Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

12553 - Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 
Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο:

12552 - Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου (φωτογραφίες)


Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκε σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό π.ημ. η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.
Στην Ιερά Αγρυπνία συμμετείχαν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Ξηροποτάμου Γέρων Ιωσήφ, Κωνσταμονίτου Γέρων Χαράλαμπος και Φιλοθέου Γέρων Νικόδημος. Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

12551 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Ιερό Σταυρονικητιανό Κελλί του Τιμίου Σταυρού


       Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 (14/9 με το π.η.) εορτάσθηκε στο Άγιο Όρος η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Πανηγύρισε το Ιερό Σταυρονικητιανό Κελλί του Τιμίου Σταυρού, Γέροντας του οποίου είναι ο Ιερομόναχος Συμεών. Στο Κελλί αυτό μόνασαν τον 20ό αιώνα ο Ρώσος Ιερομόναχος Τύχων και ο Όσιος Παΐσιος.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την προχθεσινή Πανήγυρη.

12550 - Ο Περουβιανός Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Συμεών. Ένας ξεχωριστός ποιητής, ζωγράφος και άνθρωπος

Λατρεύει την ελληνική γλώσσα αλλά τη χρησιμοποιεί με φειδώ γιατί πιστεύει πως οι λέξεις της έχουν ακρίβεια και δεν χρειάζονται πολλά φτιασίδια. Είναι ποιητής αλλά διστάζει να αυτοχαρακτηριστεί ποιητής, παρόλο που υποψιάζεται πως γεννήθηκε ποιητής. Έχει επισκεφθεί πολλάκις την Κρήτη κι έχει γοητευθεί από το Μινωικό Πολιτισμό αν και δηλώνει μη ειδήμων ως προς αυτόν και το δαιδαλώδες πλαίσιο του.
Ο ιερομόναχος Συμεών, κατά κόσµο Miguel Angel de la Jara Higginson, σε ηλικία 18 χρονών, ξεκίνησε το ταξίδι του από τη μακρινή Λίμα του Περού, απ όπου κατάγεται, για να φθάσει στο Παρίσι όπου μυήθηκε στην αλήθεια της Ορθοδοξίας για να καταλήξει στον προορισμό για τον οποίο, εν αγνοία του, ήταν φτιαγμένος, το Άγιο όρος και το μοναχισμό.
Διαβάζοντας κανείς συνεντεύξεις του σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα δεν μπορεί παρά να γοητευθεί από τη γαλήνη που εκπέμπει και τη σιγουριά ότι έχει βρει το

12549 - Ιερομόναχος Ιωακείμ Νεοσκητιώτης (1858 - 29 Σεπτεμβρίου 1943)

(Φωτ.: Κ. Ταμπακόπουλος, Αθήνα)
Γεννήθηκε στο χωριό Κοντογουράτα της Κεφαλλονιάς από ευσεβή οικογένεια. Ο παππούς του και ο πατέρας του προείδαν το τέλος τους. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεράσιμος Σπετσιέρης και η μητέρα του Διαμαντούλα Φαραντάτου. Ο πατέρας του πατέρα του ήταν ο ιερεύς Ιωάννης (†1859), ο οποίος προείπε την ιερατική εξέλιξη του εγγονού του. Στην αγία κολυμβήθρα, κατά τη θέληση εκείνου, έλαβε τ’ όνομα του παππού του. Όταν ήταν παιδί, όλοι τον φώναζαν παπά. Πολλές φορές κινδύνεψε να πεθάνει από διάφορες ασθένειες, αλλά η σωστική βοήθεια της Παναγίας τον προφύλαξε. Καθώς γράφει ο ίδιος στ’ Απομνημονεύματά του, «εκ της μικράς ηλικίας μου εις έρως κατέτρωγε την καρδίαν μου, να γίνω μοναχός».
Υποτάχθηκε με αφοσίωση σ’ ενάρετους και αυστηρούς Γέροντες, τον Χριστόφορο, και τον ιερομόναχο Συνέσιο (†1920), που ήσαν Κεφαλλονίτες, στη Νέα Σκήτη, στην ταπεινή Καλύβη της Συνάξεως των Εικοσάριθμων Αγίων Αναργύρων, το 1877.  

