Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019

11476 - Όσο ανασαίνω θα διψώ! (Άγιο Όρος 2018). Μέρος 7

Φτερόψυχος ο αδελφός τα δύσβατα διαβαίνει!
Με όψη τόσο χαρούμενη ολότελα αλλαγμένη!
Άγιος Γεώργιος ο Γοργός στην πόρτα παραστέκει
Και η γενναία η μάνα του ομολογάει παρέκει!
Υφάσματα αγιωτικά για τον γλυκύ Νυμφίο!
Δεν καταπαύει η ευχή μες στο Ιεροραφείο!
Ιακώβου το ακατάκριτο θαυμάζουμε και πάλι!
Σιωπή προτρέπει ο Άγιος σαν διπλανός μας σφάλλει!
Ένα κρινάκι προσφορά στου ησυχαστή τον τάφο!
Άνθρωπο κι άλλον του Θεού στο ψυχοχάρτι γράφω!

11475 - Μοναχός Ανδρέας Νεοσκητιώτης (1871 - 3 Ιανουαρίου 1952)

Ο αγαπητός αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας γράφει για τον συμπατριώτη του Γέροντα: «Από πληροφορίες γηραλαίων κατοίκων, καθώς και από τα μοναχολόγια Ιερών Μονών προήλθαν από την καλογερομάνα και παπαδομάνα Τοπόλια 29 Ιερομόναχοι, μοναχοί και μοναχές και 10 έγγαμοι Ιερείς. Από όλη αυτή την πολύμορφη πνευματική εν Χριστώ ανθοδέσμη των Οσίων Πατέρων, εξέχει, η κορωνίδα των μοναχών, το αειθαλές φυτόν και άνθος της γενέτειράς μας, ο μακαριστός Αγιορείτης Μοναχός πατέρας Ανδρέας. Καυχώμεθα εν Κυρίω διά τον Μοναχόν Ανδρέαν, διότι εις το Άγιον Όρος αφήκεν αγαθήν μνήμην, υπήρξε κανών αρετής και αγιότητος, διεκρίθη διά την επιτυχίαν του εις το εργόχειρον της αγιογραφίας, την οξύνοιάν του και την καλλιφωνίαν του εις την ψαλτικήν». Διαβάστε περισσότερα »

11474 - Σαν σήμερα, το 1902, κάηκε Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, στο Άγιο Όρος. Καταλογισμός ευθυνών

Το πρώτο συμβάν στο Άγιον Όρος κατά την ανατολή του 1902 ήταν πολύ δυσάρεστο και αφορούσε πυρκαγιά η οποία εξερράγη στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου και κατέστρεψε τα 2/3 αυτής.
Η φωτιά ξεκίνησε την 3η Ιανουαρίου 1902, ημέρα Πέμπτη και ώρα 3.30΄ της νυκτός, όταν κάποιος Ιερομόναχος στην προσπάθειά του ν' αποξηράνει την υγρασία στο νεοκατασκευασμένο κελλί του, επί τριήμερο έκαιγε ξύλα κάτω απ' αυτό. Διαβάστε περισσότερα »