Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019

11521 - Άγιον Όρος. Η Δημοκρατία των Μοναχών (Μέρος 2ο)11520 - Φωτογραφίες από τον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. 
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εξαιτίας του χιονόνερου που έπεφτε, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Μόνη προσήλθε πλήθος κόσμου. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των μοναχών που προσήλθαν από άλλες Μονές του Αγίου Όρους. 
       Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ολονύχτια Ιερά Αγρυπνία.

11519 - Άγιον Όρος. Η Δημοκρατία των Μοναχών (Μέρος 1ο)

11518 - Το Ι. Κελλί του Αγίου Στεφάνου, στο λόφο Σαμάρεια του Αγίου Όρους, που γιορτάζει σήμερα

Το Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί του Αγίου Στεφάνου, που γιορτάζει σήμερα, βρίσκεται στο λόφο μικρή Σαμάρεια, ανάμεσα στον χιλιανδαρινό αρσανά της ΒΑ πλευράς του Άθω και την Ιερά Μονή Εσφιγμενου. Ο Γεράσιμος Σμυρνάκης στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903), γράφει: «Παρά τας μεσημβρινάς υπωρείας υπάρχει κελλίον έρημον μετά ναϊδίου του αγίου Στεφάνου».  
       Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο κελλί σε μια χαλκογραφία του μοναστηριού το 1757. 

11517 - Φωτογραφίες από την υποδοχή του Σεβ. Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους

       Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ έφτασε το πρωί της Τετάρτης μαζί με την συνοδεία του στην κατάλευκη από το χιόνι Μονή της Σίμωνος Πέτρας για να προεξάρχει στην πανήγυρη της Μονής.
Έπειτα ακολούθησε η καθιερωμένη υποδοχή στο καθολικό της Μονής και η προσφώνηση από τον Καθηγούμενο αυτής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ελισαίο μέσα σε πνευματικό και εγκάρδιο κλίμα.
Ο Καθηγούμενος της Μονής καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και τον

11516 - Αγρυπνία απόψε στη Σιμωνόπετρα, που τιμά την Μνήμη του Κτίτορά της Οσίου Σίμωνος του Μυροβλύτου


      Πανηγυρίζει αύριο (10.1/28.12) η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα στη Μνήμη του Οσίου Σίμωνος του Μυροβλύτου, κτίτορος του τολμηρότερου αρχιτεκτονικά οικοδομήματος του Αγίου Όρους. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. κ. Γαβριήλ, αρχίζουν απόψε με ολονύκτια αγρυπνία του αγίου Σίμωνα, την οποία θα ακολουθήσει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Τράπεζα. 

11515 - Πανηγυρίζει σήμερα η Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου στο Άγιο Όρος
       Πανηγυρίζει σήμερα η Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου, το Καθολικό της οποίας τιμάται στη Μνήμη του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου /9 Ιανουαρίου).

11514 - Ζαρκάδια στη χιονισμένη διαδρομή από Καρυές προς Δάφνη, στο Άγιο Όρος