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

12548 - Πάτημα των σταφυλιών και Αγιασμός του μούστου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας (βίντεο)


Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας πραγματοποιήθηκε το πάτημα των σταφυλιών (βιντεο πάνω), ενώ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε ο Αγιασμός του μούστου από τον Ιερομόναχο Πέτρο Λαυριώτη, ένα Τυπικό που κρατάει από το 963, έτος ίδρυσης της πρώτης κοινοβιακής Μονής του Αγίου Όρους (βίντεο κάτω).

12547 - Μεγαλύτερο πλοίο στη γραμμή Ουρανούπολη - Άγιο Όρος


      Ένα Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ανοιχτού τύπου αγοράστηκε πρόσφατα από την εταιρεία Αγιορείτικες Γραμμές Ν.Ε., με σκοπό να δρομολογηθεί στη γραμμή της Ουρανούπολης για τα λιμάνια του Αγίου Όρους, ενώ το νέο του όνομα είναι «Παναγία Εγγυήτρια».
Το ανοιχτό φέρι το οποίο είναι ναυπηγημένο στην Ελλάδα το 2002, δεν είναι άλλο από το Νηρέας που πραγματοποιούσε δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα.

12546 - Ιερομόναχος Χρυσόστομος Διονυσιάτης (1860 - 28 /9/ 1933)


[…] Κατά τον μακαριστό ηγούμενο Γαβριήλ Διονυσιάτη (†1983): «ούτος ο μακάριος εις τόσον ύψος ταπεινώσεως ήρθη, ώστε να ερωτά πάντοτε τους αδελφούς και διά τα μηδαμινά πράγματα, η δε απάθειά του κατέστη παροιμιώδης εν τη αδελφότητι της Μονής μας και εν Αγίω Όρει γενικώς. Ουδέποτε τον είδε τις εν Καρυαίς ως αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος ή καθηγητήν εν τη Αθωνιάδι οργιζόμενον, πολύ δε περισσότερον αξιούντα έστω και παραμικράν τιμήν και ότε τω απενεμήθη υπό της γαλλικής κυβερνήσεως το παράσημον της λεγεώνος, αμέσως το αφιέρωσεν εις την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, το “Άξιόν έστιν”, προειπών ότι “πάντα όσα έχει ο αγιορείτης μοναχός ανήκουν εις την μεγάλην Μητέρα του την Παναγίαν”[…] Περισσότερα

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

12545 - Ο αγιασμός στην Αθωνιάδα Ακαδημία (φωτογραφίες και βίντεο)


Παρουσία του Πρωτεπιστάτου Συμεών Διονυσιατη, των λοιπών Επιστατών και αντιπροσωπείας της Ιεράς Κοινότητας ετελέσθη σήμερα 27 Σεπτεμβρίου ο αγιασμός της Αθωνιάδας Ακαδημίας, σηματοδοτώντας και την επίσημη έναρξη των μαθημάτων.

12544 - Στην Ι.Μ. Ταμασού αντίγραφο της Παναγίας Βηματάρισσας

Αντίγραφο του ιερού και θαυματουργού Εικονίσματος της Παναγίας της Βηματάρισσας, το οποίο φυλάσσεται στο Καθολικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, αναμένεται να μεταφερθεί στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής
Το ιερό Εικόνισμα θα προσφερθεί από μέρους της Μονής προς την Ιερά Μητρόπολη και θα το μεταφέρει ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ.

12542 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος

Ιερό Κελλί Τιμίου Σταυρού
Καρακαλληνό
Ιερά Μονή Ξηροποτάμου
Ιερό Κελλί Τιμίου Σταυρού
Σταυρονικητιανό

      Απόψε τελείται Αγρυπνία σε όλα τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους για την αυριανή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14/27 Σεπτεμβρίου).
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου και πολλά Κελλιά και Καλύβες
Στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου θα προεξάρχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερντίτσης κ. Χρύσανθος.

