Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019

11484 - Όμορφο βίντεο από τη σημερινή χιονόπτωση στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές


Ευχαριστούμε τον π. Πρόδρομο

11483 - Άγιον Όρος – Μακεδονία – Ελληνισμός

Το λιγώτερο ή περισσότερο γνωστό σε όλους Άγιον Όρος, που αποτελεί ασφαλώς την περίεργη ιδιορρυθμία της Μακεδονίας και την ακριβή ιδιαιτερότητα του Ελληνισμού, ανήκει στη Μακεδονία και τον Ελληνισμό και αποτελεί σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο της Οικουμενικότητος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και συνάμα του υψηλού Πνεύματος της Ανθρωπότητος. Η πλούσια παράδοσή του, η ανάδειξη λαμπρών μορφών αρετής και σοφίας, τα έργα υπομονετικών και ακούραστων, σεμνών και ταπεινών, επώνυμων και ανώνυμων μοναχών, αντιγραφέων χειρογράφων μοναδικών, αγιογράφων εμπνευσμένων,

11482 - Μοναχός Ιωάσαφ Καψαλιώτης (1897 - 4 Ιανουαρίου 1977)

Γεννήθηκε ο μακάριος αυτός άνδρας στην Αρδάσα Τραπεζούντος του αγιοτρόφου Πόντου το έτος 1897. Κατά κόσμον ονομαζόταν Ιωάννης Πεσκρίδης. Οι καλοί γονείς του ονομάζονταν Ιορδάνης και Ευλαμπία. 
Στο Περιβόλι της Παναγίας προσήλθε το 1937. Διήλθε διάφο­ρους τόπους της ιεράς αθωνικής χερσονήσου. Μοναχός εκάρη το 1946. Πέρασε μία ζωή φτωχός, αφανής, άδοξος, αστενο-χώρητος, απλός, τα­πεινός, αγαθός και μακάριος. Αγαπούσε ν’ ακούει ψαλμωδίες. Ευφραινόταν να ακούει να υμνούν τη Θεοτόκο. Είχε ιδιαίτερη ευλάβεια στην Αθωνίτισσα Παναγία. Ζούσε με ελεημοσύνες. 
Διαβάστε περισσότερα »

11481 - Ιερομόναχος Νέστωρ Καρυώτης (1872 - 4 Ιανουαρίου 1957)

Γεννήθηκε στο χωριό Δαφνέδες Μυλοποτάμου Κρήτης το 1872, ο κατά κόσμον Ζαχαρίας Βασσάλος. 
Νέος έφθασε στο πεφιλημένο Άγιον Όρος Κάι μόνασε στο Διονυσιάτικο Κελλί του Αγίου Δημητρίου των Καρύων. Είχε το εργόχειρο της αγιογραφίας. Εδώ χειροτονήθη­κε διάκονος και πρεσβύτερος. 
Κατόπιν θείας εντολής, με υπέρλαμπρη θεία λάμψη, που του επανελήφθη, για να βεβαιώσει την αλήθειά της, και με την ευλογία του Γέροντός του, επέστρεψε στην πατρίδα του το 1935 και ανήγειρε έξω της πόλεως Ρέθυμνου σε πετρώδη λόφο του Κουμπέ, στα ερείπια της παλαιάς μονής, τη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εκεί συνέχισε την ασκητική του ζωή και την αγιογραφία.
Σε λίγο καιρό δημιουργήθηκε γυναικεία αδελφότητα, της οποίας, Πνευματικός ήταν ο Γέροντας Νέστωρ. Διαβάστε περισσότερα »

11480 - Ο Αγιορείτης Μητροπολίτης Διονύσιος Τρίκκης (1905 - 4/1/1970)

Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Γιαβατσάς – Χαραλάμπους το 1905 στο Αβτζιλάρ Αδραμυτίου της Μ. Ασίας. Σχολείο πήγε στη Μυτιλήνη. 
Κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1924 εσφάγησαν από τους Τούρκους οι γονείς του και οι δύο αδελφές του. 
Ο ίδιος μετέβη στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας όπου εκάρη μοναχός το 1925 και παρέμεινε επί δεκαετία. Με το όνομα Αγάπιος και υπό τον Γέροντα Ζωσιμά έζησε αλησμόνητα χρόνια. 
Γράφει περί του Γέροντος του:

