Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019

11530 - Η παιδαγωγική του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

   
Ομιλία του Γεωργίου Κρουσταλάκη, Ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών  στον ι.ν. αγ. Γεωργίου Πανοράματος, με θέμα « Η Παιδαγωγική του οσίου Πορφυρίου».

11529 - Ο Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος στην Ιερά Μονή Καρακάλλου Αγίου Όρους

Την Πέμπτη έφτασε στην Ιερά Μονή Καρακάλλου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος μαζί με τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη και την υπόλοιπη συνοδεία.
Στον αύλειο χώρο της Μονής έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Φιλόθεο και την υπόλοιπη αδελφότητα.
Στη συνεχεία μετέβησαν στο καθολικό της Μονής για να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη τελετή υποδοχής. Εκεί ο Καθηγούμενος της Μονής καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και αναφέρθηκε στις σχέσεις του Οσιομάρτυρος Γεδεών και της

11528 - Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Καρακάλλου

Η Ιερά Μονή Καρακάλλου πανηγυρίζει τιμώντας τη Μνήμη του Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού (30 Δεκεμβρίου/12 Ιανουαρίου). 
Σε λίγη ώρα στο Καθολικό της Μονής θα τελεσθεί Αγρυπνία. Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

11527 - Ιερομόναχος Παρθένιος Καρουλιώτης (1881 - 11 Ιανουαρίου 1959)

Του κατά κόσμον Παύλου Ιβανιώφ του Αλεξάνδρου και της Βάσιας η πατρίδα ήταν η Μόσχα, στην οποία γεννήθηκε το 1881. Η κατα­γωγή του ήταν από πριγκιπική οικογένεια της Ρωσίας, την τσαρική δυ­ναστεία των Ρωμανώφ. Λέγεται πως η κτηματική του περιουσία ήταν σε έκταση όση της Μακεδονίας μας. Μόλις 18 ετών ήλθε να μονάσει στο Άγιον Όρος. Προς τούτο πήγε στο Χιλανδαρινό Κελλί του Αγίου Νικολάου – Μπουραζέρη, παρά τις Καρυές, που το κατοικούσαν πολλοί Ρώσοι. Στο Κελλί αυτό εκάρη μοναχός το 1906 και ασκήθηκε στην υπακοή, στην ταπείνωση και στην εξουθένωση της κοινοβιακής ζωής. Διαβάστε περισσότερα »

11526 - Μοναχός Θεοδόσιος Καρυώτης (1864 - 11 Ιανουαρίου 1958)

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Γεωργίου Μαζαράκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1864. Ο πατέρας του και η μητέρα του έγιναν μονα­χοί. Μικρός ήλθε στο Άγιον Όρος και πήγε να μονάσει στο Ιβηρίτικο Κελλί έξω των Καρύων της Αγίας Άννης. Στο Κελλί αυτό υπήρχε μία ευλογημένη συνοδεία, που προερχόταν από τη μονή Αγίου Παντελεήμονος-Ρωσικού.
Πρώτος ήταν ο Γέροντας Ανδρέας, που έφυγε από το Ρωσικό και πήγε και πήρε το πλησιόχωρο στις Καρυές Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Γεωργίου, όπου και εκοιμήθη. Εκεί εκάρη μοναχός ο θειος του Θεοδοσίου Πολύκαρπος από τη Στεμνίτσα Γορτυνίας. Ο Ανδρέας παραιτήθηκε υπέρ αυτού στα γεροντικά καθήκοντα. 

11525 - Άγιος Θεοδόσιος, μητροπολίτης Τραπεζούντος (†1391)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Ιανουαρίου