Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

11598 - Η σπάνια φωτογραφία του Αγίου Πορφυρίου και η ιστορία της

Μία σπάνια φωτογραφία – ντοκουμέντο του Αγίου Πορφυρίου αναδεικνύει το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, την οποία εξασφάλισε κατά το αφιέρωμα του Αγίου Πορφυρίου ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στρουμπάκος. Το αφιέρωμα αυτό, θα παρακολουθήσετε αύριο από το Πρακτορείο μας.
Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή που εξασφαλίσαμε, έχει την δική της ιστορία.
Απεικονίζει τον σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας δίπλα στις τρεις αδερφές του και με μια ανιψιά του στην γενέτειρα του τον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου Ευβοίας.

11597 - Το Άγιον Όρος: ένα παγκόσμιο ορόσημο ήθους


Ο κ. Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π. στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξής του στην Πεμπτουσία αναφέρεται στο Άγιον Όρος ως ένα παγκόσμιο ορόσημο ήθους μέσα από την πολύτιμη και πολυποίκιλη προσφορά του στον άνθρωπο.

11596 - Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει; (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

- Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει στην καθημερινότητά του;
- Εύκολη απάντηση και αδιαμφισβήτητη για όλους: Χρήματα, δουλειά, φαγητό, υγεία...
Αν προσθέσουμε, όμως, την ηρεμία, την χαρά, την αγάπη; Εύκολη πάλι η απάντηση... Βεβαίως χρειάζονται κι αυτά, αλλά χωρίς χρήματα, χωρίς δουλειά ποιος ηρεμεί και χαίρεται, ποιος μπορεί να ασχοληθεί με την αγάπη, όταν δεν έχει την ασφάλεια, που του παρέχει η οικονομική άνεση; Πολύ λογικοφανείς σκέψεις, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώριο λάθους ή αλλαγής. Υπάρχει βεβαιότητα και σιγουριά.
Ο Χριστός κατά την εδώ παρουσία Του είχε πει: «Οκ π' ρτ μόν ζήσεται νθρωπος».  Δηλαδή, μόνο η μέριμνα για τα υλικά αγαθά δεν προσφέρει ζωή στον άνθρωπο.
Άραγε... Πόσο «λάθος» κάνει ο Χριστός! Πόσο «δεν κατάλαβε» τις ανάγκες

11595 - Ιερομόναχος Ακάκιος Καψαλιώτης (1891 - 24 Ιανουαρίου 1971)

Ο κατά κόσμον Ανδρέας Χατζηθεοδουλίδης του Χρήστου γεννήθηκε στην  Ακαπνού της Κύπρου το 1891. Είχε τρία αδέλφια κληρικούς. Νέος ήλθε, το 1909, με άλλους Κύπριους αδελφούς στην Καλύβη των Αγίων Αναργύρων της σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος-Κουτλουμουσίου, όπου εκάρη μοναχός το 1910. Λόγω προβλημάτων που είχαν από την έλλειψη νερού και για μεγαλύτερη ησυχία πήγε στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου (Θασίτου) της ησυχαστικής Καψάλας. Απέκτησε τετραμελή ευλαβή συνοδεία. Ο υποτακτικός του παπα-Ιωάσαφ ένα αυγουστιάτικο δειλινό του 2009 μας διηγήθηκε τα του βίου του.
Όταν κάποτε τον επισκέφθηκαν συγγενείς του κι επίμονα επί μία εβδομάδα τον παρακαλούσαν να δεχθεί να τον φωτογραφίσουν, για να πάνε τη φωτογραφία του στ’ αδέλφιά του, δεν δέχθηκε και τους είπε: «Εμείς οι μοναχοί είμεθα νεκροί άταφοι. Οι νεκροί δεν φωτογραφίζον­ται. Φωτογραφίες βγάζουν οι ζωντανοί». 
       Έλεγε στους μοναχούς του: Διαβάστε περισσότερα »

11594 - Μοναχός Ιωακείμ Ιβηρίτης (1868 - 24 Ιανουαρίου 1941)

Γεννήθηκε στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης το 1868. Υιός του ιερέως Δημητρίου, πατρός επτά τέκνων. Κατά κόσμον ονομαζόταν Άγγελος Παπαδημητρίου. Στην ιερά μονή Ιβήρων προσήλθε το 1885. Μοναχός εκάρη το 1887. Γέροντα είχε τον Κεφαλλονίτη Κύριλλο (†1908). Σπού­δασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Όταν αποφοίτησε, επέστρεψε στη μονή του και είχε το διακόνημα του βιβλιοθηκάριου. Το 1898 διο­ρίσθηκε αρχιγραμματεύς στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επί τετραετία. Το 1902 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέως στη μονή του ως το 1914 και στη συνέχεια οικονόμου του μετοχίου του Αγίου Ιωάννου στη Σπάρτη. Το 1907 εξελέγη προϊστάμενος της μεγάλης και αρχαίας μονής του. Το 1918 ήταν ένας των μελών της επιτροπής συντάξεως του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους. Επί Πατριάρχου Μελετίου Δ’ (1921-1923) διορίσθηκε ηγούμενος της μονής Βλατάδων Θεσσαλονί­κης. Διακόνησε τη μονή με ζήλο και αφοσίωση από το 1923 έως το 1940. Στη διετία 1931-1932 διετέλεσε σχολάρχης της Αθωνιάδος Ακαδημίας. Διαβάστε περισσότερα »

11593 - Όσιος Φιλόθεος ο κτίτορας (10ος αι.)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιανουαρίου