Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019

11639 - Δεκαετές Μνημόσυνο Μοναχού Νικοδήμου Γρηγοριάτου (†5 Φεβρουαρίου 2009)


Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 θα τελεσθεί μνημόσυνο στον κοιμητηριακό Ναό των Αγίων Πάντων της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, υπέρ αναπαύσεως της ευσεβούς ψυχής του Μοναχού Νικόδημου Γρηγοριάτη.

11638 - Σε νοσοκομείο του Κιέβου ο Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός

Ρεπορτάζ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: Σε κλινική του Κιέβου στην Ουκρανία νοσηλεύεται ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ Εφραίμ μετά από έμφραγμα που υπέστη το μεσημέρι της Παρασκευής.
Ο Γέροντας Εφραίμ βρίσκεται στην Ουκρανία με την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της οποίας είχε ορισθεί μέλος από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για να παραβρεθεί στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κιέβου, κ Επιφάνιου.
Μετά την άφιξη της πτήσης στην οποία επέβαινε, από την Κωνσταντι-

11637 - Ομιλία Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού στο Μπραχάμι (βίντεο)

Επί της εορτής της αναμνήσεως του θαύματος της εικόνος Παναγίας της Παραμυθίας, όπου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ομωνύμου Δήμου Αττικής αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος, προερχόμενο από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ετελέσθη, κατά την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, κατανυκτική ιερά αγρυπνία. Έψαλλε πολυμελής βυζαντινός χορός, «οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης,» υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

11636 - Φωτογραφίες από τον Μέγα αρχιερατικό εσπερινό στο επιβλητικό μοναστήρι του Άθωνα, τη Σιμωνόπετρα

11635 - Μοναχός Λεόντιος Ιβηρίτης (1880 - 1 Φεβρουαρίου 1964)

Ο κατά κόσμον Βασίλειος Αναστασίου Βαρέλλας γεννήθηκε στη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής το 1880. Μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα. Η μητέρα του είχε ακόμη δύο γιους και δύο κόρες. Πήρε και τα πέντε παιδιά της και πήγε στη Θεσσαλονίκη για να τα μορφώσει και να τα αποκαταστήσει.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν φαρμακοποιός κι εργαζόταν στο φαρμακείο του Γαβριήλ Πεντζίκη, πατέρα του γνωστού φιλοαγιορείτου ζωγράφου και πεζογράφου Νίκου Πεντζίκη. Μία ημέρα ο Βασίλειος είχε πάει στο φαρμακείο. Ο άδελφός του τον άφησε για λίγο στη θέση του, για να πάει να τελειώσει μία εργασία, λέγοντάς του να μη δώσει κανένα φάρμακο. Κατά την απουσία του αδελφού του, ήλθε ένας πε­λάτης κι επίμονα ζητούσε ένα φάρμακο που είχε παραγγείλει για τη μητέρα του. Νόμιζε πως ήταν αυτό που ήταν στον εκεί φάκελλο και το έδωσε. Όταν επέστρεψε ο αδελφός του κι έμαθε τα καθέκαστα, τρο­μοκρατήθηκε. Διαβάστε περισσότερα »

11634 - Ιερομόναχος Κυπριανός Σταυροβουνιώτης (1878 - 1 Φεβρ. 1955)

Γεννήθηκε στο χωριό Δάλι της Κύπρου το 1878. Τελείωσε το Σχολαρχείο της Λευκωσίας. Νέος μόνασε στη μονή Σταυροβουνίου, όπου και χειροτονήθηκε ιερεύς. Φιλοξενήθηκε σε κελλιά του Αγίου Όρους επί χίλιες περίπου ημέρες. Έλαβε πλούσια πνευματικά εφόδια. Σταθμούς για τη ζωή του, στην ιερή χερσόνησο, αποτέλεσαν γνωστοί τόποι αρετής. Ένα έτος στο αγιασμένο κοινόβιο της Σιμωνόπετρας το διήλθε στην άσκηση, τη μελέτη και την προσευχή. Ο τετράωρος καθη­μερινός του ύπνος του φαινόταν πολύς. Το βορεινό, φτωχικό του κελλί δίχως θέρμανση και δεύτερα σκεπάσματα. Ως λειτουργός είχε αποστηθίσει τη θεία Λειτουργία, την οποία τελούσε με μεγάλη κατάνυξη, κλειστά μάτια, που τ’ άνοιγε μόνο όποτε ήταν ανάγκη. Όλες τις ιερές ακολουθίες τις είχε αποστηθίσει. Τον συνόδευε ισχυρή μνήμη, ευφυΐα, γνώση, εγκράτεια, σιωπή και θέληση. Εφτάχρονος μελετούσε κι εξηγούσε στους γύρω του το βιβλίο Αμαρτωλών Σωτηρία. Διαβάστε περισσότερα »

11633 - Άγιος Βασίλειος, επίσκοπος Θεσσαλονίκης (9ος -10ος αι.)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 1 Φεβρουαρίου