Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019

11551 - Ποιο ήταν το βαθύτερο Μυστικό του Αγίου Πορφυρίου;


του Ανδρέα Χριστοφόρου
      Πρωί της εικοστής εβδόμης Νοεμβρίου και κατά τις 11:00 δέχομαι το πιο ευχάριστο τηλεφώνημα από τον πιο ευχάριστο Επίσκοπο, αδελφό και φίλο, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ Νεόφυτο: «Ταις αυτού Αγίαις  Πρεσβείαις ελέησον και σώσον ημάς, είπε και συμπλήρωσε: Αδελφέ, σήμερα έγινε η αγιοκατάταξη του Αγίου πια Πατρός ημών Πορφυρίου του Διορατικού»!

11550 - Οι επιδράσεις της πνευματικής παράδοσης του Αγίου Όρους στον βίο και τον πολιτισμό των Σλάβων (Νιχωρίτης Κωνσταντίνος)

Η ακτινοβολία του Αγίου Όρους οφείλει πολλά στη δοξαστική ζωή που πρόσφερε στους διαφόρους λαούς. Το Άγιον Όρος έχει πράγματι οικουμενικό χαρακτήρα, είναι μια πανορθόδοξος πολιτεία και αυτό αποτελεί μοναδικό φαινόμενο.  Ως εκ τούτου η σημασία του Αγίου Όρους για την τέχνη, τη θρησκεία, τις μορφές του μοναστικού βίου και την πνευματική παράδοση των ορθοδόξων λαών είναι τεράστια.
Στο παρόν βιβλίο εξιστορείται επισταμένα το έργο που επετέλεσε το Άγιον Όρος στην ένταξη των Σλάβων στον βυζαντινό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα…

11549 - Μοναχός Ιώβ Δοχειαρίτης (1919 - 15 Ιανουαρίου 1989)


       Κατά κόσμον ονομαζόταν Σωκράτης Χρυσάνθου Κουρτελίδης. Γεννήθηκε στο Πολύστυπο της Κύπρου το έτος 1919. Στη μονή Δοχειαρίου προσήλθε αρκετά μεγάλος, το 1984. Εκάρη μοναχός το 1986. Στη μονή του Αγίου Ηρακλειδίου Κύπρου άφησε τη «γραίαν» του σύζυγον, η οποία έγινε καλή μοναχή με το όνομα Προκοπία και διήγε ωραίο, ασκητικό βίο. Τον προέτρεψε με θέρμη να μονάσει. Είχε έξι τέκνα, εγγόνια και δισέγγονα. Από μικρός εργάσθηκε στη βιοπάλη και αποκατέστησε καλά την οικογένειά του. Είχε έλθει προσκυνητής στο Άγιον Όρος και ασθένησε. Παρακάλεσε την Παναγία να τον κάνει καλά και να της αφιερωθεί. Έτσι κι έγινε.

11548 - Άγιος Γεράσιμος ο Παλλαδάς (1633 - 1714)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Ιανουαρίου