12541 - Παραμονή του Τιμίου Σταυρού με τον Άγιο Παΐσιο, πριν 42 χρόνια

Πῆγα στὸν Γέροντα τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 1977, ἡμέρα Δευτέρα, παραμονὴ τοῦ Τιμίου Σταυροῦ. Χτύπησα τὴν πόρτα πολὺ πρωΐ, ὁ Γέροντας μοῦ ἄνοιξε. Ἦταν πολὺ χαρούμενος καὶ εὐδιάθετος. «Ἄ, εὐτυχῶς ποὺ ἦρθες διάκο», μοῦ λέγει, «καὶ ἔχω πανήγυρη αὔριο. Θάρθουν ψάλτες, παρήγγειλα ροφὸ καὶ ἔλειπε ἕνας διάκος. Ἦρθες ἐσύ, ἐντάξει ἡ πανήγυρη». «Ἔλεγε καὶ ἄλλα τέτοια ἀστεῖα. Ὕστερα μοῦ εἶπε: «Θὰ μείνης ἐδῶ ἀπόψε».
»Ἤξερα ὅτι ὁ Γέροντας δὲν κρατοῦσε κανέναν τὴ νύχτα μαζί του. Μόλις μοῦ τὸ εἶπε πέταξα ἀπὸ τὴν χαρά μου.
»Πήγαμε στὸ Ἐκκλησάκι, μὲ ἔβαλε καὶ τακτοποίησα τὴν Ἁγία Τράπεζα,

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

12540 - Ένας μοναδικός άνθρωπος που γέννησε ο Ουρανός στη γη

Του Αρχιμ. Αρσενίου Κωτσόπουλου στην Romfea.gr
Πολλές απορίες βασανίζουν το μυαλό μας και το κουράζουν με ανόητες αμφιτα-λαντεύσεις.
Τι χρώμα παντελόνι θα φορέσουμε, που θα πάμε διακοπές, τι θα φάμε, πόσα παιδιά θα κάνουμε, ποια γυναίκα θα βρούμε, τι επάγγελμα θα ακολουθήσουμε.
Μονίμως σε σταυροδρόμια αποριών. Όμως, όλες αυτές είναι υποαπορίες των οποίων οι απαντήσεις δεν έχουν αξία αν πρωτίστως δεν απαντήσουμε σε μια πολύ δυνατή, επίκαιρη και ιερή απορία, η οποία αναδύεται μέσα από τη βιογραφία του μεγάλου αγίου της εποχής μας Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου του προορατικού.
Έχουμε διαβάσει πολλές βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων που πέρασαν από τον πλανήτη μας και μπορούμε να διαβάσουμε εκατοντάδες ακόμη αλλά αυτή τη φράση που διαβάζουμε στον άγιο Πορφύριο δεν νομίζω να την βρούμε πουθενά: Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

12539 - Ανέκδοτα ψαλτοτράγουδα συναχθέντα παρά Κυρίλλου Μοναχού Κουτλουμουσιανού

φθόνος το διαβόλου ες τν ταβν τν κολοκυθιν
(λάσθητί μοι Σωτήρ)

Τ κολοκύθια λαμπρά, * λλ μως τσικνίλες μύριζαν, *
κι βραστα ν ταυτ * ξαναμαγειρεύονται *
βάσκανος νέργεια, * φθόνος το διαβόλου *
ν μν τ καλοχωνεύσωμεν.

12538 - O Επίσκοπος Κερνίτσης Χρύσανθος στο Άγιον Όρος (φωτογραφίες)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερντίτσης κ. Χρύσανθος μετέβη κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, στο Άγιον Όρος.
Ο Θεοφιλέστατος εκλήθη δια να τελέσει την Ιερά Πανήγυρη (με το π.η) της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Την Τρίτη ν.η. 24/9, ο Θεοφιλέστατος, συνοδευόμενος από τον ιεροδιάκονο π.Αλέξανδρο Παναγόπουλο και τους πατέρες από το Ιερό Κελλί των Αρχαγγέλων (Αβερκαίων), μετέβησαν κατά την τάξη και την παράδοση στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους προκειμένου να υποβάλλουν σεβάσματα στην Ιερά Επιστασία και να παραλάβουν το συστατήριο γράμμα από τον άγιο Πρωτεπιστάτη Γερ. Συμεών.