11479 - Οσιομάρτυς Ευθύμιος και οι 12 Βατοπαιδινοί (+1279/80)

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 4 Ιανουαρίου
Ο όσιος Ευθύμιος διετέλεσε ηγούμενος κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνος της μονής Βατοπαιδίου σε μιά κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Αγίου Όρους. Μετά τη σύνοδο της Λυών το 1274, όπου υποστηρίχθηκε η ένωση των Εκκλησιών, οι λατινόφρονες απεσταλμένοι του αυτοκράτορος Μιχαήλ Η΄ του Παλαιολόγου (1259-1282) και του πατριάρχου Ιωάννου ΙΑ΄ Βέκκου (1275-1282), θέλησαν να πείσουν τους Αγιορείτες μοναχούς για τα αιρετικά δόγματα. Τούτο συνέβη περί το 1279/1280. Δυστυχώς ορισμένοι ερευνητές αμφισβητούν τα γεγονότα και τα συγχίζουν με κατοπινά, αποδίδοντάς τα στους Καταλανούς.
Ο όσιος Ευθύμιος «εχόμενος στερρώς των ορθοδόξων παραδόσεων ήλεγξε τους λατινόφρονας». Γι’ αυτό, κατά τον όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, «δεθείς με άλυσιν,

11478 - Ο άγιος Νεομάρτυς και Οσιομάρτυς Ονούφριος

Μαρτύρησε στη Χίο
στις 4 Ιανουαρίου 1818
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Ιανουαρίου
.Ο άγιος καταγόταν από ένα χωριό Κάμπροβα κοντά στο Τύρνοβο της Βουλγαρίας. Στο άγιο Βάπτισμα ονομάστηκε Ματθαίος.
Οι γονείς του ήταν ευσεβείς Χριστιανοί, ο πατέρας του μάλιστα έγινε μοναχός μαζί του στο Άγιο Όρος με το όνομα Δανιήλ. Από μικρός έλαβε επιμελημένη ανατροφή, έμαθε δε και γράμματα στο σχολείο.
Κάποια μέρα, δεν ξέρουμε για ποιο λόγο έτυχε να τον δείρουν οι γονείς του. Αυτός λυπημένος είπε μπροστά σε κάποιους Τούρκους ότι θα γίνει μουσουλμάνος. Αν οι γονείς του δεν πρόφθαναν να τον αρπάξουν από τα χέρια τους, σίγουρα θα τον είχαν εξισλαμίσει. Έμεινε λοιπόν Χριστιανός, χωρίς να περιτμηθεί. Πώς αντιμετώπισαν οι γονείς του το γεγονός αυτό δεν γνωρίζουμε, ίσως και να μην έδωσαν ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της ηλικίας του παιδιού, ήταν οκτώ ετών.
Όταν ενηλικιώθηκε και διέκρινε τα πράγματα του κόσμου, αναχώρησε για το Άγιο

11477 - Άγιος Ευστάθιος ο Α΄ Αρχιεπίσκοπος των Σέρβων

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Ιανουαρίου
Γεννήθηκε στην περιοχή του Μαυροβουνίου (1230) από γονείς θεοφοβούμενους. Εκάρη μοναχός σε νεαρή ηλικία στη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Ζέτα. Αργότερα ήλθε για μεγαλύτερη άσκηση στη Μονή του Χιλανδαρίου, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα. Για την αρετή του εξελέγη ηγούμενος της Μονής. Η φήμη του, σαν διαδόθηκε, τον έφερε ποιμένα της επισκοπής Ζέτας (1270). Κυβέρνησε την ποίμνη του Χριστού με αξιοζήλευτη αγάπη, κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθειά γεράματα στη Μονή Ζίτσας αναφωνώντας προ του θανάτου του «Εις χείρας σου, Κύριε, παραδίδω το πνεύμα μου».
Ετάφη στη κρύπτη που ο ίδιος ο άγιος είχε ετοιμάσει για τον εαυτό του. Στην κρύπτη αυτή συχνά άκουγαν φωνές προσευχών κι έβλεπαν ένα υπέροχο ουράνιο φως. Ο τάφος έγινε πηγή πολλών θαυμάτων.