Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

11588 - Ἁγιορείτες μοναχοί Μακεδονομάχοι

Φωτογράφος: Στέφανος ιερομόναχος (1913)
Πίνακας ιερομονάχου Αναστασίου (1994)

11587 - Παρουσίαση βιβλίου «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός» (Βόλος, Τετάρτη 23/1)

Παρουσιάζεται στο Βόλο το περισπούδαστο έργο του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ, με τίτλο «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μεγάλης ανοικτής εκδήλωσης, που διοργανώνουν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου και ο τηλεοπτικός Σταθμός ASTRA TV, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, την Τετάρτη 23/1, στις 6μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή).
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την απόδοση ύμνων από τον χορό των Ιεροψαλτών μας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού μας Ναού κ. Ευσταθίου Γραμμένου. Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων και η παρουσίαση του Τόμου από τον Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Νικόλαο Παπαδημητρίου – Δούκα.
Θα ακολουθήσει η προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός» και η ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ.

11586 - Από την παρουσίαση της «Δογματικής» του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς (Νέα Βατοπαιδινή έκδοση)

Μέσα στη κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Παλλάς πραγματοποιήθηκε χθες 21 Ιανουαρίου, η παρουσίαση της νέας έκδοσης της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Σέρβου Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) του Τσέλιε, «Δογματική – Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αληθείας».
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Επισκόπου πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς, που ήταν μαθητής του Αγίου Ιουστίνου, αλλά και του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ (ακολουθούν τα σχετικά βίντεο)

11585 - Η επίδραση του Αγίου Όρους στην παιδεία των ΒουλγάρωνΜπορείτε να διαβάσετε την εργασία του κ. Νιχωρίτη εδώ:

11584 - Ιεροδιάκονος Γεννάδιος Αγιορείτης (1896 - 22 Ιανουαρίου 1972)

Γεννήθηκε στο Δοροχόι της Ρουμανίας. Νέος πήγε στη μονή Ρίσκα. Μετά λίγο καιρό αναχώρησε για το περιλάλητο Άγιον Όρος, όπου έμεινε για μεγάλο διάστημα. Μαθήτευσε υπάκουα και πρόθυμα σε διάφορα μέρη του Περιβολιού της Παναγίας.
Όταν επέστρεψε στη Ρουμανία, φορτωμένος από αθωνικές ευλογίες κι εμπειρίες, χειροτονήθηκε διάκονος και υπηρέτησε σε διάφορους να­ούς και μονές. Η ζωή του στο Άγιον Όρος τον δίδαξε την απλότητα, την ταπεινότητα και την κοσμιότητα. Διαβάστε περισσότερα »