12536 - Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (†1938)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Σεπτεμβρίου
Ο όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες φυσιογνωμίες του αγιορείτικου και γενικότερα του ορθοδόξου μοναχισμού.
Γεννήθηκε το 1866 στη Ρωσία από γονείς ευσεβείς. Ύστερ' από διάφορες μεταπτώσεις των πρώτων νεανικών του χρόνων, ένα αποκαλυπτικό όραμα της Υπεραγίας Θεοτόκου τον έκανε να μετανοήσει βαθιά και να ποθήσει την ισάγγελη μοναχική πολιτεία.
Το 1892 ήρθε στο Άγιον Όρος, στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Μικρόσχημος μοναχός έγινε το 1896 και μεγαλόσχημος το 1911.
Η ζωή του στον Άθωνα, διαποτισμένη από τη διαρκή μνήμη του Θεού, ξεχώριζε για τη συνέπεια και την ακρίβειά της τόσο στους πνευματικούς αγώνες όσο και στις

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

12535 - Ιερομόναχος Τύχων ο Ρώσος (1884 - 23 Σεπτεμβρίου 1968)

Διαβάστε τι έγραψε ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης για τον παπα Τύχωνα εδώ

12534 - Μοναχός Ησαΐας Προδρομίτης (1807 - 23 Σεπτεμβρίου 1902)

Γεννήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη του 1807 σ’ ένα άσημο χωριό, την Ανυνοάσα της Ρουμανίας. Κατά κόσμον ονομαζόταν Ιωάννης Ντραγκιτσέσκου. Νέος μόνασε στη μονή Χωράιτσα της Μολδαβίας.
Το 1845 ήλθε στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη σκήτη της Αγίας Άννης. Το 1857 μετοίκησε στη ρουμανική σκήτη του Τιμίου Προδρόμου. Ήταν και αυτός άριστος φοιτητής του πανεπιστημίου της ερήμου. Δεν είχε κοσμική σοφία αλλά χάρη Θεού κι έτσι έγινε σοφός διδάσκαλος και πνευματικός οδηγός πολλών. Ο λόγος του είχε βιωματικότητα και ιλαρότητα και γι’ αυτό επηρέαζε. Ο προσιτός τρόπος των ψυχωφελών του λόγων στήριζε τους συζητητές του πολύ.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

12533 - Φωτογραφίες και βίντεο από την Πανήγυρη στο Ιερό Κελλί Μαρουδά, στο Άγιο Όρος


       Σύμφωνα με το Αγιορειτικό τυπικό εορτάστηκε το Γενέσιον της Θεοτόκου στο Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Γέννησης της Θεοτόκου (Μαρουδά), στο Άγιο Όρος, το Σάββατο 21/ 8 Σεπτεμβρίου 2019.
Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από την Πανήγυρη.

12532 - Επί δε τω ρήματί Σου χαλάσω το δίκτυον

«Γύρισε πίσω και ρίξε πάλι τα δίχτυα σου για να ψαρέψεις», ακούστηκε με σιγουριά και βεβαιότητα η φωνή του Ιησού προς τον Πέτρο.
Ξαφνιάστηκε ο Πέτρος από την βεβαιότητα, στον λόγο του Ιησού. Δεν έμεινε, όμως, στο ξάφνιασμα, αλλά συνέχισε ο ίδιος να μιλά και να λέει αληθινά γεγονότα, τα οποία ήρθαν να αντικρούσουν τον λόγο του Ιησού.
«Επιστάτα, όλη την νύχτα ψαρεύαμε και δεν πιάσαμε τίποτα...»
Αυτή είναι η αλήθεια, που έλεγε ο Πέτρος, δικαιολογώντας το ξάφνιασμα

12530 - Οσιομάρτυρες 26 Ζωγραφίτες (†1279)

