγιον Ορος, το 1993, όταν δεν έγινε δεκτός σε μονή επειδή είναι Καταλανός.
Η πρώτη περιπετειώδης εμπειρία σφράγισε το δέσιμό του με την Ελλάδα και την καλλιτεχνική του πορεία, η δεύτερη καθόρισε τη σχέση της Καταλωνίας με την Αθωνική Πολιτεία. Η συγγνώμη των Καταλανών, για τις καταστροφές που

11699 - Μητροπολίτης Λεμεσού: Το «Δόξα τω Θεώ» διώχνει την μιζέρια και την κατάθλιψη. Αναφορά στον Άγιο Παΐσιο

Ο Λεμεσού Αθανάσιος
Πρωτεπιστάτης 
Αγίου Όρους 1991-1992
με τον Άγιο Παΐσιο

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος στο παρόν απόσπασμα αναφέρει ότι η συνεχής δοξολογία και το «Δόξα τω Θεώ» διώχνει την μιζέρια και την κατάθλιψη που τόσο ταλαιπωρεί τον σύγχρονο άνθρωπο. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι πρώτη φορά κοντά στον Άγιο Παΐσιο έμαθε ότι μπορεί κάποιος να δοξολογεί τον Θεό με κομποσχοίνι.

11698 - Τον αείμνηστον Γέροντα Ιωσήφ είχα την ιδιαιτέραν ευλογίαν να γνωρίζω (Επιστολή Ιωσήφ Μοναχού Διονυσιάτου)

Δημοσιεύουμε επιστολή του Μοναχού Ιωσήφ Διονυσιάτου προς την εφημερίδα «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ», όπου, εκ μέρους του γράφοντος εξαίρεται η ηθική, το ήθος και η απορρέουσα πνευματική ακτινοβολία του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού:

ξιότιμε κ. Διευθυντ τς γκρίτου φημερίδος Ορθόδοξος Τύπος
Χαίρετε ἐν Κυρίῳ.
Ἐπειδῆπερ τὸν τελευταῖον καιρὸν μετὰ τὴν ἔκδοσιν ἐνὸς βιβλίου ὑπὸ τῆς Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, γιὰ τὸν ἀείμνηστον Γερ. Ἰωσὴφ Βατοπαιδινόν, ἀκούστηκαν πάρα πολλὰ σχόλια, τόσον θετικά, ὅσον καὶ ἀρνητικά, ἔδοξεν καὶ στὴν ταπεινότητά μου, ἐν φόβῳ Θεοῦ, νὰ χαράξω μερικὲς γραμμὲς περὶ τοῦ ἐν λόγῳ θέματος.
Τὸν ἀείμνηστον Γέροντα Ἰωσὴφ εἶχα τὴν ἰδιαιτέραν εὐλογίαν νὰ γνωρίσω ἀπὸ τὴν πρώτην φορὰν (1964) ὅπου ἀνέβηκα στὸ Ἅγ. Ὄρος. Στὴ συνέχεια κατὰ τὸ ἔτος 1965 ὅπου

11697 - Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Κουλακιώτης (†1776)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Φεβρουαρίου