Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019

11497 - Τα κατανυκτικά Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος

11496 - Με χιόνια στο καμπαναριό θα γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα

       Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα στο Άγιο Όρος με την χερσόνησο του Άθω να είναι καλυμμένη μ’ ένα παχύ στρώμα χιονιού  και να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις μοναχών και προσκυνητών.
     Το βράδυ θα τελεσθεί Αγρυπνία σε όλα τα Μοναστήρια, τις Σκήτες και σε πολλά Κελλιά.
  Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα τα Χριστούγεννα προσλαμβάνουν ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα αφού το Καθολικό της Μονής τιμάται στην Γέννηση του Σωτήρος.

11495 - Η Γέννηση του Χριστού στην Τέχνη του Αγίου Όρους / The Nativity of Christ in Athonite Art


 Το υπέροχο λεύκωμα (έκδοση Κε.Δ.Α.Κ.) μπορείτε να δείτε, στα ελληνικά και αγγλικά, εδώ: 

11494 - Ο καιρός στο Άγιο Όρος, με ζωντανά δεδομένα

Φωτ. αρχείου 
Ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα και με την θερμοκρασία στους 3°C σήμερα παραμονή Χριστουγέννων στο Άγιον Όρος.
Τα προβλήματα παραμένουν σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο εντός του Αγίου Όρους με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό λόγο χιονιού. 
Στης Καρυές (υψόμετρο 350m) το χιόνι έφτασε στα 70cm, ενώ σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα ξεπέρασε το 1,30cm.
Αυτή τη στιγμή προσπαθεί γκρέϊντερ στο δίκτυο Καρυές - Δάφνη με μεγάλη δυσκολία να απομακρύνει το χιόνι προκειμένου να αποκατασταθεί η οδική συγκοινωνία.
Τα πλοία από Ουρανούπολη - Δάφνη και λοιπές Μονές εκτελούνται κανονικά.

11493 - Θεοφάνια 2019

Έφθασε ο Χριστός στον Ιορδάνη, δείχνοντας τον δρόμο της ταπεινώσεως. Έσκυψε ο Δεσπότης στον δούλο Του για να βαπτισθεί. Ο Ιορδάνης, δεχόμενος τον Δημιουργό Του, άλλαξε την ροή του εμπρός στο μεγαλείο της Δεσποτικής ταπεινώσεως! Η φωνή του Πατέρα ακούστηκε από τον ουρανό και το Άγιο Πνεύμα έκανε την εμφάνισή Του με μορφή περιστεριού.
Η ταπείνωση του Χριστού στον Ιορδάνη οδήγησε στην φανέρωση της Αγίας Τριάδος!
Αυτόν τον δρόμο μας καλεί να ακολουθήσουμε, όλοι, της ταπεινώσεως. Αυτός μόνο ο δρόμος μας οδηγεί με βεβαιότητα στον θρόνο της μεγαλοσύνης του Τριαδικού Θεού, εκεί που εύχομαι όλοι να αξιωθούμε της θέας του προσώπου Του, αναφωνώντας: «Τριάς Αγία δόξα Σοι!»
†Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

11492 - Ιερομόναχος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης (1871 - 6 Ιαν. 1957)

       […] Μετά από τεσσεράμισι χρόνια δοκιμασίας, την Κυριακή των Βαΐων του 1893, γίνεται μεγαλόσχημος μοναχός παίρνοντας το όνομα Ιερώνυμος. Τιμά την 15η Ιουνίου ιδιαίτερα τον άγιο και προστάτη του. Μετά την κουρά του νέοι μεγαλύτεροι αγώνες αρχίζουν. Γράφει Γέροντας γι’ αυτόν· «Περισσότερο πετρέλαιο είχε κάψει στις αναγνώσεις που έκανε, παρά το νερό που είχε πιει. Ήταν πάντοτε σιωπηλός διότι είχε την εσωτερική νήψη. Πολλές φορές, όταν ήτο μόνος του, τα δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του ποτάμι. Ουδέποτε πλησίασε στην φωτιά, αν κι έκανε τόσο πολύ κρύο. Ουδέποτε έδωσε ανάπαυση στο σώμα του, αλλά καθήμενος έπαιρνε λίγο ύπνο. Και δεν μπορεί γλώσσα ανθρώπινη να διηγηθεί την ακτημοσύνη του. Αυτός ο μοναχός ήταν το στήριγμα της Μονής. Και σύμβουλος έστω και στην παραμικρή υπόθεση. Αυτόν τον άνθρωπο, που ήταν γεμάτος ταπεινοφροσύνη, τον είχε καύχημα η Μονή». […] Περισσότερα