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 22 Σεπτεμβρίου
Άγιοι Είκοσι Έξι Οσιομάρτυρες Ζωγραφίτες: Άγιος Θωμάς Ηγούμενος, Άγιος Βαρσανούφιος, Άγιος Κύριλλος, Άγιος Μιχαίος, Άγιος Σίμων, Άγιος Ιλαρίων, Άγιος Ιάκωβος, Άγιος Ιάκωβος, Άγιος Ιώβ, Άγιος Κυπριάνος, Άγιος Σάββας, Άγιος Μαρτινιανός, Άγιος Κοσμάς, Άγιος Σέργιος, Άγιος Μηνάς, Άγιος Ιωάσαφ, Άγιος Ιωαννίκιος, Άγιος Παύλος, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Ευθύμιος, Άγιος Δομέτιος, Άγιος Παρθένιος, Άγιοι Τέσσερις Άγνωστοι Μοναχοί.
Οι Άγιοι αυτοί, σύμφωνα με τη διήγηση, από τον πύργο του μοναστηρίου, όπου ήταν κλεισμένοι, ήλεγχαν τους αιρετικούς του παπικού βασιλιά Μιχαήλ Παλαιολόγου και του επίσης παπικού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βέκκου (1275 – 1282 μ.Χ.). Τότε, με εντολή του βασιλιά, στις 10 Οκτωβρίου, έβαλαν φωτιά στο μοναστήρι και έτσι τους έκαψαν όλους ζωντανούς.

12529 - Η συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος

Του Αιμίλιου Πολυγένη
Το Άγιον Όρος θα επισκεφθεί από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται το Περιβόλλι της Παναγίας, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από της ανεγέρσεως του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος.
Στον Αρσανά της Μονής θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου από τον Πρωτεπιστάτη, τους Αγίους Καθηγουμένους και τους Αντιπροσώπους των 20 Αθωνικών Ιερών Μονών, ενώ την επομένη θα τελεστεί

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

12528 - Μοναχός Ισίδωρος Καυσοκαλυβίτης (1885 - 19 Σεπτεμβρίου 1968)

Η Ανδρούσα της Μεσσηνίας ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του, στην οποία γεννήθηκε το 1885, ο κατά κόσμον Θεόδωρος Παντελόπουλος. Προσήλθε στο Άγιον Όρος το 1904. Εκάρη μοναχός το 1905 από τον Γέροντα Χαράλαμπο της Καλύβης του Αγίου Χαραλάμπους της ιεράς σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων.
Επρόκειτο περί ευλαβέστατου και φιλομαθέστατου μοναχού. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή, την ποίηση, την αντιγραφή σπουδαίων κειμένων, την ιατρική, τη φαρμακολογία, τη βοτανολογία, την ιχνογραφία, την ξυλογλυπτική και τη διακόσμηση κολλυβών. Ο συγγραφέας ’Άλκης Αγγέλου, όταν τον πρωτοείδε, έγραψε: Ανοίγει η πόρτα και μπαίνει αθόρυβα ένας καλόγηρος. Είχα την εντύπωση πως κατέβηκε σιωπηλός απ’ τους τοίχους, από καμμιά παλαιάν εικόνα βυζαντινή και πήρε άξαφνα σάρκα και οστά, εκεί μέσα στο σπίτι…». Συνδεόταν με φιλία με τον σπουδαίο αγιογράφο και πεζογράφο Φώτη Κόντογλου. 
Περισσότερα

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

12527 - Δια τεσσάρων πραγμάτων πληθύνεται η οργή. (Ερμηνεία από τον αρχιμ. Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη)

Κείμενο του αββά Ησαΐα
Διά τεσσάρων πραγμάτων ργή πληθύνεται· διά τς δοσοληψίας, καί το κρατσαι τό θέλημά σου, καί το θέλειν διδάσκειν, καί το λογίζεσθαι αυτόν φρόνιμον.

Ερμηνεία από τον αρχιμ. Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη
ργή, δηλαδή νημπόρια τς ψυχς, ποία ξεσπ λόγ λλείψεως σωτερικς νότητος, αξάνει «διά τς δοσοληψίας», μέ τό δοναι καί λαβεν. Δοσοληψία εναι νταλλαγή πραγμάτων, χρημάτων, σκέψεων, ο κοινωνικές παφές, φανερώνει δέ τι μέσα μας πάρχουν πιθυμίες καί καλλιεργε τό πιθυμητικό το νθρώπου. Γι' αυτό, ταν δέν σο δώσουν κάτι πού ζητς, ταν σο ζητον συνεχς, χάνεις τήν ρεμία σου, ργίζεσαι.

