Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

11513 - Ομιλεί ο πολυσέβαστος Γέρων Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης (βίντεο)


Ο πολυσέβαστος Γέρων Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης, Προηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, ομιλεί, πριν από πολλά έτη, ζωντανά προς την τηλεοπτική κάμερα, με θέμα περί των σχέσεων μεταξύ Καθηγουμένου και υποτακτικών Μοναχών.

11512 - Όσο ανασαίνω θα διψώ! (Άγιο Όρος 2018). Μέρος 8

Ασπίδες του αλεξίκακου οι ένθεοι υψώνουν
Τα ελέησον και τα δάκρυα την φλόγα δυναμώνουν!
Η λαγουδέρα ακίνητη, σαν κύματα αφρίζουν
Δελφίνια με Άγιο μαζί, γαλήνη διασχίζουν!

Τα ταπεινά φορτώνονται με των ανθρώπων βάρη
Σταυρός και ο Ερχόμενος απάνω στο σαμάρι!
Του Αγίου της υπομονής παπάς βαστά την κάρα
Της ατεκνίας έλυσε η Αγία την κατάρα!

11511 - Μοναχός Ιερώνυμος Λαυριώτης (1894 - 8 Ιανουαρίου 1959)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Ρούσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1894. Το 1930 μετέβη στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας. Μετά δοκιμή ενός έτους εκάρη μοναχός με το όνομα Ιερώνυμος. Μετά από καιρό, για μεγαλύτερη άσκηση, μετέβη σ’ ένα ξεροκάλυβο στην περιοχή Χαΐρι. Εκεί ησκείτο αθόρυβα, ταπεινά, ηρωικά, με μεγάλη στέρηση και πενία. 
Όπως αναφέρει ο επίσκοπος Ροδοστό­λου Χρυσόστομος στα ωραιότατα Απομνημονεύματά του, κάποτε τον επισκέφθηκε στο καλύβι του ο αδελφός του από την Αμερική. Ήταν το 1944. Ο αδελφός του ήταν αρκετά ευκατάστατος. Του έκανε μεγάλη εντύπωση η ασκητική του ζωή. Είχε πολλά χρόνια να τον δει. Διαβάστε περισσότερα »

11510 - Ιερομόναχος Ιάκωβος Βιγλιώτης (1872 - 8 Ιανουαρίου 1955)

Ήταν από τη Χειμάρα της Β. Ηπείρου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Στον πόλεμο του 1912-13 υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό. Στο Άγιον Όρος όταν ήλθε, πήγε πρώτα στη Βατοπεδινή σκήτη του Αγίου Δημητρίου. Δεν αναπαύθηκε εκεί και μετέβη στην ησυχαστι­κή Βίγλα της Μ. Λαύρας σ’ ένα καλύβι δίχως ναό. Με υπεράνθρωπους κόπους, μεταφέροντας υλικά από πολύ μακριά, κατάφερε να κτίσει ναό των Αγίων Τριών Ιεραρχών.
Ο Γέροντας Ιάκωβος ήταν ηθελημένα πάμφτωχος. Το καλύβι του ήταν ένα μικρό κελλί. Για στρώμα του είχε μία μπάλα από άχυρα. Είχε και άλλη μία για κάποιο σπάνιο επισκέπτη του. Εκεί αναπαυόταν με σκέπασμα την κάπα του. Για τον επισκέπτη του είχε φυλαγμένη μια παλιά κουβέρτα. Διαβάστε περισσότερα »

11509 - Όσιος Μακάριος ο Μακρής (†1431)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Ιανουαρίου