11491 - Εις την εορτήν των Θεοφανείων († Αρχ. Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι. Μ. Γρηγορίου Αγίου Όρους)

Ομιλία του γέροντα στην τράπεζα της Μονής το 1989
Όπως όλες οι Δεσποτικές εορτές, έτσι και η σημε­ρινή εορτή έχει χαρακτήρα ΤριαδικόΧριστολογικόανθρωπολογικό και αφορά όλη την κτίσι.
Τριαδικό, διότι εφάνη πολύ καθαρά η Αγία Τριάς, δηλαδή τα τρία Πρόσωπα, τόσο καθαρά όσο άλλοτε δεν είχε φανή, και άρα εγνώρισαν όσοι ήσαν εκεί και όσοι υπουργούσαν -κυρίως ο Τίμιος Πρόδρομος- το Τριαδικόν του Θεού. Και δι’ αυτών και εμείς όλοι. Διότι αυτοί μας παρέδωσαν, και εμείς σαν να είμεθα αυτόπται μάρτυρες πιστεύουμε σ’ αυτό που τότε εφανερώθη και απεκαλύφθη. Γι’ αυτό και ψάλαμε χθες «Τριάδος η φανέρωσις εν Ιορδάνη γέγονεν», αλλά και εν

11490 - Σχέση Μικρού και Μεγάλου Αγιασμού κατά τους Κολλυβάδες και δη κατά τον Άγιο Αθανάσιο τον Πάριο

Με τη ευκαιρία της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων και της κατ’ αυτήν τελέσεως του Μεγάλου Αγιασμού, επιθυμούμε ν’ αναφερθούμε στη σχέση αυτή του Μεγάλου, ως λέγεται, Αγιασμού, προς τον αποκαλούμενο Μικρό Αγιασμό, ο οποίος τελείται σε κάθε άλλη περίπτωση π.χ. Πρωτομηνιά, εγκαινισμούς οίκων, καταστημάτων κ. ά., με σκοπό να συμβάλλουμε στη αποφυγή των πολλών παρανοήσεων, αλλά και στην εξάλειψη των λανθασμένων απόψεων και εθιμικών διατάξεων σχετικά με τη σύγκριση των δύο Αγιασμών και την χρήση τους. Οδηγό σ’ αυτήν την προσπάθεια θα έχομε έναν από τους κυριώτερους εκπροσώπους της Φιλοκαλικής αναγέννησης του 18ου αιώνος, του κινήματος δηλ. των Κολλυβάδων, των Άγιο Αθανάσιο τον Πάριο, ο οποίος είχε ασχοληθεί με το θέμα εκτενώς.
Στην «Έκθεσή» του ο Άγιος Αθανάσιος, τονίζει ότι ο Μεγάλος Αγιασμός έχει

11489 - Η χάρις των Θεοφανείων, του Μοναχού Θεόκλητου Διονυσιάτη

11488 - Την Αγία ημέρα των Φώτων (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς)

Περιλαμβάνεται κα παρουσίασις το μυστηρίου το βαπτίσματος το Χριστο.
Χθς συνεκκλησιάζοντας κα συνεορτάζοντας μ σς πο προεωρτάζατε τν μέρα τν Φώτων σς νέπτυξα τ παραίτητα λέγοντας πρς τν γάπη σας τ σχετικ μ τ βάπτισμα κατ Χριστόν, τ ποο ξιωθήκαμε μες· τι δηλαδ εναι πίγνωσις το Θεο κα πόσχεσις πρς τν Θεό· πίστις μν κα πίγνωσις τς ν Θε λήθειας, συμφωνία δ κα πόσχεσις ργων κα λόγων κα τρόπων ρεστν στν Θε πο τελονται δι τν ερν συμβόλων. λλά διδάσκοντας προσθέσαμε κα τοτο, τι ν δν μετατρέψωμε σ ργο τς ποσχέσεις κενες, τ ερ κενα σύμβολα κα ο δι’ ατν κα μαζ μ ατά δι λόγου ποσχέσεις πρς τν Θεό, χι μόνο δν φελον τν νθρωπο, λλ καί δικαίως τν ποβάλλουν σ καταδίκη.

Διαβάστε ολόκληρο το πολυτονικό κείμενο πατώντας εδώ