12526 - Μοναχός Ονούφριος Αγιαννανίτης (1845 - 18 Σεπτεμβρίου 1935)

Καταγόταν από την αρχιερατική επαρχία Μέτρων της Α. Θράκης και ήταν υιός πλούσιου βοσκού πολλών προβάτων. Βόσκοντας τα πρόβατα ο ίδιος δεν παρέλειπε να προσεύχεται. Νέος αποφάσισε τη μοναχική του αφιέρωση. Με μία κάπα μόνο ξεκίνησε, δίχως χρήματα και πράγματα μαζί του, για το Άγιον Όρος. Μετά από πολλές περιπέ­τειες έφθασε στον αθωνικό λιμένα της σωτηρίας το 1888.
Πήγε στη μονή Ιβήρων να προσκυνήσει την Παναγία την Πορταΐτισσα. Κάποιος τον πλησίασε, και όταν πληροφορήθηκε ότι ήλθε για να μονάσει, του είπε να πάει στον παπα-Μηνά τον Μαυροβούνιο στη σκήτη της Αγίας Άννης. Πήγε, κτύπησε τη θύρα, εξήλθε ο παπα-Μηνάς και τον υποδέχθηκε μετά χαράς, λέγοντάς του ότι η Παναγία τον έφερε από την Πόλη.  Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

12524 - Αν πεθάνεις πριν πεθάνεις δεν θα πεθάνεις όταν πεθάνεις

Παταπίου μοναχο Καυσοκαλυβίτου
«ν πεθάνεις
 πρίν πεθάνεις,
 δέν θά πεθάνεις
 ταν πεθάνεις»
ἤ, μέ ἄλλα λόγια,
πῶς ἡ μελέτη τοῦ θανάτου, πού γιά μᾶς τούς Ἁγιορεῖτες μοναχούς, αἰώνες τώρα, εἶναι καθημερινή ὑπόθεση, φέρνει δίψα γιά οὐρανό καί ἀθανασία· γίνεται ἀφορμή γιά ἕνα ξέσπασμα ζωῆς, πού οἱ συντεταγμένες του βρίσκονται στήν αἰωνιότητα.
Γιατί, τί ἄλλο παρά φιλοσοφία περί τοῦ θανάτου εἶναι κατά βάθος ἡ ἀληθινή μοναχική ζωή; Φιλοσοφία γιά τά ἐντός καί τά ἐκτός τοῦ χρόνου τῆς ὕπαρξης· γιά ἀνέσπερους κόσμους ἐν τάφῳ...

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

12523 - Δεκατέσσερα χρόνια κοντά στον γέροντα Πορφύριο. Eπιστολή Γεωργίου Παπαζάχου

Γεώργιος Παπαζάχος
(Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας στο Παν/μιο Αθηνών
& θεράπων Ιατρός του Γέροντος Πορφυρίου)

«Γράφω αυτη την επιστολή από μιά εσωτερική πίεση να μιλήσω για τον Γέροντα Πορφύριο, που κοιμήθηκε πρίν από 40 μέρες. Έζησα τόσα γεγονότα 14 χρόνια κοντά του, σάν ένας από τούς γιατρούς του, που δεν πρέπει να το κρύψω από τούς αδελφούς μου. Θά διηγηθώ μερικά περιστατικά, που παρουσιάζουν το Γέροντα σάν άρρωστο και σάν γιατρό. Συγχωρέστε μου τα προσωπικά στοιχεία, που αν αφαιρεθούν αλλοιώνουν τα γεγονότα. Ασφαλώς, άλλοι έζησαν άλλες συγκινήσεις κοντά του. Καί δεν πρέπει να χαθούν, γιατί αποτελούν σημάδια της αγίας βιοτής του, αποδείξεις της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος στή ζωή μας και υποθήκες για ολόκληρη τή γενιά μας.

12522 - Ρωσική ιστοσελίδα και στην ελληνική γλώσσα!

Μια από τις μεγαλύτερες Ορθόδοξες ρωσικές ιστοσελίδες, η https://pravoslavie.ru/, πρόσφατα εγκαινίασε ελληνική έκδοση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: